Gent Corrent

Antonella Broglia: "L'emprenedor social no tira mai la tovallola"

Embarcada en la missió de detectar talent capaç de transformar realitats amb voluntat, afany i convicció d'aconseguir-ho.

zentauroepp46826918 antonella broglia190218085738

zentauroepp46826918 antonella broglia190218085738 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Caminant pel barri madrileny de Lavapiés, va passar davant d’una fontaneria de les de tota la vida. Dos socis a punt de jubilar-se havien penjat el cartell d’‘Es ven’, i al veure'l alguna cosa l’hi va bategar a dins. Es va veure en aquests 35 m2desenvolupant la seva activitat. Antonella Broglia descobreix l’emprenedoria social com a ambaixadora de l’associació Ashoka. I en aquell espai va imaginar una connexió somiada. En els seus primers viatges a Berlín i Nova York, en barris com Brooklyn havia connectat el seu somni amb el d’artistes que es deixaven veure darrere dels vidres dels seus tallers a peu de carrer. Com ara ella. Pot veure, saludar, xerrar amb veïns, vianants de cultura, edat i inquietuds diverses. Els ulls oberts al món d’aquesta italiana són un canal vital necessari per a la societat.

Creure que es pot i fer que es pugui. Ashoka

Sí, som 500 nominadores a Espanya a la recerca de motors de canvi, persones que actuen individualment, fundacions o empreses, a través del seu RSC.

¿Com donar amb l’emprenedor social?

El veritable emprenedor sempre parla del que fa, és obstinat, resilient, i s’arremanga, es posa en marxa pel que creu que és útil per a la societat. No mesura l’èxit amb diners, els seus resultats són vides canviades, sigui implantant un sistema de vacunes a l’Àfrica o obrint la ment a la gent per tractar d’igual a igual amb persones del col·lectiu LGTB o amb dificultats com la dislèxia. Tota persona pot ser motor d’un petit canvi, al pati de l’escola, al barri, a la redacció d’un diari. 

‘Tothom és un agent de canvi’ és el lema del creador d’Ashoka, Bill Drayton.

Visibilitzem la figura que entra en contacte amb el sofriment i es posa a treballar, aquí posem el focus. Provem de promoure el teixit emprenedor on el motor és una persona que no llança la tovallola. L’emprenedor social mai llança la tovallola.

El seu relat d’exemples d’impuls social a ‘Para Todos La 2’ (RTVE), o en les seves col·laboracions amb el programa Rescatadores de Talento

La meva passió per comunicar –és embaixadora TEDx per a Europa i va organitzar Tedx a Madrid. La comunicació obre canals i connexions. Sento passió per buscar, arribar a canvis sistèmics, a la causa de la injustícia, no posar pedaços sobre el que va malament. El que tinc entre mans em fa molt feliç i tot m’ha arribat per casualitat. 

Va néixer a Mòdena (Itàlia). La seva mare cosia i el seu pare treballava en un escorxador.

Érem classe treballadora. Jo vaig doblegar sostenidors en una fàbrica per aportar alguna cosa més. Si soc aquí i si hi va haver un Berlín en la meva vida va ser perquè se’m va educar des de l’instint, no des del privilegi. Vaig començar Dret, la més tova de les tres carreres a Mòdena. El meu canvi va arribar a l’entrar en una petita agència de publicitat. Naixien les teles privades de Berlusconi i jo vaig planificar campanyes. Vaig descobrir el talent darrere de la publicitat i els valors universals al teatre.

Talent i valors, unes bones ales.

Vaig arribar a Madrid per al llançament d’un cotxe. La creativitat espanyola era una referència i em va entusiasmar la ciutat. La campanya em va portar per tot Europa i vaig aprendre les seves cultures. Però des de l’11-S la indústria va anar caient. Les cimeres de Rio, Seatle, l’antiglobalització van ser reveladores. Em vaig preguntar si valia la pena vendre per donar joc a les grans multinacionals. 

Notícies relacionades

Va fer un cop de timó.

De nou per casualitat, vaig compartir un viatge amb la codirectora d’Ashoka a Espanya. Em vaig especialitzar en oratòria i en innovació. Vaig agafar la bici, vaig portar els meus nombrosos DVD a la biblioteca del barri i la roba a la parròquia. Vaig ajustar la meva vida a l’espai que em va enamorar, i ara sento que la vida ha tingut sentit.

Temes:

Gent corrent