accelera davant de la desescalada

El Govern s'obre a augmentar el nombre de trens i busos regionals i de vols a les illes

Llum verda a la navegació de barcos turístics de passatgers en la fase 2, excepte creuers

L'objectiu és que no es produeixin aglomeracions, segons explica una ordre de Sanitat publicada al BOE

zentauroepp39759514 bcn sants200325172413

zentauroepp39759514 bcn sants200325172413 / Mireia Reynal

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern central ha obert la possibilitat d’augmentar l’oferta de trens i autobusos de mitja distància, és a dir, els regionals, i les connexions aèries amb els territoris no peninsulars per facilitar els moviments dels ciutadans «sense que es produeixin aglomeracions» durant la desescalada. Així ho estableix una disposició final inclosa en una Ordre del Ministeri de Sanitat que publica el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

L’ordre manté que l’oferta de tots aquests serveis de transport de mitja distància s’ha de mantenir en el percentatge del 30% respecte a l’habitual en circumstàncies normals que es va establir quan es va decretar l’estat d’alarma.

Es tracta dels trens convencionals de mitja distància (regionals) que circulen per vies convencionals com els Avant, els que circulen per les d’alta velocitat, així com els autobusos de línia i les connexions aèries considerades de servei públic, fonamentalment les que enllacen amb els territoris no peninsulars.

No obstant, davant l’actual procés de desescalada i tornada gradual a l’activitat, el Govern central obre ara la porta perquè el Ministeri de Transports pugui augmentar els serveis d’aquests trens i autobusos per garantir els moviments dels ciutadans per anar a treballar o a fer la compra als seus territoris sense que es registrin aglomeracions en els transports.

«Adequar el servei»

En concret, l’ordre permet «adequar els nivells de servei que garanteixin una prestació mínima en les connexions ferroviàries de mitja distància i en les rutes o trànsits de naturalesa periurbana o quan l’única alternativa de transport públic sigui l’autobús per facilitar l’accés als llocs de treball i serveis bàsics dels ciutadans als seus territoris, sense que es produeixin aglomeracions».

D’aquesta possibilitat s’exclouen els trens AVE i de Llarga Distància i els autobusos també de llarg recorregut, que també té limitada la seva oferta de places a menys del 30% de l’habitual, especifica Europa Press.

Quant al transport aeri, l’ordre es refereix al considerat de servei públic, fonamentalment el que connecta amb els territoris no peninsulars, i també permet al Ministeri «adequar els nivells de servei per possibilitar una prestació mínima en aquestes connexions amb la finalitat d’adequar l’oferta d’aquests serveis a l’evolució que vagi experimentant la demanda a mesura que avanci el procés de desescalada als diferents territoris».

Llum verda a barcos turístics tret de creuers

El Govern central també ha aixecat algunes restriccions del transport amb barco. Així, permetrà que els vaixells i embarcacions dedicats al transport turístic de passatgers, que no siguin barcos de passatge tipus creuer, puguin navegar i fondejar a les aigües adjacents als territoris que es trobin en fase 2 de la desescalada.

A les comunitats autònomes de les Balears i les Canàries, l’ocupació dels vaixells i embarcacions dedicats al transport turístic no podrà superar el 50% del nombre màxim de passatgers que figuri en els seus certificats.

Notícies relacionades

Quant a les embarcacions d’esbarjo, l’ordre disposa que es permetrà la navegació en la fase 2 a les persones que es trobin en la mateixa unitat territorial que estigui amarrada l’embarcació o vaixell, i no es podran trobar a bord un nombre de persones que superi el 75% de les persones autoritzades en els certificats de l’embarcació o vaixell, tret que es tracti de persones que convisquin al mateix domicili, en aquest cas es podrà arribar al 100%, sempre que en els dos casos el nombre de persones a bord de l’embarcació o vaixell no excedeixi de 10.

Per la seva banda, en aquelles unitats territorials en fase 3 es permetran totes les activitats nàutiques d’esbarjo, sense més limitacions que les que regeixin amb caràcter general, com poden ser les de caràcter territorial i l’adopció de les mesures sanitàries de prevenció.