Club Entendre-hi + Animals i plantes

Les 7 millors aplicacions per reconèixer plantes

Les 7 millors aplicacions per reconèixer plantes
5
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada vegada més, els telèfons mòbils són eines indispensables no només per comunicar-se amb els altres a través de trucades i missatges, sinó també per treballar, disfrutar dels moments d’oci i de les aficions.

Avui dia hi ha aplicacions per a tot: des de les que ajuden a fer la compra diària d’aliments fins a les que porten una correcta planificació de les despeses, passant per les que permeten reservar un allotjament o saber el temps que farà durant la setmana. Després de la pandèmia i els mesos de confinament, a més, es van multiplicar de manera exponencial les eines que permeten fer qualsevol tasca o compra sense haver de sortir de casa i només tenint un mòbil amb connexió a internet o dades a la mà.

Notícies relacionades

Però per als moments d’oci també pot ser útil tenir un mòbil a mà. ¿Quin amant de la naturalesa o aficionat a la botànica no s’ha trobat alguna vegada amb un arbre o planta que no sap què és?

Per a això, hi ha aplicacions que ajuden a saber quin tipus de planta és simplement escanejant la silueta de la planta –fent-li una foto. Les 7 aplicacions llistades a continuació són gratuïtes i el seu funcionament és més fàcil que cuidar un cactus:

PlantNET

Tot i que no està pensada per a plantes ornamentals, és potser la més coneguda de les ‘apps’ de reconeixement de plantes i una que, avalada per la Fundació Agropolis, ha sigut desenvolupada per diverses associacions científiques. S’utilitza fent una foto a la planta en qüestió, que serà comparada amb el banc d’imatges que té l’aplicació i que, gràcies a les aportacions dels usuaris –si hi ha coincidència es pot donar la imatge perquè engrosseixi la base de dades de l’‘app’–, cada dia és més àmplia. A més, si hi ha coincidència, l’aplicació ofereix descripció i multitud de dades sobre la planta.

PlantSnap

Considerada de les millors ‘apps’ per identificar plantes i arbres, reconeix el 90% de totes les espècies conegudes a la Terra. Com en l’aplicació anterior, només cal fer una foto a la planta o arbre per saber quina és en segons. A la seva base de dades es descriuen més de 600.000 espècies d’arbres, bolets, cactus, etcètera. També té una funció d’explorar, amb la qual es pot saber quines espècies hi ha als diferents llocs i hi ha consells i trucs per cultivar i tenir cura de plantes domèstiques.

NatureID

Una de les grans referències en les ‘apps’ per identificar plantes utilitzant la càmera del mòbil malgrat que, de moment, només es troba en anglès. Permet reconèixer més de 10.000 plantes amb una precisió de més d’un 95%, i guardar-les en ‘Your garden’ (‘El teu jardí’) per tenir a mà un subgrup amb les que es vulguin tenir classificades. També identifica alguns animals i descriu com són i com es comporten. El seu gran avantatge és que permet diagnosticar malalties de moltes de les plantes i dona consells per poder recuperar-les. A més, també permet configurar recordatoris personalitzats per saber quan cal regar les plantes d’una llar.

PictureThis

El seu sistema de detecció i identificació és molt precís, aconseguint un 98% d’exactitud de manera instantània gràcies a la seva intel·ligència artificial. A més, com passa amb altres de les ‘apps’ esmentades anteriorment, també inclou informació molt completa per cuidar plantes i flors de la millor manera. Reconeix fins a un milió d’exemplars diferents i permet fer fotos, crear recordatoris i registrar el creixement de les plantes de la llar, així com conversar directament amb especialistes en botànica per resoldre possibles dubtes. La seva versió gratuïta és bastant completa i pràctica, tot i que també disposa d’una versió de pagament amb funcions addicionals.

Flora Incògnita

Al ser una aplicació desenvolupada per científics i enginyers de la Universitat Politècnica d’Ilmenau i de l’Institut Max-Planck de Jena, els resultats que s’obtenen quan la càmera del mòbil escaneja les plantes i flors són altament rigorosos. A l’identificar l’espècie, dona detalls tan concrets com si està en perill d’extinció o com es reprodueix, per la qual cosa està especialment dissenyada per a plantes i flors silvestres.

LeafSnap

Creada per amants de la naturalesa, el seu gran avantatge és la rapidesa amb què s’accedeix a la informació: amb una simple foto els algoritmes d’intel·ligència artificial compararan la planta amb la seva base de dades per oferir un resultat amb una precisió d’un 95%. També permet pujar fotos que ja es tinguin a la càmera. Quan l’‘app’ detecta la planta, i igual com passa amb les altres aplicacions, ofereix informació detallada de la mateixa, que pot emmagatzemar-se i quedar arxivada.

Garden Answers

Al fer la foto, l’‘app’ automàticament envia la informació de la planta amb el seu nom científic i algunes de similars i de la mateixa família. És capaç d’identificar 20.000 espècies de plantes diferents i, tot i que és gratuïta, té una versió de pagament que ofereix consells per tenir cura de les plantes i vegetals.  Tot i que se centra en flors i plantes silvestres o d’exterior, també pot ajudar a reconèixer les plantes d’interior i alguns arbres. Inclou preguntes freqüents sobre malalties o plagues i infestacions d’insectes, amb prop de 200.000 preguntes i les seves respectives respostes.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot el relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos, explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres pròpies experiències.