Club Entendre-hi + Animals i plantes

Gossos i gats també pateixen al·lèrgies

Gossos i gats també pateixen al·lèrgies

123RF

4
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’estiu acaba de començar i hi ha alfombres de tipuanes i jacarandes en la majoria dels carrers de tot Espanya. Els al·lèrgics al pol·len han patit (i pateixen) les conseqüències de la floració de les plantes i la seva pol·linització, adornat tot amb la contaminació i que amb prou feines hi ha pluges que netegen i purifiquen l’ambient.

A més, segons estudis recents, la temporada d’al·lèrgies comença 20 dies abans, és 10 dies més llarga i té un 21% més de pol·len que el 1990.

Notícies relacionades

Amb aquest panorama, cal tenir en compte que els nostres animals de companyia, sobretot gossos i gats, també pateixen al·lèrgia al pol·len. De fet, aquests animals domèstics pateixen al·lèrgies que també patim els humans, que majoritàriament es poden agrupar en tres grups, depenent del grup d’al·lergògens que els causen.

Al·lèrgia ambiental o atòpica

És la més coneguda, ja que és la més comuna en gossos i gats. Aquest grup general es pot subdividir en dos: al·lergògens al pol·len i al·lergògens als àcars. Com passa amb els humans, els signes de les al·lèrgies causades per pòl·lens solen aparèixer esporàdicament durant l’any, coincidint segons l’espècie de planta productora a la primavera o a la tardor. Tanmateix, d’àcars n’hi ha a qualsevol casa, per tant, l’animal que sigui al·lèrgic a aquests insectes patirà de forma constant aquesta al·lèrgia. «Excepte que se li inoculin àcars o pol·len, les anomenades ‘autovacunes’, perquè s’hi vagi sensibilitzant» i el seu sistema immunològic produeixi defenses naturals que combatin aquests al·lergògens, assegura el doctor Xavier Roura, del servei de Medicina Interna de Petits Animals de l’Hospital Clínic Veterinari de la UAB. Els signes més habituals en què es manifesta l’al·lèrgia al pol·len o als àcars són la picor i l’enrogiment de la pell. Tanmateix, és probable que el que realment es vegi siguin les lesions causades per haver-se rascat o infeccions secundàries de fongs o bacteris que aprofiten la inflamació i la baixada de defenses de la pell de l’animal per instal·lar-s’hi i causar-li danys epitelials i augmentar la pruïja (la coïssor o picor) en l’animal.

Al·lèrgia a picades

Gossos i gats solen ser molt al·lèrgics a la picada o la saliva d’alguns insectes: puces i paparres són els grans enemics de les nostres mascotes. A més, si una paparra o una puça parasita un gos o un gat i aquest té alguna malaltia, quan en succiona la sang també en succiona el virus o el bacteri que li causa aquesta malaltia, per això la pot transmetre al pròxim animal o ésser humà que parasiti. És a dir, puces i paparres poden transmetre malalties greus, tal com explica la doctora Ana Ríos, responsable del servei de dermatologia de l’Hospital Veterinari Puchol. És per això que convé tenir el nostre animal de companyia correctament desparasitat, per intentar evitar el contagi de malalties sistèmiques per part d’ectoparàsits. Tanmateix, i al contrari del que passa amb les al·lèrgies al pol·len i als àcars, «no són al·lèrgies que es mantinguin de forma crònica», assegura Roura. «La més comuna és l’al·lèrgia a la picada de la puça, perquè és un insecte que viu tot l’any», matisa Roura.

Al·lèrgies alimentàries

Alguns animals també poden tenir al·lèrgies alimentàries, tot i que es tracta de «l’al·lèrgia menys comuna i la més difícil de detectar», matisa el doctor Roura. Si el teu gos o el teu gat té una al·lèrgia alimentària, el més habitual és que sigui a algun tipus de proteïna d’aliments com la llet, la carn de vedella o pollastre, el blat, els ous, el peix o, fins i tot, la soja. En general, es pot afirmar que els aliments més susceptibles de causar una al·lèrgia o intolerància són els que tenen un alt contingut proteic, i que són consumits amb més freqüència. El problema és que, per detectar aquest tipus d’al·lèrgies, «les anàlisis de sang són orientatives, però no són fiables al cent per cent», continua el doctor Roura. La fórmula per detectar aquesta anomalia és la de l’assaig-error: «Donar-los una dieta hidrolitzada i al cap de dues o tres setmanes, si l’animal ha millorat, tornar a la dieta inicial, per veure si és això». O, una mica més barat, «recórrer a una dieta d’exclusió: si no ha menjat mai peix, per exemple, se li fa provar peix i patates i es descarta la proteïna a què és al·lèrgic», assegura. La forma en què es manifestarà l’al·lèrgia serà, una vegada més, com en els humans: amb vòmits o diarrees en els casos més extrems (i amb una ingesta més elevada) o picors i enrogiment de la pell. Aproximadament un 10% dels gossos i fins un 30% dels gats que presenten una al·lèrgia o intolerància manifesten a més símptomes gastrointestinals (vòmits, diarrees).

Al·lèrgies multifactorials

Cal tenir clar, a més, que la majoria de reaccions al·lèrgiques són multifactorials, és a dir, poden estar causades per diferents al·lergògens de diferents grups. Això significa que un gos o un gat diagnosticat amb al·lèrgia ambiental ha de cuidar la seva alimentació i la seva desparasitació externa per evitar sumar altres al·lèrgies.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.