Entendre-hi + amb la història

Girona, esport de primera | + Història

Girona ha viscut una cosa extraordinària en la història de l’esport perquè el mateix dia l’equip de bàsquet va pujar a l’ACB i el de futbol, a Primera Divisió. Una cosa insòlita i més si es coneix el passat esportiu de la ciutat

Girona, esport de primera | + Història

Ayuntamiento de Girona

4
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

Avui Girona es desperta amb ressaca després de posar punt final a la celebració per duplicat que ha viscut des de diumenge quan, amb poques hores de diferència, l’equip de bàsquet i el de futbol van aconseguir ascendir a la màxima categoria, una gesta mai vista en la història i que encara té més mèrit si es té en compte la poca tradició en l’esport d’elit que hi ha hagut a la ciutat fins fa no gaire temps. Tanmateix, això no vol dir que a Girona no hi hagi hagut equips i clubs des de fa més d’un segle. De fet, el cas d’aquesta ciutat és molt útil per explicar com es van expandir les competicions reglades.

La història de l’esport modern va començar al Regne Unit a partir d’activitats lúdiques populars que tenien lloc de forma més aviat informal. A mitjans del segle XIX es van començar a redactar normes per organitzar-les millor i a poc a poc van anar sorgint les disciplines que tenim avui. No fa falta ser un crac de les deduccions per endevinar que una de les que més èxit va tenir va ser el futbol. D’una banda, perquè és un esport fàcil d’aprendre i jugar, que no requereix cap equipament especial. Una pilota és suficient. I d’una altra, perquè va ser una de les coses que els britànics van exportar a mesura que anaven conquistant el món. On anaven, portaven les seves tradicions i formes d’entreteniment. Això explica, per exemple, que el club degà del futbol espanyol sigui el Recreatiu de Huelva. Es va fundar el 1889 per iniciativa d’uns enginyers anglesos que treballaven a les mines de Río Tinto en col·laboració amb un metge irlandès establert a la zona anomenat Alejandro Mackay.

A molts països el futbol va entrar a través del mar. De fet, el primer club fundat exclusivament per catalans va sorgir a Palamós per iniciativa del jove Gaspar Matas, fill d’una família de consignataris del port que s’havia enamorat d’aquest esport en una visita a Londres als 19 anys. Els colors de la samarreta del Palamós CF són ara el blau i el groc perquè són els distintius del districte marítim d’aquell port, però va faltar poc perquè no se’ls quedés el Girona.

El futbol a Girona

La forma en què va arribar el futbol a aquesta ciutat no és del tot clara. Sembla que les primeres pilotes van començar a rodar el 1904, però hi ha dubtes de si les van portar alguns joves que havien estudiat la carrera a Barcelona (llavors a Girona no hi havia universitat) o militars i funcionaris procedents d’altres zones on ja es practicava aquest esport. El que sí que és segur és que l’afició va créixer i una entitat anomenada Girona Foot Club va demanar la cessió d’una part de la Devesa per fer un rudimentari terreny de joc. Poc després l’entitat es va rebatejar com la Girona Sport Club i a partir d’aquell moment es va viure una veritable febre futbolera amb la proliferació d’altres entitats com el Català, el Gerunda i l’Strong... Precisament aquest últim inicialment vestia una samarreta groga i blava, una cosa que no agradava gens als del Palamós, que anaven de blanc i amb pantalons foscos. Llavors, aprofitant que tots dos van arribar a la final del campionat provincial, van decidir jugar-se la samarreta. Efectivament, va guanyar el Palamós.

Mentrestant a Girona es va veure que tants equips petits no permetien que en sorgís un de potent i es van fer intents de fusió i ampliació de les entitats. Tot això va acabar originant, el 1921, la fundació de la Unió Esportiva Girona (UDG). I precisament fa cent anys, el 1922, va construir el primer estadi de la ciutat: el camp de Vista Alegre, que molts gironins encara recorden amb certa nostàlgia. El partit inaugural va enfrontar la UDG amb el Barça dels Zamora i Samitier, i el mateix president Gamper va encapçalar la comitiva blaugrana, que, a l’arribar a la ciutat, va ser rebuda amb tots els honors.

Notícies relacionades

La història de la UDG va ser curta. Es va dissoldre el 1930 per culpa de problemes econòmics (sí, ¡llavors ja passava!) i va deixar pas al Girona Futbol Club. A partir d’aquell moment els colors blanc i vermell van començar a convertir-se en un referent del futbol a la ciutat.

I el bàsquet...

El bàsquet va néixer a Amèrica i va arribar a Europa el 1902. A Girona es va començar a practicar als anys 20, on es va popularitzar a través de frares que l’havien descobert a Cuba, i a la ciutat va arrelar com a esport escolar. El 1988 el CB St. Josep - Valvi Girona va pujar a l’ACB. Una categoria a la qual ara torna el CB Girona després de 14 anys d’absència.

Entendre-hi + la història

Temes:

Girona FC Girona