Sentència històrica a l’Amèrica Central

Mèxic despenalitza el consum lúdic de marihuana però no la comercialització

  • La normativa impedeix també fumar a menors d’edat i fer-ho davant d’ells, en espais públics o en qualsevol lloc que afecti tercers

Mèxic despenalitza el consum lúdic de marihuana però no la comercialització

Efe / Sáshenka Gutiérrez

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem de Justícia mexicana ha aprovat aquest dilluns una sentència històrica que aixeca la prohibició de l’autoconsum lúdic de marihuana a Mèxic, tot i que no n’avala la comercialització.

«Avui [per aquest dilluns] és un dia històric per a les llibertats. Després d’un llarg camí, aquest Suprem Tribunal consolida el dret al lliure desenvolupament de la personalitat per a l’ús lúdic i recreatiu de la marihuana», ha declarat el president de l’alt tribunal, Arturo Zaldívar, després de la votació.

Amb la publicació de la declaració al Diari Oficial de la Federació (DOF), els mexicans podran demanar permisos per consumir de forma privada, cultivar i portar marihuana.

La magistrada Norma Lucía Piña, ponent del projecte, ha aclarit que només s’autoritzarà el consum a majors d’edat i que no es podrà fumar en espais públics, davant menors d’edat ni en cap lloc on s’afecti a tercers.

Fins ara, Mèxic només contemplava l’ús medicinal de la marihuana, mentre que el consum recreatiu es limitava als que interposessin una empara judicial.

Continua prohibida la comercialització

Durant la sessió del màxim Tribunal, la magistrada Piña va remarcar que, mentre el Congrés no legisli sobre la matèria, «no s’autoritza en cap cas importar, comerciar o subministrar» marihuana.

Això frustra per ara les aspiracions de molts empresaris que, com l’expresident Vicente Fox (2000-2006), veuen a Mèxic un enorme potencial per crear el mercat de marihuana legal més gran del món.

Segons un informe d’Endeavor, Mèxic és el segon productor mundial de cànnabis, amb fins a 27.000 tones anuals, mentre que l’Aliança Llatinoamericana del Cànnabis (Alcan) calcula que la indústria medicinal i lúdica d’aquesta planta generaria més de 22.000 milions de dòlars en quatre anys.

Camí llarg i tortuós

La decisió del màxim tribunal va arribar després d’un camí llarg i tortuós que va acabar amb un segle de prohibició absoluta de la marihuana al país.

Notícies relacionades

Durant el debat en el Congrés, diversos legisladors van defensar que la legalització suposaria un cop al crim organitzat, tot i que experts dubten d’aquests efectes ja que el narcotràfic ja està molt diversificat.

Des de començaments del 2021, i després de diversos anys de retards després de la legalització al Congrés, a Mèxic es va regular l’ús, la venda i la distribució de la marihuana medicinal, a la qual ara se suma aquest important avenç per al consum lúdic.