Guardó periodístic

El disseny d’EL PERIÓDICO, premiat per l’especial del comiat de Serrat

EL PERIÓDICO ha sigut guardonat per la prestigiosa Society for News Design amb un Premi a l’Excel·lència per la seva extensa i personalitzada cobertura del comiat del cantautor Joan Manuel Serrat, entre un total de 4.600 treballs periodístics presentats.

El disseny d’EL PERIÓDICO, premiat per l’especial del comiat de Serrat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Society for News Design, l’organització de disseny de premsa més important del món, ha distingit EL PERIÓDICO amb un Premi a l’Excel·lència per la seva cobertura especial del comiat dels escenaris del cantautor Joan Manuel Serrat. Els 47 membres del jurat de la 44a edició del certamen Best of Print News Design van analitzar durant quatre dies, a Nova York, un total de 4.600 treballs enviats pels diaris més destacats del món, que competien per premis atorgats en 11 categories. En aquesta edició, EL PERIÓDICO va competir amb dissenys de publicacions tan emblemàtiques com ‘The New York Times’, ‘The Washington Post’, ‘Los Angeles Times’, ‘The New Yorker’, ‘The Guardian’, ‘The Wall Street Journal’ o ‘Time’. 

A partir del motto ‘Bravo Serrat’, acompanyat d’una il·lustració elaborada per Pablo García, dibuixant del suplement literari ‘abril’, el premiat exemplar del 18 de desembre passat es va constituir en un homenatge a la trajectòria del cantautor del Poble-sec. Serrat es va convertir en l’eix conductor de totes les seccions del diari. Des de l’àmplia il·lustració del cantant que, acompanyada d’un article d’Enrique Vila-Matas, omplia la portada i la contraportada del diari, fins a una crònica sentimental de Juan Cruz sobre la connexió de Serrat amb el FC Barcelona, EL PERIÓDICO ho converteix en un Tema del Dia en què es recullen els elogis al cantant procedents de diferents artistes, intel·lectuals i polítics, en què destaquen les seves cançons i el seu compromís social.

Una altra il·lustració de Pablo García i una cronologia serveixen d’acompanyament a la peça del crític musical Jordi Bianciotto, en què repassa una trajectòria de més de cinc dècades als escenaris, mentre que un reportatge fotogràfic mostra la forta complicitat emocional del cantant amb EL PERIÓDICO.

Tot això, sense oblidar la vinculació de Serrat amb Llatinoamèrica (per on també va passar la seva gira de comiat), el seu compromís polític contra Franco i la seva lluita per la convivència; l’agraïment editorial al cantant, que va anar més enllà de ser la banda sonora d’una generació per conformar la memòria de moltes èpoques, a través de les seves composicions; per acabar, abans de la citada peça de Juan Cruz, amb un recorregut per les diferents ubicacions de Barcelona que van marcar la vida del cantautor.

Notícies relacionades

El guardó rebut per EL PERIÓDICO s’afegeix a nou premis europeus més al seu disseny atorgats per l’European Newspaper Award, el desembre passat. Entre aquests, d’entre un total de 4.000 propostes de 22 països, destaquen desplegaments informatius, primeres planes especials, infogràfics, la translació a format imprès d’una narrativa multimèdia i una pàgina il·lustrada del suplement cultural ‘abril’.

Finalment, cal assenyalar que dues publicacions més de Prensa Ibérica també van ser guardonades en els premis mundials de disseny de la Society for News Design. Mentre ‘La Nueva España’ rebia tres premis a l’Excel·lència per dues portades del seu quadern dominical ‘Siglo XXI’ i una altra del seu suplement literari ‘Cultura’ (en aquest cas, gràcies també a una il·lustració de Pablo García), ‘Faro de Vigo’ veia premiada una portada del seu suplement dominical ‘Estela’.