Club d’Estil de EL PERIÓDICO

12 mites sobre la cura dels cabells que hauríeu d’oblidar

La perruquera i estilista María Baras repassa les llegendes i creences més estrafolàries (i «gracioses») sobre els cabells amb què ha topat en els seus 25 anys de carrera

12 mites sobre la cura dels cabells que hauríeu d’oblidar
6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al llarg dels seus 25 anys de carrera al capdavant del saló Cheska i com a estilista de Pantene, María Baras s’ha trobat molts clients amb dubtes sobre la correcta cura dels cabells i també algunes creences heretades de ‘la saviesa popular’ que no són certes ni tenen base científica. Al seu llibre ‘Tu también puedes tener pelazo’ (Harper Collins), la perruquera de moltes de les ‘celebrities’ espanyoles recull les més esteses així com les que li fan «més gràcia». Des del ‘¿puc rentar-me els cabells cada dia?’ fins el ‘¿tallar-se les puntes farà que em creixi més la melena?’, vet aquí 12 mites sobre la cura dels cabells que hauríeu d’anar desterrant.

 ¿Rentar molt els cabells fa que caiguin més?

Ni fa que caiguin més ni que s’embrutin més ràpid. Tampoc ‘s’hi acostumen’, com se sol dir. Els cabells cauen al rentar-los o raspallar-los si estan en fase de caiguda (vaja, que caurien igualment). No és dolent rentar-se els cabells cada dia... És veritat que el procés del rentat i l’assecatge al final comporta fricció, oxidació de l’aigua, l’assecat i pentinat, i que això si ho fas bé ho pots fer diàriament, però en general és més tediós i no sempre ens prenem el temps de fer-ho amb compte. «¡Mai els cabells bruts!», exclama la perruquera.

Si s’arrenca un cabell blanc, ¿te’n surten molts més?

«Rotundament no». Els cabells blancs surten per una absència de melanina, i això és a causa de l’envelliment del fol·licle pilós. Baras explica que tenia una clienta que ho feia en una àrea determinada. Se’ls va treure amb pinces i se li va formar una minicalba. Passa el mateix si es fa a les celles (avís per a navegants). Si ‘molesten’ molt, millor tallar-les amb tisores.

Tallar els cabells a zero a un nadó, ¿fa que li creixin més forts?

No, és un mite. Els cabells tenen les seves fases. Quan neixen estan en fase de repòs i passarà a fase de caiguda en uns tres o quatre mesos, així que el normal és que caiguin sols. De vegades als lactants els cauen molt, sobretot a la zona del darrere, d’estar molt temps estirats cara amunt. És poc estètic, per això se’ls talla si sembla que tenen calbes, i així s’aconsegueix que els creixi després tot igual.

¿El cabell moll s’espatlla o es podreix?

No exactament. És cert que els cabells molls són més fràgils i es trenquen més, però no hi ha cap evidència científica que per estar molls es podreixin o es malmetin. Els experts afirmen, no obstant, que un excés d’aigua continuat i sostingut fa que la queratina –la proteïna que recobreix els cabells– amb el temps s’afini i fins i tot perdi la brillantor.

¿És dolent un xampú amb sulfats?

Realment no és dolent. Gairebé tots els xampús de les grans superfícies porten sulfats (aquestes substàncies són presents als productes d’higiene personal des de 1930). És la manera més comuna de fer espuma i eliminar el greix i també són presents a molts sabons [...]. Si el cuir cabellut és sensible, el pot irritar, igual que els ulls; també pot arrossegar el color i els tractaments de queratina i hidratació. A més, ressequen els cabells, en especial els cabells arrissats.

¿És perjudicial fer-se cues i recollits tirants?

«És dolent si tibes molt els cabells cap enrere cada dia de la teva vida». Hi ha un tipus d’alopècia que és per tensió en la línia de naixement en el cuir cabellut i les patilles. «Qualsevol recollit o pentinat que generi tracció, sobretot, si aquesta és mantinguda i es repeteix amb freqüència, pot predisposar a alopècia traccional o de tracció», tal com també explica el dermatòleg Alejandro Martín Gorgojo. I compte, no només passa amb cues i recollits, també amb l’abús de trenes de boxejadora, monyos de ballarina o les extensions.

¿És cert que tallar-se els cabells amb la fase lunar a quart creixent fa que creixin més ràpidament?

La influència de la lluna plena en el nostre comportament i metabolisme ha sigut objecte de molts estudis i, segons sembla, mai s’hi ha trobat cap indici de realitat. No obstant, com a perruquera professional, Baras és fidel a la llegenda: «Sempre que he volgut que els meus cabells creixin més ràpid m’he unit al corrent llunàtic». I no és l’única estilista que opina igual.

¿Portar sempre la ratlla al mateix costat pot causar alopècia?

És estrany que sigui sempre al mateix lloc, però segons explica l’estilista María Baras hi ha casos que de tant portar els cabells al mateix lloc es queden més debilitats, amb una entrada més pronunciada. Perquè això no passi, recomana moure-la d’un costat a un altre perquè els cabells no s'aviciïn. «Quan estem acostumats a portar la ratlla dels cabells en un mateix lloc, fem que aquesta zona dels cabells perdi volum. Per això, al canviar el sentit dels cabells aconseguim molt més volum a la part de dalt». 

Si et talles els cabells, ¿creixen més ràpid i sans?

En realitat no té base científica. El fet de tallar les puntes no alterarà el bulb dels cabells. La tallada no afecta l’origen del creixement dels cabells, els fol·licles, que són els que determinen quant creixen. Ara bé, sí que és cert que tallar-se els cabells amb freqüència contribueix a millorar-ne la qualitat. I això és tant o més important que a la velocitat a què ens creixen els cabells.

 ¿Cal raspallar-se 100 vegades abans de dormir?

És important raspallar els cabells i fonamental per evitar embolics i alinear cutícules. També és bo perquè fa massatges al cuir cabellut. Però mai s’han de raspallar 100 vegades. Pentinar en excés pot provocar l’efecte contrari al desitjat. S’han de raspallar diàriament, començant per les puntes. Després, la zona del mig, i fins a l’arrel. Aquesta acció s’ha de fer sempre abans del rentat, i no després, amb el cabell mullat, perquè es trenca més.

¿Són nocives les pinces, planxes o altres eines de calor?

Depèn de quines s’utilitzin i de com de sensibles siguin els cabells. Per al dia a dia, Baras recomana assecar-los de manera més natural i per a alguna ocasió especial, un toc de planxa o ferros d’arrissar, sempre aplicant un protector tèrmic. «Pentinant-se cada dia amb planxes al final és una pallissa per als cabells, i per al cap [psicològicament parlant]. La meva lluita és perquè no facis malbé els teus cabells», defensa l’estilista.

¿Em puc tenyir amb la menstruació?


Baras confessa que aquesta «antiga creença» és una de les preguntes més curioses que ha sentit, juntament amb la de voler saber si ella mateixa està menstruant quan talla els cabells a algú perquè tem que no li creixeran tan ràpid. La resposta és que amb la regla el color queda igual, l’únic que pot passar és que a la clienta no li vingui de gust anar al saló o estigui més sensible.

Club d’Estil de EL PERIÓDICO

En el Club d’Estil de EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem què és l’última moda al carrer i també les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.