En comunitat

La queixa d’un lector: «Som una família amb 10 menors i per un error se’ns nega la beca menjador»

La queixa d’un lector: «Som una família amb 10 menors i per un error se’ns nega la beca menjador»

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Ibán González i Miriam Meseguer tenen 10 fills i viuen junts en un pis de Badalona. Ell treballa al Metro de Barcelona com a tècnic de línies automàtiques des de fa més d’una dècada i ella va decidir centrar-se en la cura dels seus fills des que es van casar. L’única ajuda directa que rebien era una beca menjador que ara els ha sigut denegada, com expliquen en una carta enviada a la secció Entre Tots d’EL PERIÓDICO. No podia començar amb pitjor peu el curs escolar.

El menú del menjador per als sis petits que van demanar la beca costa uns 39 euros diaris, per la qual cosa la factura mensual s’acosta als 800 euros. Si abans ja feien malabars per arribar a final de mes amb un sol sou, aquest desemborsament inesperat els suposa un sotrac gairebé insalvable. De moment, tots els seus fills, entre 1 i 15 anys, mengen ara a casa. 

Més enllà del tema econòmic, que importa i molt, la falta de beques menjador per als petits que van a l’Escola Les Ciències té altres implicacions. El més petit, Simón, de 13 mesos, pateix ‘paràlisi cerebral infantil’ (PCI) –encara sense certificat de discapacitat per la seva curta edat– i requereix una atenció exclusiva per part dels seus pares, cosa que dificulta la criança de la resta de petits. «Tenir-los tots menjant a casa cada migdia complica molt les coses», remarca la Miriam, que diversos dies a la setmana ha de portar el benjamí de la família al fisioterapeuta.

Declaració rectificada

«Creiem que podria ser perquè l’any passat vam tenir una venda d’una herència i al fer la declaració vam posar de forma incorrecta l’ingrés i ens compta com a benefici tot l’ingressat», explica González, qui aclareix que ja no disposen d’aquests diners perquè van utilitzar la venda de la casa de la mare d’ella per amortitzar part de la hipoteca de la seva única vivenda, un pis de 80 metres quadrats situat al barri de Montigalà.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La declaració va ser rectificada i esperen la seva acceptació per part d’Hisenda. L’escola, per la seva banda, ha tornat a tramitar aquesta ajuda. El director del centre, David Muñoz, coneix bé la situació d’aquesta família nombrosa considerada «de categoria especial» per tenir cinc o més fills. «Nosaltres som uns mers intermediaris», puntualitza el director, que aprofita per denunciar les retallades en educació i sobretot les seves conseqüències. «Per molt que diguin des d’Educació, falten professors i en escoles com la nostra ja no podem oferir l’hora de suport personal. Tenim 15 professors, dos menys que l’any passat, per a 200 alumnes, alguns amb necessitats especials greus», assevera Muñoz.

«Cada fill és un regal»

Notícies relacionades

«Cada fill és un regal»Aquest episodi, tot i que té aparences de solucionar-se ben aviat, ha generat en aquesta família una forta sensació de desemparament i decepció respecte a les administracions. «És una vergonya que a una família com la nostra amb 10 menors d’edat, un amb discapacitat, se’ns neguin les ajudes i no se’ns concedeixi la beca de menjador, tan vital i necessària per a una família del nostre tipus», denuncia a la seva carta González, que es declara cristià practicant. «¿De l’Opus? No, som delcamí neocatecumenal i per a nosaltres cada fill és un regal», afegeix la seva dona, desconcertada pels barems utilitzats a l’hora d’assignar ajudes i, sobretot, la lentitud del sistema. «És molt fàcil perdre una ajuda per un simple error humà i costa molt temps i esforç recuperar-la», lamenta. 

L’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’organisme que ara gestiona aquestes beques després de la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès, té obert en aquests moments un període d’al·legacions. Fonts en l’ens metropolità consultades per aquest diari asseguren que resoldran aquest i altres casos l’abans possible, quan puguin analitzar tota la documentació complementària o rectificacions aportades per les persones sol·licitadores.