Entendre + el fitnes

Cinc consells per sortir a córrer a l’hivern

  • La roba és un detall crucial per no passar fred i córrer còmodament, però altres aspectes com l’escalfament exhaustiu i els detalls reflectors també són importants

Cinc consells per sortir a córrer a l’hivern

El Periódico

4
Es llegeix en minuts
Begoña González

A l’hivern, fer exercici a l’aire lliure es converteix en moltes ocasions en una activitat de tot menys desitjable. El fred, la pluja, el vent i la foscor es converteixen en obstacles importants per esquivar cada vegada que se surt al carrer.

Una vegada es decideix sortir, arriben els dubtes: ¿com em vesteixo per sortir a córrer? La roba acostuma a ser un problema en aquest cas, perquè les peces d’abric no solen ser tan còmodes i en moltes ocasions acaben sobrant una vegada el cos entra en calor o es troben a faltar una vegada s’acaba l’entrenament i un es queda suat al carrer estirant.

Vestir-se per capes

El principal consell per córrer còmodament a l’hivern és vestir-se per capes que permetin començar la carrera abrigats i que a mesura que els quilòmetres es van conquerint, el corredor se’n pugui desfer fàcilment ja sigui lligant-les a la cintura o, si es corre en un espai controlat, deixar-les en algun lloc segur sense haver de perdre gaire temps. Però més que la quantitat, en aquest cas, és més important la qualitat de les esmentades peces.

El gran dubte ve una vegada un disposa de totes aquestes peces però no sap si en tindrà prou o si, contràriament, en seran massa. Doncs bé, per córrer en el fred un truc a l’hora de triar vestimenta és afegir entre 6 i 10 graus a la temperatura exterior per calcular la temperatura còmoda de carrera. Malgrat que sol funcionar en la majoria de casos, és un valor orientatiu, per la qual cosa cadascú haurà de tenir en compte la velocitat en què entra en calor, el ritme i les condicions en què els resulta més còmode córrer.

Teixits tècnics

Una bona elecció de peces tèrmiques o teixits tècnics reduirà molt la necessitat de posar i treure capes, ja que en aquests casos estan dissenyats per adaptar-se a les temperatures hivernals. Una bona samarreta tèrmica de màniga llarga (si pot ser de materials com la llana o barreja de polietilè) és la capa bàsica perfecta sobre la qual es poden afegir per exemple un jersei tècnic en cas de fer molt fred i un paravent a tall de capa impermeable que protegirà tant del vent com de la pluja i contribuirà a mantenir més temps l’escalfor corporal. Pel que fa a les cames, unes malles per córrer i uns mitjons d’hivern de teixit tècnic o barreja de llana seran bons aliats per evitar el fred.

La importància dels accessoris

D’altra banda, els accessoris en aquest cas resulten crucials i rares vegades se’ls dona la importància que realment tenen. El cap és la part del cos per la qual es perd més calor quan es fa esport, així que resulta interessant utilitzar gorros o diademes tèrmiques així com bragues tubulars per al coll, que més enllà de protegir la zona del fred es poden utilitzar també com a filtre per evitar respirar l’aire gelat. Aquest tipus d’accessori tubular, conegut popularment com a Buff per la coneguda marca catalana, pot servir també per tapar el cap i les orelles, així que resulta una bona opció per córrer sense passar fred, sobretot els elaborats amb teixits tècnics DryFlx. Igualment, per a climes molt freds és recomanable utilitzar guants per no tenir dolor a les mans.

Condicions climàtiques

A més de les peces tèrmiques, a l’hivern és molt important planificar bé les sortides en funció del clima. Una breu consulta a la predicció meteorològica pot estalviar algun refredat si amb això s’evita ser sorprès per la pluja o el vent. En aquests casos, per exemple, si se sortirà a córrer un dia amb vent, una bona tàctica és mirar de planificar bé el recorregut de carrera per portar el vent en contra al principi i a favor a la tornada perquè l’aire fred quedi a l’esquena quan es comenci a refredar el cos. D’aquesta manera, la sensació tèrmica no serà tan incòmoda després de la carrera i s’evitarà algun refredat per estar suat. De la mateixa manera, és important ser conscients que a l’hivern es fa fosc abans i que és interessant dissenyar recorreguts per zones il·luminades o incorporar una llanterna frontal als bàsics de carrera així com detalls reflectors que ajudin a ser més visibles.

Un bon escalfament

A més, és crucial prestar atenció a l’escalfament. Aquesta fase de l’entrenament, que en moltes ocasions fa mandra i se salta, a l’hivern és especialment clau per evitar que a causa del fred pateixin els tendons i lligaments. Quan fa fred, el cos triga més a entrar en calor, i un sobreesforç en fred sense haver preparat la mobilitat articular pot ser motiu de lesió. D’aquesta manera, i per evitar quedar-se congelat, en lloc d’estiraments estàtics, es recomanen més els balístics, que mitjançant moviments controlats permeten escalfar correctament les articulacions de les cames per no patir en la carrera.

Club de Fitnes d’EL PERIÓDICO