Propostes en espais tancats

Cinc refugis climàtics per fugir de la calor a Barcelona

Més enllà de buscar l'ombra en un parc o quedar-se a casa amb l'aire condicionat, hi ha altres maneres de refrescar-se a la ciutat

54579713 60

54579713 60 / JOAN MATEU PARRA

3
Es llegeix en minuts
Carol Álvarez
Carol Álvarez

Subdirectora d'El Periódico

Especialista en Cultura, societat, Barcelona

ver +

La Barcelona on no se sua existeix, per molta onada de calor que vingui de tsunami a l’espai meteorològic dels informatius. L’escalfament global fa dècades que dona avisos, i governants de tot el món s’han mobilitzat en una mesura o una altra a fi que no ens fonguem. L’estratègia en el cas de Barcelona demana habilitar refugis climàtics, en desplegament de recomanacions compartides per altres administracions.

Ja en l’època del primer tripartit en la Generalitat la consellera de Salut Marina Geli proposava combatre la calor estival passant l’estona al supermercat i als cines, mesures que sumava a les d’hidratació i defugir el sol en les hores centrals del dia. Llavors la proposta sonava a una mica excèntrica, i molt consumista.

El cert és que la idea de desplegar una xarxa de refugis climàtics distribuïda pels diferents barris de les ciutats té projectes concrets, i tant la Diputació de Barcelona com l’Ajuntament treballen per habilitar cada vegada més espais públics i donar-los aquest altre sentit. Els centres escolars, per exemple, treballen en aquesta nova funcionalitat estiuenca, com abans ho van fer quan van oferir la iniciativa d’obrir els seus patis als veïns que passen l’estiu a la ciutat. 

L’avantatge dels refugis climàtics també s’estén a l’hivern. Tot i que aquí són menys freqüents les onades de fred, els espais ofereixen el mateix condicionament per als usuaris i aquests models de servei són molt utilitzats en ciutats nòrdiques com Hèlsinki o en la freda Hamburg, a Alemanya.

Aquest estiu, a més de buscar l’ombra en un bon parc urbà, a Barcelona podeu recórrer a una selecció de refugis climàtics per posar a ratlla la xafogor.

La biblioteca pública Zona Nord

La biblioteca pública Zona Nord, a Ciutat Meridiana (Carrer Vallcivera, 3 ), és una de les que obre portes a l’estiu en el marc del projecte municipal de mantenir equipaments condicionats a cada barri per millorar el benestar dels barcelonins. Un sol cop d’ull a la seva foto a la web anima a agafar el transport públic i fer-li una visita. Dissenyada per l’arquitecte Rafael Perera el 2009, presenta una teulada coberta de vegetació i és molt espaiosa. Amb la Covid-19 les mesures d’accés i disponibilitat de llibres i revistes han canviat, però l’oferta continua sent molt variada.

Horaris d’estiu: De dilluns a dimecres de 14,30 a 19,30/ Dijous i divendres de 9,30 a 14 hores)

La biblioteca pública El Clot-Josep Benet

Si preferiu quedar-vos per Sant Martí, la biblioteca El Clot-Josep Benet dona servei en un altre marc arquitectònic incomparable, l’edifici Disseny Hub Barcelona, a la plaça de les Glòries, obra de Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay . L’accés al recinte, a través d’unes llargues escales mecàniques i el seu emplaçament, al costat d’un estany artificial, mereixen un passeig i una bona estona amb visita inclosa, si volem, a l’exposició del moment programada pel Museu del Disseny, dedicada a les rajoles. 

Horaris d’estiu: De dilluns a dimecres, de 14,30 a 19,30 hores/ Dijous i divendres, de 9,30 a 14 hores

Centres comercials

 El centre comercial Glòries està en constant renovació. Després de la seva reforma el 2017 amb Javier Mariscal, ha anat variant la seva oferta de botigues i al costat de botigues que hi són des de la inauguració com Sephora, Fnac, H&M o Zara, s’hi han sumat Uniqlo, Hollister o Munic als bars i restaurants. L’hipermercat dona per a una visita condicionada, amb la seva àrea de mobles de terrassa i jardineria on més d’un s’aturarà una estona per provar el sofà a la fresca. La superfície subterrània ofereix especialment recessos de pau, amb bancs per asseure’s i plantes frondoses, que tot i que semblen aromàtiques no ho són: la botiga Rituals fa la seva aportació perfumada a l’ecosistema ambiental del centre. 

Horaris: de 9,30 a 22 hores

Notícies relacionades

En els dos extrems de l’avinguda Diagonal, els centres comercials Illa Diagonal i Diagonal Mar també obren les portes tot el dia, tot i que és el centre ubicat al Fòrum és el que ofereix més espais pensats per al repòs (sense despesa) del visitant. L’eix es pot recórrer a l’autobús 7 sense patir gaire els rigors de la calor.

Horari Illa Diagonal: de 9,30 a 21,30 hores/ Horari Diagonal Mar: de 9,30 a 22 hores

Temes:

+Barcelona