Club Entendre-hi + Animals i plantes

Reg de plantes per vacances: ¿com les hem de cuidar a l’estiu?

Reg de plantes per vacances: ¿com les hem de cuidar a l’estiu?

Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada estiu passa el mateix: amb l’arribada de les vacances, sortim de viatge o anem a la segona residència a passar uns dies de merescut descans.

I el dubte sempre és el mateix: ¿Què es pot fer per cuidar les plantes i les flors perquè no acusin la nostra absència durant les vacances?

Recórrer a familiars o amics

El més pràctic i el millor, és demanar a algú –un veí, un familiar o un amic– que se n’ocupi i vagi a regar-les. Però si això no és possible, convé enginyar-se-les i instal·lar un sistema de reg.

«Un truc, si és una escapada curta de màxim 15 dies, és regar-les bé –no entollar-les, però deixar ben xopa la terra– i deixar-les a l’ombra o a l’interior, tot i que siguin plantes d’exterior, i sempre que la casa sigui fresqueta», indica Teresa del Río, doctora en biologia especialitzada en ecofisiologia vegetal.

Regs per degoteig o mètode del cordill

«Després hi ha els regs per degoteig, com el cordó de llana absorbent, una ampolla invertida amb foradet... El problema d’aquests trucs casolans és que es poden obstruir», afegeix Del Río. «També hi ha gels hídrics», comenta.

En tot cas, sempre serà millor utilitzar un d’aquests mètodes que deixar que les plantes s’assequin i acabin morint.

Millor que el reg tradicional

El mètode del cordill de llana o cordó absorbent va ser crucial per als geranis de Ramon Curto. «Tenia quatre testos amb geranis, que eren les úniques flors que em sobrevivien, i me’n vaig anar un estiu. Vaig utilitzar el mètode del cordill i al tornar, al cap d’uns 20 dies, els quatre testos estaven frondosos i molt macos, millor que mai», explica. «Em va resultar una mica frustrant», explica, «perquè fins i tot parlava als geranis. Però va ser quan no vaig ser-hi durant uns dies quan es van posar millor», afegeix.

Perquè et passi el mateix que a Curto, i les teves plantes estiguin fins i tot millor que abans d’anar-te’n de vacances, hi ha tres mètodes casolans que pots utilitzar:

Cordill de llana o cordó absorbent

És un dels mètodes més estesos, fàcils i barats que hi ha al mercat. Només es necessita un recipient ple d’aigua, que s’ha de col·locar a prop de la planta que es vol regar i a una altura superior, és a dir, més amunt. L’ideal és que sigui una bossa de plàstic dur i resistent, perquè es pugui penjar sense problemes i no hi hagi risc que caigui. S’agafa un tros de llana o de cordill absorbent (és a dir, que no sigui de plàstic) i s’enfonsa un extrem fins al fons del recipient o de manera que recorri tot el seu interior. És molt important que toqui el fons, perquè sempre estigui humit. L’altre extrem s’enfonsa al suport per a testos, a prop de les arrels de la planta. Cal anar amb compte de no trencar o fer malbé les arrels al fer-ho. El cordó farà de fil conductor de l’aigua: absorbirà el líquid i humitejarà la terra al ritme que la planta necessiti.

Reg per degoteig

Aquest sistema també entra en la categoria de fàcil i barat. Per regar per degoteig, n’hi ha prou amb agafar una ampolla o garrafa de plàstic i foradar un dels seus costats amb una agulla de cosir comuna o un objecte punxant similar, que faci foradets molt fins. Després d’això, s’enterra el recipient amb els forats cap a la planta a regar. L’ampolla, plena d’aigua, anirà deixant anar el líquid a poc a poc, regant la terra de manera constant. Una altra variant consisteix a agafar l’ampolla i tallar la part inferior per omplir-la d’aigua. I, amb el tap posat, fer un forat al centre no gaire gran, i enfonsar aquesta part a la terra. El problema amb aquest sistema és que es pot obstruir i que la terra estarà humida en tot moment, cosa que no és recomanable utilitzar-lo en plantes susceptibles de tenir fongs per excés d’humitat.

Efecte hivernacle

Igual com passa amb els terraris de plantes etern, hi ha l’opció de recrear un ecosistema temporal perquè la teva planta s’autoproveeixi durant les vacances. És a dir, crear un hivernacle individual. Per a això, n’hi ha prou amb embolicar cada planta en un plàstic transparent que deixi passar la llum i col·locar al fons, sota del test, un drap humit. La humitat que la planta perdi es quedarà a la bossa i tornarà a caure sobre la terra. Si les plantes són massa grans, es pot utilitzar plàstic i embolicar-ho tot amb paper de diari. Llavors n’hi haurà prou amb regar-ho tot bé fins que els diaris quedin xops i posar els testos sobre la cortina de dutxa estirada, per exemple.

Mecanismes similars

A més d’aquests sistemes de reg casolans, també es poden comprar mecanismes similars més sofisticats o productes com ara aigua gelificada o hidrogel per a reg de plantes, ja sigui per a testos o per a terres, un compost que inclou aigua i nutrients per a les plantes i es pot comprar en format de tub injector, vidres o perles.

Mentre la terra queda seca, l’hidrogel va alliberant aigua, així que varegant-la de nou i facilitant que l’aigua arribi a les arrels.

Molt més sofisticat resulta el reg automatitzat (i programat) per aspersor o degoteig. Fins i tot hi ha sistemes intel·ligents que es poden controlar a través del telèfon mòbil.

Més car i sofisticat

Notícies relacionades

Finalment, un dels últims productes que ha sortit al mercat és la hidrojardinera o test d’autoreg. Són testos que tenen un dipòsit d’aigua, líquid que van deixant anar cap a la terra segons la necessitat hídrica de la planta. Òbviament, juntament amb el reg automatitzat és l’opció més cara, però també la més efectiva, segura i decorativa: els testos són dissenys moderns i no es veuen artefactes de reg extra.

Qualsevol d’aquestes opcions és bona perquè les teves plantes estiguin sense regar uns dies, però convé també mantenir-les sanes i estàlvies de les plagues d’insectes i bitxos durant les vacances. Per a això, res millor a tractar-les amb pesticides naturals, capaços de controlar, matar o fins i tot repel·lir una plaga d’una manera més natural, sostenible i, fins i tot, rendible.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra’t a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.