Llimona i vinagre | Article de Jorge Fauró Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Cristina Fernández de Kirchner: com ser màrtir en sis segons

El fallit magnicidi de la vicepresidenta argentina i l’apassionament dels seus partidaris la converteixen en ‘candidata’ a l’imaginari panteó argentí on ja figuren Gardel, Maradona i Evita

Cristina Fernández de Kirchner: com ser màrtir en sis segons

JUAN MABROMATA / AFP

4
Es llegeix en minuts
Jorge Fauró

Ja és màrtir en vida. Almenys, de moment, que més tard ja es veurà, però els dies posteriors –i la passió desbordada en les jornades prèvies– a l’intent de magnicidi de Cristina Fernández de Kirchner (La Plata, 69 anys) han convertit la vicepresidenta argentina en seriosa candidata a un lloc en aquest apassionat panteó imaginari de mites nacionals on cada dia s’engrandeix una mica més la llegenda sagrada dels Gardel, Maradona, Eva Perón, i fins i tot dels qui tenen la fortuna, com la Kirchner, de continuar al món dels vius, casos del papa Francesc o Leo Messi. «Cada dia canta millor», es diu de Carlos Gardel, mort el 1935.

A aquestes hores ja seria membre d’aquest club de tanatori si no hagués fallat en el seu objectiu Fernando Sabag Montiel, l’home de 35 anys que dijous, 1 de setembre, va posar a Kirchner, envoltada de centenars de partidaris, una Bersa calibre 32 davant de la cara i va errar el tret fins en dues ocasions. Clic, clic, es va sentir el gallet. Poques vegades un soroll tan lleuger ha provocat aquesta esgarrifança. La història de l’Argentina ha donat un tomb en tot just sis segons, el temps que transcorre entre que la vicepresidenta entra en el tir de càmera fins que s’introdueix al cotxe sense saber gaire bé què és el que ha passat.

«‘Tengo miedo del encuentro con el pasado que vuelve a enfrentarse con mi vida’», plora el tango d’ Alfredo Le Pera en la veu de Carlos Gardel. A aquell passat s’enfronta fa temps Kirchner, per a qui el fiscal demana 12 anys de presó i la inhabilitació a perpetuïtat per exercir càrrecs públics, al considerar-la cap d’una trama de corrupció denominada Causa Vialitat. Kirchner i 12 imputats més estan acusats de desviar fons públics per enriquir-se per mitjà de 51 contractes per a infraestructures adjudicats a l’empresa d’un empleat de banca, convertit en milionari de la nit al dia i del qual se sospita que és testaferro. L’espoli a l’Estat depassa els mil milions de dòlars i el que en realitat tem Kirchner, més que la presó, ja que per edat podria complir la pena a casa, és la inhabilitació, que la deixaria fora de la cursa electoral del 2023.

La formidable polarització que divideix la societat argentina és l’impediment perquè Kirchner es coli en aquest devocionari intocable de mites patris. Fins que el conductor d’origen brasiler va intentar disparar fins a dues vegades l’arma sobre el cap de la vicepresidenta, milers de partidaris d’aquesta s’havien concentrat en acampada durant 10 dies davant el seu domicili, en una espècie de vigília que va acabar revoltant els veïns del barri de Buenos Aires de Recoleta, tan distingit com visceralment antiperonista i reflex de la profunda divisió que la figura de Kirchner genera a l’Argentina. Se l’odia, se la venera. Tal és el grau de crispació, que alguns ciutadans van desitjar davant les càmeres i a cara descoberta el que comunament es reserva a l’anonimat de les xarxes socials: que el pistoler hagués acabat la feina. El culte a la personalitat, d’una banda; la normalització de l’odi, de l’altra. Un escenari sense gairebé zones grises.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La complexitat del peronisme, una ideologia exclusiva del país, no ajuda a desentramar el laberint polític i social en què des de fa dècades viu l’Argentina, on hi ha gairebé tantes vaques sagrades com unitats del seu famosíssim boví. Una de les primeres és Juan Domingo Perón, fundador (i inspirador) d’un moviment tan ampli com inclassificable fora de l’Argentina, que dona empara a tota mena de tendències, del socialisme al liberalisme, passant per la democràcia cristiana i el radicalisme; que pesca tant en caladors de les classes treballadores com de les acomodades i el mentor del qual, després de ser enderrocat el 1955, va passar a l’Espanya de Franco dotze dels seus 18 anys d’exili. El Partit Justicialista de Kirchner és avui el gran hereu del peronisme.

Advocada de professió i mandatària del país entre el 2007 i el 2015, es va entrar al poder de facto l’any 2003, en el qual el seu marit Néstor Kirchner va aconseguir la presidència fins a donar el relleu a Cristina. Els seus hagiògrafs citen entre els seus èxits l’assignació universal per fill, les beques per a estudiants, l’estatalització dels fons de jubilació, els programes d’igualtat, l’augment en el pressupost per a ciència i investigació, el matrimoni igualitari o la llei d’identitat de gènere.

Notícies relacionades

Un dels seus principals oponents ha sigut el grup de comunicació que lidera el diari conservador ‘Clarín’, primer diari nacional, que s’ha afanyat a sembrar d’incògnites l’atemptat contra K., inicial que freqüentment es refereix a Kirchner, com el complex personatge de les novel·les de Kafka. ¿Per què el cap de seguretat de K. lliurava aquella nit? ¿Per què l’última trucada des del mòbil del magnicida es va produir gairebé una hora després de l’atac? ¿Per què s’ha autoesborrat el contingut del telèfon del pistoler?

Els milers de partidaris de K. han fet ús de marxandatge per reforçar la figura de la seva venerada dirigent i inundat els carrers de samarretes amb la seva cara i amb la d’una altra llegenda de l’imaginari argentí, Eva María Duarte, també anomenada Eva Perón, més coneguda pel diminutiu amb què ha passat a la història universal: Evita.