En comunitat

Victoria veïnal a Badal: l’Ajuntament de Barcelona rectifica i dissol un ‘hub’ de reciclatge

  • Una lectora va enviar una carta a EL PERIÓDICO en què protestava per l’«alta concentració» de contenidors al costat de la seva finestra, a la cruïlla de Portbou i Roger.

  • Com a resposta, operaris municipals han recol·locat part d’aquests dipòsits en un tram del carrer amb les voreres més amples.

Victoria veïnal a Badal: l’Ajuntament de Barcelona rectifica i dissol un ‘hub’ de reciclatge
3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Tenir a mà contenidors per a la recollida selectiva resulta còmode, ja que fomenta i facilita el reciclatge, però ningú vol tenir mitja dotzena de contenidors enganxats a la finestra. Aquest és el resum de la queixa d’una lectora, Montse Ballester, que va enviar una carta a la secció Entre tots d’EL PERIÓDICO qüestionant la recent concentració de dipòsits a la confluència de Portbou amb Roger, al barri de Badal. Només 10 dies després d’haver-los instal·lat, uns operaris de l’Ajuntament de Barcelona els han retirat i ressituat. 

Amb tota la ironia del món, Ballester havia batejat aquest punt com a ‘hub’ d’escombraries de Badal. «En aquesta cruïlla amb el carrer de Roger tenim 6 contenidors a 2 metres de les finestres d’una vivenda de planta baixa, 6 contenidors més a 10 metres i 6 més a 20», enumerava en la seva missiva la lectora, que va acompanyar el seu escrit amb un mapa detalladíssim. 

Sobre el paper, cridava l’atenció la quantitat de contenidors apinyats en tan pocs metres. Sobre el terreny, el descontentament dels veïns era comprensible. També la seva preocupació, ja que la col·locació on abans hi havia un aparcament per a motos, enganxat a un pas de vianants, podia generar més d’un ensurt per falta de visibilitat. Es tracta d’una via bastant freqüentada, entre altres coses per la presència d’una escola bressol i un CAP. «Abans estaven més repartits per tot el carrer, però ara totes les molèsties les estàvem patint uns quants», incideix Ballester, potser la principal afectada, ja que viu en una planta baixa totalment exterior i suportava «tota la pressió acústica» generada pels camions de les escombraries. «Vidre a les nou del matí, i la resta a la una, les quatre i dos quarts de set de la tarda», afegeix alleujada després de la ràpida reubicació.

Resposta municipal en directe

La queixa veïnal va arribar al consistori abans que la carta de Ballester al diari, ja que la lectora prèviament havia enviat una instància firmada pels veïns del seu bloc, el 27 de Portbou, i va estar molt activa a les xarxes les dues últimes setmanes. Així, els tècnics municipals coneixien perfectament la situació detallada per la lectora i van confirmar a EL PERIÓDICO la reubicació dels nous models «per adaptar-los a les necessitats del servei». 

Aquest diari va assistir a la retirada i posterior recol·locació de mitja dotzena de contenidors a la part més baixa del carrer, on les voreres són més amples i no hi ha vivendes als baixos, davant la mirada sorpresa dels afectats, que no esperaven veure en directe la resposta municipal. I molt menys amb tanta celeritat. «Això demostra que si una cosa no està ben planificada, es pot rectificar. Només s’ha de passejar i escoltar els veïns», celebra Joan Salas, president de la comunitat, satisfet amb la reacció de l’ajuntament. «Mai ens hem queixat quan teníem 2 contenidors –afegeix–, però 12 ja ens semblaven massa».

Fase d’implantació a les Corts

Notícies relacionades

D’altres contenidors, en altres punts de la ciutat, també podrien ser recol·locats si es considera oportú per, com en el cas descrit a la carta, optimitzar-ne l’ús i sobretot minimitzar les molèsties del veïnat. Les mateixes fonts municipals remarquen que «totes les peticions de reubicació de contenidors s’estudien i es dona una resposta sobre la possibilitat de fer un canvi o no».

L’Administració detecta punts susceptibles de millora i recull peticions i demandes en les reunions específiques que se n’han anat organitzat a mesura que s’ha anat implantant la nova contracta de neteja i recollida de residus, que va arrencar l’octubre del 2021 amb un pla de xoc previ en 350 punts repartits per tota la ciutat. La segona fase va començar el març d’aquest any amb el desplegament de la nova contracta a cinc districtes. A les Corts, districte inclòs en el segon grup, el de la fase 3, recorden des del consistori, «es va implantar al setembre i encara estan en fase d’implantació. En altres paraules, susceptible de reajustaments com el que la lectora va presenciar.