Cosmètica natural casolana: 5 receptes fàcils de fer

  • «És econòmica i està a l’abast de tot el món, de fet podeu aconseguir una crema carregada de propietats sense necessitat de gastar molts diners», assegura una experta del sector, en ple auge a Espanya

  • Des d’un desmaquillant d’ulls bifàsic, fins a un bàlsam labial o una crema hidratant multiusos, aquestes senzilles elaboracions us solucionaran més d’un problema

Cosmètica natural casolana: 5 receptes fàcils de fer
9
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de ja fa alguns anys, la cosmètica natural casolana ha viscut un gran auge i, sens dubte, aquests mesos en què hem passat més temps a casa no ha fet sinó augmentar l’interès per aquest sector per part d’aquells consumidors que es preocupen per la seva salut i el seu benestar i que busquen disfrutar de cosmètics saludables i lliures d’additius químics i tòxics. Productes que, a més, són respectuosos amb el medi ambient. A tot això s’ha de sumar la moda que internet i les xarxes socials han posat a l’abast de tothom, la tendència que avui es coneix com el DIY (en anglès, ‘Do It Yourself’: «Fes-ho tu mateix»). ¿És que hi ha res millor que el fet de sentir-se bé amb un mateix, després d’aconseguir crear un producte amb les vostres pròpies mans, que, a més, resulta de gran utilitat i beneficiós per al nostre cutis o els nostres cabells? 

Des d’Hacer Cremas, un dels blogs amb més prèdica a Espanya i amb més de 104.000 seguidors a Instagram, constaten aquest ‘boom’. «Les comandes d’ingredients a la nostra botiga [Gran Velada] han crescut en els últims mesos. Tots hem de passar més temps a casa, així que molta gent l’aprofita fent les seves pròpies elaboracions i la cosmètica no és aliena a la moda DIY. A més, la pandèmia ha afavorit les compres per internet, i com som un ‘e-commerce’ creiem que això també ha afavorit a l’augment de la demanda», explica des de la companyia Yolanda Aznar

Tots aquests avantatges han fet que el sector de la cosmètica natural hagi crescut entre un 30% i un 40% en vendes a Europa en l’última dècada, amb forta implantació en països com Itàlia, França, Alemanya, el Regne Unit, i, per descomptat, a Espanya, que s’ha convertit al mercat amb més creixement. Per exemple, la demanda d’aquest tipus de productes cosmètics naturals va ser d’un 20% entre el juny del 2017 i el juny del 2018, segons dades de la Societat Espanyola de Químics Cosmètics; registrant un volum de 800 milions d’euros (el 12% de mercat total espanyol de bellesa), dels quals 30 milions corresponen a cosmètica certificada ecològica.

Perquè aquí toca fer un incís i diferenciar entre la cosmètica natural i l’ecològica. Mentre que la primera es refereix a productes formulats amb ingredients d’origen natural, la segona remarca el respecte al medi ambient. La cosmètica natural inclou en la seva formulació un 90% de matèries primeres d’origen vegetal o animal, per tant, no és vegana. I l’altra ha de provar que un mínim de la seva formulació prové de l’agricultura ecològica, i que no s’experimenta en animals. En aquest sentit, tots i cada un dels productes que s’utilitzen en la cosmètica casolana són totalment naturals i s’obtenen directament de la natura, a través de diferents granges de cultiu orgànic que compten amb tots els certificats i que garanteixen la màxima seguretat.

¿Per què utilitzar cosmètica natural?

Les persones que encara no s’han aventurat en aquest món potser tinguin dubtes sobre la composició i efectivitat d’aquest tipus de cosmètica. Però han de saber que tenen múltiples beneficis:

  • Els olis que s’utilitzen són 100% olis vegetals i essencials purs extrets directament de tota mena de plantes.

  • Tots els ingredients que s’utilitzen per fer les barreges s’obtenen directament de l’agricultura orgànica.

  • Els cosmètics naturals casolans seran totalment lliures de conservants, colorants o additius.

  • No han sigut provats prèviament en animals ni contenen cap tipus de producte extret directament dels animals.

Es tracta de començar a poc a poc per cada vegada anar pujant el nivell i anar experimentant amb tots els ingredients. Alguns dels més importants són els olis essencials (potent fragància extreta de plantes); els olis vegetals (fonamentals en moltes elaboracions perquè aporten vitamines, nutrients i múltiples propietats); els antioxidants (vitamines i enzims); les argiles (elements sòlids compostos per una gran nombre de silici, òxid de ferro, magnesi...); les ceres i mantegues (donen un aspecte més o menys dens al cosmètic); els colorants vegetals (donen color al cosmètic però no a la pell); els conservants (additius que ajuden que el producte estètic preservi la seva condició i qualitat prolongant-ne la vida útil); els emulsionants o l’emulgent tensioactiu (substància que s’utilitza perquè els ingredients de la recepta es mantinguin units i homogenis); els espessidors (complexos com la pectina de poma donen densitat a la barreja); les fragàncies naturals (aporten aroma), i els humectants (ajuden a crear una barrera entre la pell i el medi exterior perquè l’aigua no s’evapori).

¿Quins són els seus avantatges?

Des d’Hacer Cremas asseguren que «en són moltíssims». «Tens el control sobre els ingredients sabent en tot moment què afegeixes als teus cosmètics, evitant parabens, silicones, derivats del petroli... Com que tu tries els ingredients, esculls aquells que millor s’adapten a les necessitats de la teva pell. Que una crema sigui d’una marca caríssima no vol dir que doni un bon resultat a qualsevol pell», afirma Aznar, que a més apunta dos interessants motius més: «És econòmica i està a l’abast de tot el món, de fet podeu aconseguir una crema carregada de propietats sense necessitat de gastar gaires diners, i t’emportes la satisfacció personal de fer un producte de qualitat completament personalitzat».

A la qualitat i el preu se li ha sumar l’eficàcia en aquesta recepta d’èxit. I és que si tenim en compte les similituds existents entre les cèl·lules vegetals i les que posseïm a la pell, el cert és que els productes cosmètics naturals s’integren d’una forma molt eficaç i realment beneficiosa en el nostre metabolisme.

¿Resulta complicat?

Notícies relacionades

Una altra de les blogueres deganes és la Yolanda, titulada en Dermocosmética i Aromateràpia i autora d’ El Balcón Verde, pàgina des d’on fa més d’una dècada comparteix els seus coneixements i cursets. «He complert 50 anys i sempre em diuen que no se’m nota l’edat. Cuido la meva pell únicament amb cosmètica casolana que jo mateixa elaboro amb ingredients naturals», diu l’experta. Segons el seu parer «és molt fàcil» però recomana anar «pas a pas». Per exemple, «començar amb receptes senzilles, de dos o tres ingredients». «Quan vaig començar només tenia dos olis vegetals, mantega i cera d’abella que vaig comprar en una herboristeria. Puc garantir que amb només aquests ingredients es poden fer elaboracions molt variades», explica. Un tampoc s’ha d’atabalar amb els estris necessaris («es poden trobar a qualsevol botiga de parament de cuina»), i podem reutilitzar flascons i pots de vidre per conservar els cosmètics. A més «són els millors», diu la Yolanda.

Kit bàsic i on trobar-lo

Si heu arribat fins aquí és perquè realment voleu començar a practicar. Aquí teniu 5 receptes de cosmètica natural casolana molt fàcils de fer.

Desmaquillant d’ulls bifàsic

Per retirar sense esforç dels ulls el rímel, ‘eyeliner’ o les ombres. És fonamental treure tota la capa de maquillatge per mantenir els ulls sans.


Ingredients:

Oli d’ametlles dolces (60 g.)

Aigua desmineralitzada (80 g.)

Oli de ricí (60 g.)

Vitamina E (2 gotes)

Envàs

Bàlsam labial de xocolata

Recepta ràpida i senzilla, ideal per a qui están començant a elaborar els seus propis productes de bellesa.



Ingredients:



Mantega de cacau (15 g.)

Cera carnauba (15 g.)

Oli de ricí (39 g.)

Sucre (18 g.)

Essència de ‘chocolate balm’ (3 g.)

Envàs


Elaboració:



. Barregeu la mantega de cacau, la cera carnauba, l’oli de ricí i el sucre en un recipient.

. Poseu el recipient al bany maria, a temperatura suau, perquè es fonguin la mantega i la cera.

. Quan tots els ingredients estiguin fosos, afegiu-hi 3 g. d’essència ‘balm’ i removeu-ho.

. Ompliu els potets i deixeu-ho refredar per complet per poder-ho utilitzar.

Crema hidratant multiusos

Stevie és una de les ‘influencers’ que lideren a les xarxes el moviment ‘zero waste’ (residu zero) i també és l’autora de la recepta d’una crema molt untuosa capaç fins i tot de curar petites ferides i èczemes, i acné gràcies a les propietats naturals de la mel.


Ingredients:

1 cullerada de mel pura

1 cullerada de mantega de karité

3 cullerades d’oli d’oliva

3 cullerades de cera d’abella

Unes gotes de pròpolis


Elaboració:

. Escalfeu al bany maria la mantega de karité, l’oli i la cera d’abella fins que aconseguiu una barreja homogènia.

. Afegiu-hi unes 40 gotes de pròpolis i una cullerada de mel natural.

. Moveu-ho bé fins que aconseguiu una barreja consistent. Deixeu-ho reposar.

Exfoliant de te verd per al cos

És recomanable fer una exfoliació a la setmana o cada 15 dies si teniu la pell sensible. L’exfoliació corporal elimina les cèl·lules mortes i neteja els porus en profunditat.


Ingredients:

100 grams de mantega de karité

16 grams de llavors de xia

20 grams de te verd

10 grams d’argila blanca

1 gota de vitamina E (conserva l’exfoliant durant 3 mesos)


Elaboració:

. Peseu 100 grams de mantega de karité i col·loqueu-la en una gerra de vidre. Escalfeu-la al bany maria. A foc lent i a poc a poc.

. Mentrestant, peseu les llavors de xia i reserveu-ho.

. Peseu el te verd en fulles i tritureu-lo en un molinet de cafè (o similar).

. Barregeu les llavors de xia amb el te verd triturat i reserveu la barreja en un bol de vidre.

 . Quan la mantega de karité s’hagi desfet llavors afegiu-hi les llavors de xia i el te verd. Removeu-ho bé. Mantingueu la gerra al bany maria durant 5 minuts.

. Mentrestant, peseu l’argila blanca i reserveu-la.

. Al cap de 5 minuts apagueu el foc i retireu-la. En aquest moment afegiu-hi l’argila blanca i la Vitamina E. Removeu-ho amb una cullera de fusta (mai de metall). Deixeu reposar la barreja 5 minuts.

. Torneu a remoure-ho per barrejar bé tots els ingredients.

. Aboqueu la barreja dins del motllo amb molt de compte. Si veieu que les llavors de xia es queden en el fons de la gerra, ajudeu-les amb una cullera que caiguin dins de cada motllo. Intenteu que quedin ben distribuïdes perquè n’hi hagi prou per a tots els motllos.

. Deixeu-ho refredar durant 24 hores.

Crema de mans reparadora

Per a mans malmeses que necessiten una dosi extra d’hidratació i nutrició.


Ingredients:

18 grams d’oli d’ametlles dolces

40 grams d’oli d’alvocat

25 grams de mantega de karité

15 grams de cera d’abella blanca

35 gotes d’oli essencial de lavanda

15 gotes de vitamina E


Elaboració:

. Peseu la cera d’abella i els olis. Poseu-los en una olla per escalfar al bany maria.

. Escalfeu la cera d’abella i els olis a poc a poc. Quan la cera s’hagi fos, apagueu el foc i espereu 5 minuts sense treure l’olla del foc.

. Afegiu-hi la mantega de karité i deixeu que es desfaci amb la calor.

. Quan la mantega s’hagi fos, afegiu-hi l’oli essencial i la vitamina E.

. Envaseu-ho i deixeu-ho solidificar.  Espereu 24 hores per utilitzar-la.

Club d’Estil de EL PERIÓDICO

En el Club d’Estil de EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda, la bellesa, la decoració i els regals. Aquí us explicarem les últimes tendències que més es porten al carrer i a les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.