Club Entendre-hi + Animals i plantes

Tot el que has de saber sobre la castració en gossos i gats

  • L’esterilització dels animals evita que es reprodueixin, però no els inhibeix el desig sexual

Tot el que has de saber sobre la castració en gossos i gats

Pexels / Pranidchakan Boonrom

3
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La castració en gossos i gats és una pràctica molt comuna entre els amants dels animals que els veterinaris solen recomanar per motius de salut, sobretot perquè prevé malalties que gossetes i gatetes poden tenir a llarg termini, com ara càncer de mama o infeccions d’úter.

No és una qüestió fútil: al voltant del 50% de les gosses i el 90% de les gates desenvolupen càncer. En el cas dels mascles, a més de prevenir llorigades indesitjades, prevé el càncer de testicles si es fa abans dels sis mesos.

Extirpació o no

La principal diferència entre castració o esterilització és que en la primera s’extirpen quirúrgicament les glàndules sexuals: els testicles si és gos o gat i els ovaris i/o úter si són femelles. Si hi ha extirpació dels òrgans sexuals, s’aconsegueix que l’animal sigui estèril i no tingui desig sexual.

No obstant, si només s’esterilitza l’animal s’evita que sigui fèrtil i es pugui reproduir, però pot acoblar-se normalment, igual que passa en el cas de l’esterilització humana.

La castració és una intervenció segura de la qual gossos i gats es recuperen amb rapidesa si no hi ha hagut complicacions. És una intervenció quirúrgica molt habitual en què es practica una ovariohisterectomia a les femelles amb anestèsia general, és a dir, se’ls extirpen quirúrgicament els ovaris i l’úter mitjançant una petita incisió a l’abdomen. Després de la intervenció, es cusen els talls interiors amb punts de sutura que s’absorbeixen (s’eliminen sols) i la incisió externa. Amb prou feines es nota la cicatriu.

Incisió a l’escrot

En els gossos i gats mascles, se’ls fa una incisió a la pell sobre l’escrot, se’ls lliguen els cordons espermàtics i els vasos sanguinis i se’ls extreuen els testicles. Igual com les femelles, també requereixen anestèsia general i la seva recuperació també és ràpida. No obstant, el mascle ha de portar un collar isabelí o una bena per evitar que es llepi la zona i s’obri la ferida.

L’extirpació completa dels testicles i dels ovaris i úter provoca un canvi en el comportament dels animals perquè els afecta el sistema hormonal. Amb l’operació, s’acaben la menstruació i els embarassos psicològics en les femelles i els mascles, la secreció d’esmegma, que planteja grans problemes d’higiene.

A més, pot afectar el pelatge de gossos i gats en general. En les races de pelatge llarg, els pot canviar l’estructura del pèl i treure brillantor al pelatge.

També fa que augmenti la gana de gossos i gats, una cosa que, unida a la reducció de l’exercici que fan molts animals castrats, provoqui sobrepès als exemplars.

Solucions

El problema de la brillantor en el pelatge dels animals i l’amenaça de sobrepès es pot pal·liar o corregir amb productes específics. L’especialista que hagi intervingut quirúrgicament el gos o gat proporcionarà unes pautes farmacològiques i d’alimentació a seguir perquè la transició de l’animal sigui com menys traumàtica millor.

Un altre aspecte important de la castració són els efectes en el comportament dels animals, ja que l’eliminació dels òrgans reproductius influeix també de forma directa en la ment i el comportament social.

Un mascle castrat no es barallarà amb cap altre per una femella en zel ni intentarà sortir de casa per qualsevol racó impulsat pel desig sexual. També s’acabaran els lladrucs, udols i miols provocats per aquest, i el molest cúmul d’orines per tota la casa per marcar territori.

Edat idònia

Notícies relacionades

L’edat per esterilitzar o castrar una mascota pot variar segons la seva mida, però a trets generals es pot practicar el procediment a partir dels quatre mesos. Cada propietari ha de discutir les seves circumstàncies específiques amb el veterinari, ja que hi ha races de gossos i gats que maduren més tard que d’altres i un procés de castració o esterilització els pot deixar amb un comportament infantilitzat. També hi influeix la situació de la llar on viuen i si són mascotes úniques o del mateix sexe a la vivenda.

En tot cas, és convenient tractar el tema amb el veterinari o especialista per donar una atenció personalitzada a la mascota.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí t’explicarem tot el relacionat amb les teves mascotes i com treure el màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.