European Newspaper Award

Nou premis europeus al disseny d’EL PERIÓDICO

Els treballs guardonats, d’entre més de 4.000 propostes de 22 països, corresponen a desplegaments informatius, primeres planes especials, infogràfics, la translació a format imprès d’una narrativa multimèdia i una pàgina il·lustrada del nou suplement ‘abril’.

Nou premis europeus al disseny d’EL PERIÓDICO
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ha obtingut nou premis de l’European Newspaper Award, un dels certàmens internacionals més importants dedicats al disseny de diaris i que en la seva 24a edició es van presentar de 138 mitjans de 22 països, que en total van presentar més de 4.000 propostes de disseny. Un dels treballs premiats correspon al nou suplement literari ‘abril’, que va començar la seva etapa l’últim Sant Jordi i des d’aleshores es distribueix cada dijous juntament amb aquest rotatiu i amb El Periódico de España: una pàgina il·lustrada per Pablo García dedicada als homenatges a Sherlock Homes. En l’edició anterior, el diari ja havia sumat 10 guardons, reconeixent el redisseny total de la seva edició impresa. 

Com el 2021, la cobertura sobre la pandèmia del coronavirus ha atret l’atenció dels 15 membres del jurat, periodistes, universitaris i dissenyadors procedents d’Irlanda, Espanya, Portugal, Suïssa, els Països Baixos, Dinamarca, Suècia i Alemanya. 

Coronavirus

En la categoria de pàgines informatives sobre la crisi del coronavirus, dos desplegaments han rebut un guardó. Les pàgines del Tema del Dia del 9 de gener del 2022, en què sota el títol de ‘Dos anys de covid... i el que ens espera’ es recollien les veus de persones que havien patit la pandèmia, com sanitaris i pacients, i el balanç de la campanya de vacunació al llarg del 2021, titulat ‘Salvats per la vacuna’.

‘19 Rue de la Covid’, amb guió d’Eva Domínguez i il·lustracions de Sílver Larrosa, ha obtingut el premi a la millor narrativa visual. En aquest cas, es tracta de la translació a l’edició impresa d’un multimèdia (un format a què s’ha posat especial atenció en l’edició ‘online’ del diari) que retia homenatge al dibuixant Francisco Ibáñez mostrant les diverses maneres de celebrar un Nadal pandèmic en una escala de veïns. 

Els premis han destacat també en la categoria de Narrativa Alternativa: una doble pàgina de la secció d’Economia sobre energies renovables, una altra de la secció de Societat sobre l’erupció del volcà de La Palma, dues primeres planes, la dedicada a la mort de la reina Isabel II d’Anglaterra i una altra que plantejava el dilema de la presència de les esportistes trans en les competicions esportives, i, en la categoria d’infogràfics, el que recorria tota una primera plana d’EL PERIÓDICO dedicada al retard del corredor mediterrani. 

Notícies relacionades

El jurat dels ENA distingeixen cada any els millors treballs en 19 categories diferents, a més de seleccionar el diari europeu de l’any en les categories local (en aquesta edició, Las Provincias, de València), regional (Bergens Tidende, de Noruega), nacional (el belga De Morgen) i setmanari (NZZ am Sonntag, de Suïssa).  

Prensa Ibérica aconsegueix 42 guardons

Les capçaleres del grup Prensa Ibérica, al qual pertany EL PERIÓDICO, han aconseguit en total 41 guardons en aquesta edició de l’European Newspaper Award. El diari de Las Palmas La Provincia n’ha sumat 12, per desplegaments com les pàgines especials sobre les conseqüències del volcà de La Palma o reportatges especials i monogràfics sobre el drama dels emigrants al Senegal, el centenari del PCE i la invasió d’Ucraïna. A més, el Faro de Vigo ha obtingut 10 premis (8 pel seu dominical Estela), La Nueva España, 8 (2 per propostes digitals) i el Levante-EMV, 3.