Genís Roca: "L'època de l''striptease' digital ja ha passat"

"Queden 30 anys per a l'adaptació total de l'era digital"

"Les xarxes socials han donat molta feina, però pocs diners"

Ha estat elegit com un dels 25 espanyols més influents a internet el 2013, per la seva capacitat d'interpretació dels canvis tecnològics i socioeconòmics. És soci director de la consultoria Roca Salvatella.

L’expert en internet diu que les xarxes socials han donat molta feina, però pocs diners. / YOUTUBE / GENÍS ROCA

4
Es llegeix en minuts
XANTAL LLAVINA

Roca és expert en com la transformació digital està alterant els nostres entorns personals, professionals i empresarials. Assegura i ens sorprèn a l'afirmar-nos que "la xarxa es torna a tancar i les converses 2.0 tornaran a ser molt més privades". És arqueòleg de formació i afirma, que ho segueix fent ara mirant com ens organitzem els humans amb la tecnologia, com explica en aquest vídeo.

¿Què més ens passarà en aquest món digital?

¡Ens passarà de tot!, tot i que encara no tenim perspectiva per veure-ho. La societat ha evolucionat sempre gràcies a la tecnologia, i amb internet és la primera vegada que una tecnologia modifica el sistema productiu i el sistema de coneixement. Ara s'està modificant des del nostre lloc de treball fins als nous coneixements que adquireixen els nostres fills. Tot això afecta societats, governs, països i comunitats. Tot s'ha sacsejat i tot serà molt més transparent, tant si agrada com si no.

¿Hem passat de l''homo sapiens', a l''homo social' i ja estem en l''homo digital'?

Sí, crec que el tema social a la xarxa ha tingut una sufocació i s'hi quedarà... però no d'una forma tan extrema com ara. Ja existeix l'home digital perquè l'economia ja és digital, i ara ja anem a l'internet de les coses.

Et defineixes com "l'arqueòleg que es va especialitzar en informàtica", ¿quina és la troballa més significativa que has fet en el món de la tecnologia?

No estic tan preocupat pel que trobo, sinó per la informació que aquesta troballa ens aporta i com modifica la nostra conducta. Estic convençut que l'etapa social de xarxes (Facebook, Twitter; Instagram…) que vivim ara mateix és efímera i passatgera. Hem detectat que cada vegada volem estar menys exposats públicament, tenim molt més sentit comú i criteri. La xarxa es torna a tancar i les converses ja tornen a ser privades. Crec que l'època de l''striptease' digital ja ha passat, ho hem corregit. Les converses de Whatsapp guanyen la batalla a la vida pública explicada a Facebook o Twitter. Ara apostem més pels missatges privats. I si et dic una cosa a Twitter és perquè vull que se sàpiga i fer màrqueting.

El que es diu públicament es fa conscientment i amb un interès concret 

¿I per què passa?

La gent és pragmàtica, ja hem après a no criticar el cap de la teva empresa a Facebook. Tot el que es diu públicament es fa conscientment i amb un interès concret. Ara les expressions netes i amb naturalitat d'opinió s'estan corregint. I per cert, la xarxa social que guanyarà al final és la que integri tot el que necessitem tecnològicament a la vegada. Actualment hi ha 2.000 milions d'usuaris d'internet a tot el món, però a la vegada hi ha 5.000 milions que no la utilitzen. Una revolució que encara no és mundial...

No és del tot cert, perquè ells no tenen accés a internet però aquest món els afecta directament. Segurament els seus governs treballen amb la xarxa constantment. La meva àvia no usa internet, però el seu entorn sí, ningú s'escapa d'aquest ús massiu.

Queden 30 anys per a l'adaptació total de l'era digital 

¿Quants anys necessitem per a l'adaptació digital completa?

Potser ara només queden 30 anys, perquè ja fa 20 anys que ens anem adaptant. Recordem que el primer ordinador IBM va ser el 1981. Modificar les formes d'ensenyar a conviure amb aquesta nova realitat digital comporta temps. ¡En aquest país gairebé hem estat una dècada parlant de si era necessari digitalitzar les aules! i modificar les maneres d'ensenyar costarà.

I sovint pensem, ¿realment utilitzarem les Google Glass?

Sí, segur que sí, últimament estic proposant parlar del concepte 'informàtica portable' perquè el concepte 'mobile' sembla que només es refereixi a la telefonia. Ara mateix tenim a l'abast una informàtica portable que pot interactuar directament i des de qualsevol lloc amb la xarxa. A més, cada vegada que se'ns acosta la pantalla, ens dóna més informació de dades i audiències: de la pantalla del cine, a la de la televisió, ordinador, telèfon i ara amb les ulleres, tot més a prop i més dades.

¿Tanta informació és assumible?

Sempre hi ha hagut aquesta informació. El banc sempre ha tingut molta informació sobre tu, però ara també la tens tu sobre ell, i això és positiu. Crec que hi ha la mateixa informació que abans, però ara en som més conscients que mai. El que hauríem de ser és més responsables i més exigents sobre com s'administra la nostra informació.

Al teu blog, dius: "Diga'm que fa Google avui i et diré què ens passarà demà... 

Aquesta empresa d'investigació R+D sempre mou fitxa un parell d'anys abans que la competència, té projectes a llarg termini i aspiracions a gran escala. Ara el seu objectiu és muntar megasistemes de dades de nosaltres i de les nostres conductes com a comunitats de territoris.

Les xarxes socials han donat molta feina, però pocs diners 

I referent a les superesmentades 'apps', assegures que el 99% de les aplicacions no ingressen el que va costar fer-les. ¿És un negoci que no funciona?

Internet té un problema greu de monetització. Les xarxes socials han donat molta feina, però pocs diners. Si tens un hotel i no ets a les xarxes socials tens un problema de reputació, però si hi ets, no guanyaràs més. Els empresaris saben que han de tractar bé la internet social però no és clara la contribució al negoci.

¿Quins són els sectors més perjudicats per la tecnologia digital?

Notícies relacionades

En general tots els que no han sabut reconvertir el seu producte al servei. Si tu venies música, ara hauries de ser com Spotiffy. Un altre exemple: pagarem quotes mensuals per llegir llibres. Important a tenir en compte: internet obre la porta al gran negoci dels intermediaris i s'ha de potenciar molt més aquest servei. 

Entrevista TalentoDigit@l en col·laboració amb DALE CARNEGIE