En comunitat

Doble de ‘fast food’ a Collblanc

Veïns de la carretera que uneix l’Hospitalet i Barcelona s’organitzen per frenar la construcció d’un restaurant de menjar ràpid al costat d’un altre

Varios ’riders’ esperan pedidos a la entrada de un McDonald´s en Collblanc, l’Hospitalet del Llobregat.

Varios ’riders’ esperan pedidos a la entrada de un McDonald´s en Collblanc, l’Hospitalet del Llobregat. / ALVARO MONGE (EPC)

2
Es llegeix en minuts

«Bones paraules i poc més. Les reunions (amb l’Ajuntament de l’Hospitalet) només serveixen per «calmar-nos», però no atenen cap de les peticions que els fem». Amb aquesta barreja de claredat i realisme s’expressa Antonio Rodríguez, veí de la carretera de Collblanc que al costat de la seva dona, Eva Suñé, i altres veïns miren de paralitzar la construcció d’un restaurant de menjar ràpid (en concret, de la franquícia Kentucky Fried Chicken) i no haver de patir, per partida doble, els inconvenients que ja pateixen des de fa més de 20 anys, després de la instal·lació d’un dels restaurants de menjar ràpid més coneguts (McDonald’s).

En conversa amb aquest diari, Rodríguez explica el que ha suposat, per als veïns de la zona, haver de conviure amb un McDonald’s la finestreta de comandes del qual dona directament al carrer (un dels pocs d’aquestes característiques, a tot Espanya). Una tirallonga de brutícia, sorolls, pudors derivades de la cuina, acumulació de persones a les voreres i la novetat dels últims anys: la concentració de ‘riders’ o repartidors de menjar a domicili a la recerca de comandes. Amb un horari d’entrega que s’estén més enllà de la 1 de la matinada, en dies feiners.

Per si no n’hi havia prou, l’inversor del local limítrof va arribar a un acord amb la franquícia de Kentucky Fried Chicken (KFC) per poder obrir un restaurant al costat del McDonald’s. Veient que el seu malestar es multiplicaria per dos, Rodríguez, la seva dona i altres veïns de la carretera de Collblanc van acudir a la regidoria d’Urbanisme i Sostenibilitat de l’Hospitalet per exposar-los el problema: de la mateixa manera que no es permeten dos bars musicals pròxims, van defensar que tampoc s’hauria de permetre la construcció de dos locals de menjar ràpid de forma contigua. Però les converses amb el consistori no han impedit que la construcció del KFC segueixi el seu curs.

Notícies relacionades

Fonts municipals consultades expliquen que el conflicte entre els veïns de la carretera de Collblanc i els ‘fast food’ de la discòrdia afecta ciutadans privats i que, quan se’ls ha requerit, han actuat com a mediadors. Però, al·leguen, el local de menjar ràpid actual i el que està en construcció compleixen la normativa existent i per atendre les peticions veïnals faria falta canviar la regulació municipal. Una cosa que no es pot executar d’un dia per l’altre. A partir dels arguments del consistori, Suñé replica que l’Ajuntament podria fer-hi més. Per exemple, establir una moratòria si es produeix una concentració de restaurants d’alta intensitat (tal com s’ha fet, expliquen, amb els clubs cannàbics).

Davant la falta d’avenços, dijous passat els veïns afectats van aprovar presentar una denúncia contra l’inversor que ha cedit el local per a la franquícia de KFC, intentant aprofitar una escletxa legal que ofereix eliminar la xemeneia de sortida de les cuines (sense aquesta, no es podria construir el restaurant). Però insisteixen que aquest no és el veritable problema. I és que no és el mateix demanar un doble d’hamburguesa que s’instal·li un doble i intens ‘fast food’ al costat de casa teva.