Entendre-hi + amb la història

Primeres dames en guerra | + Història

Tot i que les guerres es guanyen al camp de batalla, també hi ha altres fronts importants, com el de l’opinió pública. A Ucraïna, aquesta tasca la fan tant el president com la seva dona, Olena Zelenska.

Primeres dames en guerra | + Història
4
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

Aquest dilluns, EL PERIÓDICO publicava la carta del lector Rubén Escribano que reivindicava el paper d’Olena Zelenska en la guerra d’Ucraïna. Potser a alguns el nom no els dirà res, però és la dona del president Volodímir Zelenski, per tant és la primera dama del país.

Zelenska, arquitecta, guionista i escriptora, va assumir un rol destacat des del mateix moment que el seu marit va prendre possessió del càrrec el 2019. Inicialment va liderar programes d’àmbit social i educatiu, com ara la millora de l’alimentació a les escoles i la promoció de la llengua ucraïnesa a tot el món, fent gestions perquè, per exemple, les audioguies dels principals museus europeus oferissin la versió en el seu idioma.

Malgrat tenir l’oportunitat de marxar del país quan Rússia va iniciar l'intent d'invasió, va preferir quedar-se i recolzar el seu marit. Les guerres es guanyen al camp de batalla, amb armes i soldats, però també hi ha altres fronts importants, el que els analistes actuals anomenen «guanyar el relat» i que en altres temps simplement era portar a terme campanyes de propaganda per mantenir l’opinió pública favorable als interessos propis. Aquí és on sobresurt la figura d’Olena Zelenska. Utilitza les xarxes socials, especialment el seu compte d’Instagram, que té més de dos milions de seguidors, per enviar missatges als seus compatriotes i de retruc arreu del món.

Quan els electors ucraïnesos van ser cridats a les urnes i van haver d’escollir el futur president, enlloc es deia res de la primera dama, com tampoc passa a cap altre país; però a aquestes alçades tothom sap que segons on, la parella del cap d’Estat o de Govern també té un paper important. I si ara els nostres lectors estan pensant en els Estats Units, ho han encertat. Allà va començar tot quan Eleanor Roosevelt va decidir que podia ser alguna cosa més que la dona del president.

Els Roosevelt van contraure matrimoni el 1905 i aviat Franklin Delano (FDR) va començar la seva carrera política a les files del Partit Demòcrata, inspirat pel seu cosí Theodore Roosevelt, que va ser president entre 1901 i 1909. FDR va anar avançant posicions fins que va arribar a la Casa Blanca el 1933. De seguida la seva dona es va implicar en les tasques de govern, en comptes de limitar-se a complir el paper cerimonial que fins aleshores havien tingut les primeres dames. I igual com ara a Ucraïna Olena Zelenska fa servir Instagram, Eleanor va utilitzar els mitjans de comunicació de l’època. Per exemple, des de 1935 va publicar una columna sis dies per setmana en què compartia la seva opinió sobre temes socials i polítics.

A més, com que el president FDR tenia problemes de mobilitat per culpa de la seva paràlisi, moltes vegades ella era l’encarregada de fer visites sobre el terreny, assumint la representació del seu marit.

Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial, el seu paper també va ser notable. Especialment impactant per l’opinió pública de l’època va ser la visita de cinc setmanes que el 1943 va fer a la zona del Pacífic Sud com ambaixadora de la Creu Roja nord-americana. Durant el seu periple, que va efectuar amb un avió militar, es va desplaçar de San Francisco a Hawaii –on els japonesos havien perpetrat l’atac de Pearl Harbor– i va arribar fins a Nova Zelanda i Austràlia, on va ser rebuda amb honors de cap d’Estat.

La seva popularitat era tan gran que fins i tot es va mantenir en actiu després de la mort del seu marit, el 1945, pocs mesos abans que s’acabés el conflicte bèl·lic. El seu successor en la presidència, Harry Truman, li va demanar que encapçalés la delegació dels Estats Units en la trobada fundacional de l’Organització de les Nacions Unides. De fet, ella va ser una de les persones que van exercir un paper més rellevant en la redacció i aprovació de la Declaració dels Drets Humans.

Eleanor Roosevelt va seguir en la primera línia política i mediàtica fins a la seva mort, el 1962. Encara ara, 60 anys més tard, se la considera una de les dones més influents de la història nord-americana.

 


Notícies relacionades

Abundant bibliografia

Com és de suposar, un personatge tan popular com Eleanor Roosevelt és objecte d’atenció constant als EUA. Sobre ella s’han publicat tota mena de llibres, des d’assajos històrics fins a volums de memòries, per analitzar tots els aspectes de la seva biografia: des de la seva acció política i la seva influència mediàtica fins a les seves inclinacions sexuals.