Entendre-hi + amb la història

Cerebrino Mandri, publicitat i medicaments | + Història

La migranya és un tipus de mal de cap que pot deixar fora de combat a qui el pateix. Ara sembla que s’ha trobat una nova manera de fer-hi front. Abans, però, s'havia de recórrer als medicaments que la gent tenia a mà.

Cerebrino Mandri, publicitat i medicaments | + Història
4
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

A aquestes alçades de la pandèmia no deu haver-hi gairebé ningú que en algun moment no s’hagi fet un test d’antígens per saber si s’havia infectat. I és que entre les moltes coses que hem après després de dos anys lluitant contra el coronavirus, a llista hi podem incloure que la nostra saliva aporta molta informació de com estem de salut.

Doncs bé, el grup de Cefalea i Dolor Neurològic de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ha fet públic que mitjançant testos de saliva poden saber quina és la millor teràpia que poden administrar a cada pacient quan té un atac de migranya. Els avenços científics dels últims anys estan permetent que es faci realitat un gran canvi en els tractaments mèdics i farmacològics, i en comptes de dispensar el mateix medicament a tot el món, es facilita a cadascú el que realment necessita, perquè ja fa temps que els professionals de la salut saben que no a tothom li funcionen les mateixes coses. Els nostres lectors que pateixin migranya ho saben prou i de sobres.

Quan dos migranyosos es troben, tard o d’hora la conversa acaba arribant al punt on s’intercanvien remeis i es fan recomanacions que afirmen que són infal·libles. Fins no fa massa anys, una d’aquestes solucions era recórrer a un calmant de nom ben peculiar, Cerebrino Mandri. De fet, si es va acabar comercialitzant va ser precisament pel boca-orella entre malalts i per la visió del fill del seu inventor, que efectivament es deia Mandri. Ramon Mandri Campanar. Era un farmacèutic que va exercir a Figueres durant el segle XIX. Aleshores aquests professionals de la salut no només despatxaven medicaments, sinó que elaboraven les seves pròpies fórmules. Ell va crear un producte que servia per combatre el mal de cap, però qui el va fer triomfar va ser el seu fill, Francesc Mandri Vila.

Nascut a la capital empordanesa el 1883, primer va estudiar medicina i es va doctorar. A diferència del seu progenitor, ell va instal·lar-se a Barcelona i, paral·lelament a la seva feina, també va començar a treballar per millorar la fórmula paterna. Al veure que no tenia prou coneixements de formulació, ja de gran va estudiar la carrera de farmàcia i es va llicenciar el 1922, quan tenia 39 anys.

El resultat de la seva audàcia comercial va ser el naixement d’una de les marques més famoses de la indústria farmacèutica catalana: Cerebrino Mandri. Si va aconseguir tanta popularitat va ser tant per la seva eficàcia com també per les intenses campanyes de publicitat. Els anuncis, que apareixien als grans diaris i revistes, sempre estaven protagonitzats per un home de posat sever, vestit amb jaqué i camisa blanca que, amb gest autoritari, assenyalava el nom del producte amb el dit índex de la mà dreta. Aquest personatge icònic de la publicitat va sorgir de l’enginy i el talent del mític dibuixant Gaietà Cornet. Aquell artista va formar part de la brillant generació d’il·lustradors que van triomfar gràcies a la bona salut de la premsa catalana. Entre els autors més coneguts hi havia Junceda, Elias-Apa, Llaverias, Opisso... Els seus treballs aparegueren a les pàgines de capçaleres com ‘Cu-Cut’, ‘L’Esquella de la Torratxa’, ‘El Patufet’, ‘La Veu de Catalunya’... Un món que va desaparèixer amb la dictadura franquista.

Pel que fa a la fabricació del medicament, es va començar produint a una farmàcia del carrer Ample i, a mesura que el negoci augmentava, s’anava traslladant a unes instal·lacions més grans, fins que va obrir la seu definitiva al carrer de Provença. Francesc Mandri ja no es va moure de Barcelona, on va morir el 1971. Tot i la seva desaparició, aquest remei pel dolor ha havia nascut a Figueres es va continuar venent fins el 2008, quan l’Agència Espanyola del Medicament va ordenar que fos retirat del mercat. Aquell preparat sorgit d’una farmàcia empordanesa no va superar els controls del segle XXI, però la seva imatge icònica ha quedat gravada en la memòria de moltes generacions que recorrien al Cerebrino Mandri com a única esperança per combatre la migranya. Els pròxims medicaments segurament seran molt més eficaços per acabar amb aquest terrible tipus de mal de cap, però és més que possible que no tinguin un nom tan peculiar com aquest.


Notícies relacionades

Història del carrer Mandri

Tot i que a Barcelona hi ha un carrer Mandri, no està dedicat als farmacèutics Ramon i Francesc per reconèixer la seva tasca creant el famós medicament, sinó a una altra branca de la família que tenia la masia Can Mandri en aquella mateixa zona; quan Sant Gervasi de Cassoles encara no era un barri de la ciutat, sinó un poblet als afores de la capital.