INVESTIGACIÓ

Els tractaments més efectius per a la migranya són ignorats pels pacients

Un estudi destaca que la meitat dels afectats per migranya no realitzen les teràpies prescrites

Els mètodes més efectius per evitar la cefalea són obviats i substituïts per medicaments

rjulve40296869 26686723   illustration of a man having a headache  mas salu180605123640

rjulve40296869 26686723 illustration of a man having a headache mas salu180605123640

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els tractaments més efectius per al control de la migranya són, segons apunten els experts, aquells que tenen a veure amb la modificació de la conducta. Les teràpies cognitives conductuals (TCC), el maneig de l’estrès, les tècniques de relaxació i la reducció de la tensió muscular són algunes de les eines més aconsellades pels especialistes per bregar amb aquesta patologia que, actualment, està considerada com la sisena malaltia més incapacitant del món. A través d’aquestes estratègies de control del comportament, si es porten a terme correctament, els experts consideren que els símptomes de les migranyes poden reduir-se fins a un 50% o més sense la necessitat de medicaments addicionals. 

Tot i això, en la majoria delscasos, els pacients eviten deliberadament sotmetre’s a aquest tipus de teràpies i, en contrapartida, prefereixen prendre una quantitat de medicaments més gran per bregar amb el dolor. Un estudi realitzat perl’Escola de Medicina de la Universitat de Nova York ha trobat que la meitat dels afectats per migranyes eviten aquestes teràpies per la falta de temps, el cost que suposen o per raons d’escepticisme cap aquest tipus de tractaments.

Notícies relacionades

En la investigació es conclou que aproximadament la meitat dels pacients amb migranya que van ser derivats a un tractament conductual específic no van complir amb la teràpia tal com havien acordat amb l’especialista. Això va passar malgrat el fet que aquests tractaments es consideren teràpies de primer nivell, segures i efectives segons els estàndards mèdics.

"Les migranyes poden ser debilitants, i per això és lògic que molts pacients vulguin accedir a un tractament que redueix els símptomes de manera efectiva", explica la investigadora Mia Minen. L’estudi, publicat a la revista Pain Medicine, posa de manifest la necessitatd’investigar si l’estigma d’aquestes teràpies juga un paper en la negació dels pacients a accedir al tractament conductual. "Com a especialistes hem de desenvolupar noves maneres de presentar tractaments conductuals basats en l’evidència –de manera similar a com es presenten les teràpies farmacològiques– fent atenció a com els tractaments conductuals poden ser part d’un pla d’atenció més gran centrat en el pacient", destaca Minem.