Obituari

Adeu a Pilar Mundet, l’ànima de Tossa

La primera alcaldessa dona del poble va dedicar la seva vida a defensar, estudiar i estimar Tossa de Mar, les tres coses alhora i amb la mateixa passió

Adeu a Pilar Mundet, l’ànima de Tossa
1
Es llegeix en minuts
Ernest Folch
Ernest Folch

Editor i periodista

ver +

Passa molt poques vegades que un lloc, una ciutat, un poble, es resumeixi en la figura d’una sola persona. Pilar Mundet, que ens va deixar orfes la matinada de divendres passat, va dedicar la seva vida a defensar, estudiar i estimar Tossa de Mar, les tres coses alhora i amb la mateixa passió. Serà recordada sempre per ser la primera alcaldessa dona del poble, però la seva contribució, després com a regidora i sempre com a simple habitant, va ser molt més transcendent per a Tossa que qualsevol càrrec.

L’entusiasme de Pilar per Tossa començava per la seva història i per les empremtes que ella havia deixat en la població, des dels romans o els monjos de Ripoll fins a l’Exèrcit de Napoléo, la Guerra Civil i els jueus que, com Marc Chagall, es van refugiar aquí fugint del nazisme, i continuava pel seu precís i emocionant coneixement del seu paisatge únic, amb una predilecció per la Punta de Sa Boquera, un lloc tan màgics que sembla irreal.

Notícies relacionades

No obstant, l’erudició de Pilar, plasmada en la seva faceta de professora de Llengua i Literatura que tant va influir en els seus alumnes, era només la porta d’entrada al seu activisme en defensa del territori,i va ser una peça clau per paralitzar projectes urbanístics que amenaçaven l’equilibri d’un dels enclavaments més especials de tot el Mediterrani. Perquè Pilar sempre va tenir clar que la lluita per la integritat de Tossa era també una lluita contra la corrupció i a favor dels drets socials, especialment els de la dona.

I que el seu amor per la tradició (que incloïa el seu català típicament ‘salat’ i la seva participació innegociable en cada edició del cèlebre ‘Pelegrí’) era només la primera baula d’una defensa integral de la justícia i els drets fonamentals. Des de Tossa fins al món, així era la visió de Pilar Mundet, que sempre va pensar en gran: els problemes del seu petit poble eren en realitat els de tota la humanitat. Tossa li deurà per sempre una part de la seva grandesa i els tossencs d’adopció li deurem una part del nostre amor per Tossa. L’única manera que tenim de continuar el seu llegat és estimar i defensar Tossa amb la mateixa passió i integritat amb què ella ho feia.