En comunitat

Incivisme i neteja insuficient al polígon Via Trajana

L’incivisme d’uns quants ha convertit alguns racons del polígon industrial Via Trajana en femers per l’abocament incontrolat de residus. Un treballador del complex, Eduardo Pin Pérez, va enviar una carta a aquesta secció per denunciar aquesta situació i insta l’Ajuntament de Barcelona a prendre mesures.

Incivisme i neteja insuficient al polígon Via Trajana

Luis Benavides

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

«Tinc fotos que demostren la deixadesa per part de l’empresa concessionària de la neteja i de l’ajuntament al polígon Via Trajana. Això sembla del segle XIX». Així començava la dura carta d’Eduard Pin Pérez enviada a ENTRE TOTS. Treballa en una empresa de subministraments industrials del complex i passa cada dia per un dels punts negres, situat davant el bar restaurant Regino.

Davant de l’establiment, situat al cor d’aquest polígon situat a la zona nord del districte de Sant Martí, hi ha dos contenidors, un de marró i un per a la fracció restant. «Només hi ha dos contenidors en tot el polígon i la gent s’ha acostumat a portar aquí tota mena de residus. Cables, fustes... Ho deixen fora del contenidor i de vegades hi ha tanta porqueria que no es pot ni passar per la vorera», assegura Pin. «El camió de les escombraries passa cada dia –continua–, però haurien d’esmerçar-s’hi més, agafar a mà, perquè es va acumulant fora i és insalubre».

Pin ha traslladat la seva queixa a través de la plataforma IRIS de l’Ajuntament de Barcelona i li van respondre que traslladaven la petició «als responsables de l’àrea d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat que tenen assignades les competències amb relació a les qüestions que planteja». Han passat els dies, afegeix, i no ha notat cap millora. Regino Rubio, propietari del bar que porta el seu nom, també es va queixar «al seu moment» a l’ajuntament i va llançar la tovallola. D’això fa ja un parell d’anys. «Estic fart de posar queixes, no ens fan cas. Sí, passa la brigada i al cap de 10 minuts torna a estar igual. La gent és molt incívica», assegura Rubio, que té un altre bar en un altre polígon, el de Bon Pastor. «Allà tot està molt més net, suposo que és perquè tenen un punt verd. Allà porto el vidre i el cartró que genero als dos restaurants», afegeix.

La brutícia imperant enlletgeix un polígon petit però relativament dinàmic. «Aquí amb prou feines hi ha un parell de naus buides, està tot ple, però ens tenen oblidats», lamenta el Manuel, el conserge d’un vell edifici de set plantes amb tallers i oficines que prefereix no donar el seu cognom. En una de les cantonades del seu bloc hi ha un altre punt negre. Fa gairebé dos anys es van emportar, assegura, quatre contenidors per reposar els que van ser vandalitzats a Barcelona després de la sentència del procés. No han tornat mai més, però, diu, la gent continua tirant-hi tota mena de trastos, plàstics i fustes, i amb sort ho recullen cada mes o mes i mig.

Solucions en estudi

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona i admeten que aquest problema d’incivisme existeix, que és compartit pels polígons industrials de l’eix Besòs, com el veí polígon Montsolís. «S’ha creat una taula de treball per abordar aquesta problemàtica en la qual participen tècnics de l’àrea (d’Ecologia), Barcelona Activa i districtes afectats, també Sant Adrià de Besòs, per trobar solucions conjuntes», asseguren fonts municipals. S’ha fet pedagogia i s’ha reforçat el servei de recollida d’objectes voluminosos, però no n’hi ha hagut prou, admeten les fonts, que esperen trobar «tècnicament» la solució per a aquesta «complexa» problemàtica. 

Una solució factible, coincideixen Pin i Regino, seria col·locar una espècie de punt verd o ‘deixalleria’ per centralitzar la recollida de tot tipus residus, tant petits com voluminosos, a Via Trajana. La superfície necessària, calculen, no seria gaire més gran que la de dues places d’aparcament. «No demanem tant», remarca l’autor de la carta.