03 d’abr 2020

Anar al contingut

LA PLAGA MASCLISTA

"Estarem integrades quan la gent vegi com a normal una bombera"

Carme Romero, una de les poques bomberes de Catalunya, defensa que les dones poden fer feines que requereixin esforç físic

CHRISTIAN MORALES CLARASÓ / BARCELONA

Carme Romero és a ulls de molts (i moltes) una intrusa en un món d'homes. Segons dades de l'Idescat, treballen als Bombers de Catalunya 2.402 bombers, dels quals 2.367 són homes. Una d'aquestes 35 dones és Carme Romero, de 44 anys, que treballa al parc de bombers de Cambrils. La Carme es va presentar a les oposicions a bombera gairebé per casualitat, fent cas a un amic, i es va trobar treballant en un ofici que era considerat, dins de les casernes i fora, com una cosa d'homes. Setze anys després, la Carme afirma que avui és "una més" de l'equip del qual forma part. Però per arribar a aquest punt va haver de lluitar per "normalitzar la situació".

Com a dona bombera, la Carme s'ha trobat amb tot tipus de reaccions. D'entrada, incredulitat i sorpresa en el seu entorn familiar i d'amics. També ha patit rebuig, com el que va experimentar per part d'un cap en el seu primer destí, el parc de bombers de Reus. "Allà no volien bomberes --explica-- encara que amb el temps em van acceptar. Influeix molt la formació cultural de cada persona". Més difícil és acabar amb una altra subtil reacció per part dels seus companys homes: la tendència a protegir-la. "Molts companys em tractaven d'una forma més fraternal i protectora, quan jo el que volia és ser una més", afirma.

Al cap del temps, explica la Carme, l'esforç per integrar-se sol donar els seus fruits. "Els oficis no tenen gènere. Els poden desenvolupar tant homes com dones, només fa falta posar-los la professionalitat que requereixen", sosté. Tot i així, les xifres indiquen que el de bomber és un ofici molt estereotipat. La Carme explica que mai s'ha sentit discriminada laboralment, i que avui està tan preparada físicament com la resta dels seus companys homes, rep el mateix tracte i porta a terme els mateixos treballs, com conduir el camió sempre que li toca. "Al principi sorprenia molt, però per ser bombera és indispensable el carnet de camió. Cosa que anys enrere sonava rar, però ara ja no", recorda.

La Carme creu fermament en la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, i lamenta que hi hagi molts àmbits professionals en què les dones hagin d'esforçar-se més per demostrar la seva vàlua. Per combatre aquesta situació a la seva feina aposta per l'educació. Per això, ha publicat el llibre infantil 'Clàudia i el casc de bombera', en què una princesa de conte somia ser bombera.  "Quan la gent vegi una dona bombera i mostri indiferència significarà que estem integrades", afirma.