Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Com posar a punt els peus a l’estiu, en set passos

Podem lluir-los bonics i sans amb aquestes cures bàsiques i accessibles que es poden fer a casa

20785710 - closeup on beautiful sexy women’s feet on the yacht, carefree vacation, journey on sailboat, happy and healthy lifestyle, pleasure concept

20785710 - closeup on beautiful sexy women’s feet on the yacht, carefree vacation, journey on sailboat, happy and healthy lifestyle, pleasure concept / 123RF

7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els peus són un de les parts del nostre cos més oblidades. Moltes vegades no hi pensem fins que ens fan mal. Tampoc els solem incloure en la nostra rutina de bellesa. Però tot això canvia quan arriba l’estiu, època en què augmenta el risc de patir més problemes als peus com a conseqüència de diversos factors, com l’exposició al sol, la calor, caminar descalços en llocs públics, la sudoració excessiva o l’ús de calçat no apropiat, tipus xancletes (el calvari dels podòlegs).

No obstant, podem posar a punt els nostres peus per a la canícula seguint uns senzills passos que qualsevol pot portar a terme a casa i de manera assequible. Al Club d’Estil hem parlat amb Carles Espinosa Mondaza, vicepresident del Col·legi de Podòlegs de Catalunya, i amb Abdel Barikipara, farmacèutic de DosFarma, i aquests són els consells que ens han donat:

Protecció solar

«Després de tot l’hivern amb sabata tancada, de sobte passem al calçat obert i la pell del dors del peu pateix els efectes de la llum ultraviolada. Solem protegim la cara, els braços... però moltes vegades se’ns oblida aquesta part del cos», descriu Espinosa, que apunta que els podòlegs se solen trobar cremades a les consultes. També explica que si ens cremem, cal hidratar la zona. Per al dors, val qualsevol hidratant corporal. La pell del dors del pell i la de la planta són diferents, però les cremades solars se solen donar al dors. Per la seva banda, el farmacèutic Barikipara afegeix que la protecció solar, «preferiblement resistent a l’aigua».

Notícies relacionades

 

Hidratació, assecatge i transpiració

«La gent es pensa que com que el peu sua més a l’estiu ja no fa falta hidratar-lo. No és correcte, perquè una cosa són les glàndules sudorípares, que serveixen per refrescar la superfície cutània, i una altra, la hidratació pròpia de la pell. La pell d’un peu pot ser seca i, per contra, pot tenir un problema d’excés de sudoració», assegura Espinosa. Barikipara recorda que a l’estiu cal hidratar més que mai els peus: «Perquè estan més exposats al sol i es poden irritar amb més facilitat. Es recomanen per exemple cremes hidratants que contenen urea i començar una rutina d’hidratació abans de dormir, fent un petit massatge. Cal eixugar en profunditat els peus després de la dutxa, i sobretot la zona entre els dits i els plecs de la planta del peu. És important utilitzar productes reguladors de transpiració (antitranspirants i desodorants) per a peus a l’estiu, ja que la sudoració esquerda encara més els peus».

Exfoliants i mascaretes

Com a qualsevol altra part del cos, els peus també agraeixen un bon exfoliat per retirar les cèl·lules mortes. Els experts recomanen fórmules suaus i fines específiques per a peus.  Per exemple, si el que busques és eliminar asprors i suavitzar els talons esquerdats, opta per exfoliants sorrencs que entre els seus ingredients continguin llavors de nous o albercoc. Si el que busques és exfoliar suaument i mantenir la pell tersa, pots seleccionar una alternativa a base de sucre natural o sal. També és una bona opció per a les pells més sensibles i en moltes ocasions es poden utilitzar en altres àrees del cos.

Es pot aprofitar aquest moment per aplicar a continuació una mascareta hidratant o nutritiva. Al mercat hi ha diversos formats mitjó, com la de la marca Kocostar (2 euros) o la de Scholl Pedimask (3,95€).

Llimes i pedra tosca

El podòleg Carles Espinosa avisa: «Si abuses de la pedra tosca, el que provoques és un efecte rebot, com més pell treus, més pell creix. Es produeix una hiperqueratosi, una duresa, que és un mecanisme de protecció de la pell. Al cos hi ha un punt de pressió, hi ha més desgast, i el cos envia l’ordre de fabricar més pell; aquest és el mecanisme. I les pedres abrasives provoquen aquest efecte rebot. Al rascar la pell, provoques una certa inflamació, hi ha més aportació sanguínia, fet que fa que la pell creixi més i es protegeixi». Aconsella l’especialista que en lloc de rascar s’hidrati molt la zona, sobretot la de zones més gruixudes: talons i avantpeu, sota dels dits. En aquestes zones necessitem una crema més potent, amb alta concentració d’urea. Si les cremes per al cos amb urea acostumen a tenir un 5% de concentració, per als peus n’han de tenir entre un 20 i 30%.

Calçat

Les xancletes són el terror dels podòlegs, que aconsellen no passar-nos tres mesos utilitzant-les per a tot. «És un calçat molt inestable, que pot provocar problemes als dits, de retracció de tendons, a part de la sequedat que provoca a la pell dels peus. Les xancletes van bé per no anar descalços en llocs públics com hotels, piscines, platges, dutxes, saunes.... Per a això, tant sí com no xancletes, com a barrera de protecció. Però per caminar, passejar, com a sabata habitual per anar durant tres mesos, ¡no!» sentencia Espinosa, que avisa d’un altre gran problema d’aquest tipus de calçat: «Condicionen la manera de caminar. Fem passos més curts –se n’han fet estudis–, ens trastoca el caminar i els dits fan urpa perquè la xancleta no se’ns escapi, activant una musculatura que només s’hauria d’activar quan fem el pas. Antigament, les infermeres portaven unes sabatilles descobertes pel taló, i acabaven amb els dits en urpa. El mateix problema tenen les sabatilles d’estar per casa, que estan descobertes pel taló». El millor, assegura, és el calçat lligat al peu i que no estigui totalment descobert per darrere. El farmacèutic Abdel Barikipara insisteix, a més, que «el calçat ha de ser transpirable».

Ungles: tallat i esmaltat

«Les ungles s’han de tallar el més rectes possible, res de tallar pels cantons. No és com amb les mans, que les ungles no tenen cap pressió, només quan agafes alguna cosa. A les ungles del peu, sí, caminant, amb la pressió del terra, o el frec de la mateixa sabata. I més val tallar-les amb freqüència tot i que sigui poc, que poques vegades i molt curtes», comenta Espinosa. Un truc que ens evitarà problemes és no retirar mai les cutícules dels dits dels peus. I menys a l’estiu, que és quan més suen els peus. Les cutícules són les pells que uneixen al dit el començament de l’ungla. Tenen una funció barrera de protecció davant els microorganismes. N’hi ha que s’instal·len a la superfície de l’ungla, i aprofiten si no hi ha cutícula i penetren dins del dit i arriben a la matriu, al naixement de l’ungla.

Espinosa aconsella als seus pacients que es retirin l’esmalt alguns dies durant l’estiu. «Així l’ungla es regenera i respira», assegura. Barikipara recomana «evitar esmalts permanents i no abusar del pintaungles, perquè poden propiciar les infeccions per fongs».

Durícies i butllofes

Com ja s’ha dit, per a les durícies el millor és hidratar la zona. Però també s’ha de veure per què apareixen. Normalment és per un canvi de sabata, d’hivern a estiu, i segurament hi ha punts de pressió diferents, i per això apareixen les durícies. El calçat d’estiu sol ser més fi, no sol ser tan ideal per al peu, i el d’hivern és més fisiològic, amb més capacitat d’amortiment. Moltes vegades les durícies que tenim en una mateixa zona no són pel calçat, sinó que tenen una causa biomecànica, per culpa de la trepitjada que tinguem. Llavors, cal acudir a un professional perquè ens faci un estudi de la trepitjada

Si surt una butllofa, la podem tractar nosaltres a casa. El primer que cal fer és buidar-la amb una agulla esterilitzada (es pot cremar la punta) i, tot seguit, punxar la butllofa. El que mai s’ha de fer és retirar aquesta pell. Es punxa i es retira el líquid i es desinfecta amb betadine, mercromina... o qualsevol desinfectant. I després, es protegeix amb una tireta. Per evitar les rascades pròpies de l’estiu, el farmacèutic aconsella utilitzar un estic antifricció.

 

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

En el Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem què és l’últim crit al carrer i també a les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.