Política i moda Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els errors de Harry i Meghan

Econòmicament es parla que han guanyat 100 milions de dòlars amb la seva docusèrie estrenada a Netflix, però la seva imatge pública no surt gaire afavorida

Els errors de Harry i Meghan
3
Es llegeix en minuts
Patrycia Centeno
Patrycia Centeno

Experta en comunicació no verbal.

ver +

A Buckingham descansen alleujats. A l’espera dels nous tres episodis de la setmana vinent de la docusèrie ‘Harry i Meghan’ estrenada a Netflix, els ducs de Sussex sembla que l’han pifiat. Econòmicament es parla que han guanyat 100 milions de dòlars, però la seva imatge pública no surt gaire afavorida. Fins i tot jo, republicana però a qui li resultava difícil elegir entre Kate i Meghan, he acabat una mica fastiguejada de la parella díscola. I mira que com a romàntica i llagrimosa que soc podrien tenir-me fàcilment al pot: és una història d’amor i Harry planteja la protecció de la seva dona com aquell fill traumatitzat per no haver pogut salvar la seva mare de l’assetjament mediàtic i el maltractament de la família reial. Tanmateix, n’he acabat desconfiant. Aquests són alguns dels punts en els quals no han encertat: 

  • Manipulació. Ja quan van llançar els dos avenços es van detectar fins a tres imatges falses. Volent oferir la impressió de l’assetjament mediàtic a què els sotmeten, van utilitzar moments totalment aliens a ells i la seva història. Una fotografia de centenars de reporters gràfics apuntant amb les seves càmeres pertanyia en realitat a l’estrena d’una pel·lícula de ‘Harry Potter’. Les altres corresponen al judici d’una ‘celebrity’ britànica i al seguiment de l’advocat de Donald Trump. Segurament l’assetjament de la premsa és totalment cert, però si utilitzes material enganyós per provar-ho, la veritat perd valor. 

  • Diari audiovisual. Des que es va fer pública la seva relació, expliquen que un amic els va aconsellar que cada dia es gravessin explicant el que sentien i passava per si algun dia ho necessitaven. Una espècie de diari emocional audiovisual que ara els serveix per nodrir la seva docusèrie. Estrany.

  • ¿Autocrítica? Crec que estàvem decididament predisposats a culpar la família reial de tots els mals de la parella (fins i tot, si hi aprofundim, dels del món), però al no trobar ni un sol moment en què es plantegin una sola autocrítica sobre el seu comportament o una mica de dubte de si podrien haver actuat d’una manera diferent comences a sospitar del seu desmesurat victimisme. 

  • No en sabia res. Meghan, que residia al Canadà i que es presenta com una activista molt compromesa amb assumptes sociopolítics des d’edats primerenques, insisteix que abans de conèixer Harry no coneixia la família reial britànica. D’acord, posem que com la majoria de nord-americans no té cultura general. Però que la teva amiga et digui que t’ha preparat una cita amb el príncep Harry i tu no vagis a buscar a Google qui és no cola. ¡Menys contes, Caputxeta!

  • Protocol ‘youtuber’. Assegura Meghan que no va rebre cap ajuda protocol·lària i que va haver de recórrer a tutorials a Youtube per aprendre’s l’himne o com comportar-se... A l’abordar aquest assumpte és quan es produeix una de les millors escenes. Meghan es burla gestualment de com va haver de fer una exagerada reverència al conèixer la reina. Harry, incòmode, mira fixament la seva dona, somriu entre dents i aparta la mirada (no et passis, estimada).

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

  • Antiracista, ara... Més enllà d’imatges íntimes amb els seus fills, no aporten contingut nou. Acusar la família reial de racista ja ho van fer amb Oprah. Aquí, inclouen la premsa i el poble britànic: «Abans d’arribar a Londres mai m’havien catalogat de negra», confessa l’actriu. També relacionen Brexit i xenofòbia i Commonwealth i esclavisme (obvietats històriques). S’esmenta la foto d’un jove Harry disfressat de nazi. El príncep assegura que va ser «el pitjor error» de la seva vida, que en el seu moment va parlar amb víctimes de l’Holocaust i que ara, amb fills mestissos, la seva perspectiva és diferent...

  • Utilitzar Diana. Quan es va demostrar que l’entrevista de la BBC que li van realitzar a Lady Di va ser una trampa, el príncep William va demanar que no es tornés a emetre. En la sèrie apareix un extracte. Tot i que ja no es parli amb el seu germà, un gest lleig per part de Harry.

  • Kate, la dolenta. Meghan es marca un publireportaje sobre l’intel·ligent, caritativa i independent que és. Després esmenta que quan va conèixer per primera vegada Kate Middleton aquesta no la va abraçar perquè «és molt formal». Una lliçó informal de com insinuar que la teva cunyada és freda i distant.