CATALUNYA INTERIOR

Els municipis amb basses es plantegen prohibir el bany als rius

La riera de Merlès o Campdevànol temen les afluències de banyistes que registren cada any

undefined53549031 pla general de la riera de merl s  al bergued   imatge del 2200528114217

undefined53549031 pla general de la riera de merl s al bergued imatge del 2200528114217 / Estefania Escola

4
Es llegeix en minuts
ACN

Els municipis que tenen basses, gorgs de rius o llacs es preparen per a una temporada de bany excepcional en plena pandèmia de Covid-19. Garantir la seguretat dels visitants i veïns i evitar aglomeracions, respectant les distàncies de dos metres entre persones, són els principals reptes al marge del cost econòmic i les dificultats tècniques.

Alguns contractaran un servei de vigilància i habilitaran un aparcament. És el cas dels municipis per on passa la riera de Merlès, a les comarques del Ripollès, Berguedà, Osona i el Bages, que cada estiu rep una «afluència massiva i desordenada» de visitants. S’ha acordat que contractaran un servei de vigilància per fer complir la normativa i no descarten acabar prohibint el bany per evitar contagis.

Una decisió dràstica que ja han pres a Campdevànol amb el torrent de la Cabana.

Segons els científics, el virus pot estar actiu uns quants dies en aigües no clorades. «A més de la preservació de l’espai natural protegit i la convivència entre veïns i visitants, aquest any s’hi afegeix un motiu de salut pública motivat pel coronavirus. Cal recordar que hi ha sis municipis que tenen una captació d’aigua i que és la seva principal font de proveïment d’aigua de boca», remarquen des del Consell Comarcal del Berguedà.

Serveis de vigilància

D’entrada, han anunciat que per primera vegada contractaran un servei de vigilància rural que comptarà amb el recolzament dels Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra per fer complir amb les ordenances supramunicipals d’ús públic aprovades el 2018. Queda prohibit acampar, fer foc, deixar escombraries i portar els gossos deslligats, entre d’altres. Els infractors seran sancionats amb multes d’entre 750 i 3.000 euros, i la vigilància inclourà camins i entorns al llarg de tot el riu. El cost de les patrulles s’assumirà des dels quatre consells comarcals i els nou ajuntaments. 

També habilitaran unes espais senyalitzats, amb 60 places d’aparcament, a partir de Sant Joan, per limitar l’aforament a un màxim d’unes 200 persones per dia. «Abans era un caos, en un cap de setmana podien venir 1.500 persones i aparcar en camps o entrades de cases i ara es vol buidar» i restringir molt més per la Covid-19, detalla el conseller de medi ambient del Consell Comarcal del Berguedà, Jesús Calderer.

Per la seva banda, l’alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, admet que estan preocupats perquè no es produeixin massificacions com en anys anteriors i que serà complicat controlar tots els quilòmetres de riu. Personalment, veuria bé que es prohibís el bany, perquè abans venien pocs visitants, però ara s’ha «descontrolat». Amb les platges i les piscines restringides, es temen un efecte crida en espais naturals. I remarca que caldrà assegurar la qualitat de l’aigua de boca i la salut pública i fer complir les ordenances.

Controls a Campdevànol

Campdevànol tancarà els accessos al torrent de la Cabana, que transcorre entre Campdevànol i les Llosses (Ripollès). L’alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, explica a l’ACN que aquest any és «excepcional» i fan falta mesures «excepcionals». Els últims anys, havien limitat l’aforament a 600 persones el dia i el treball de regulació anava a càrrec d’una empresa que havia guanyat el concurs. Els visitants havien de pagar 5 euros per persona (excepte menors de 12 anys i veïns) i 3 euros més si utilitzaven un aparcament.

Aquest any tocava tornar a treure a concurs el servei de control, però s’ha decidit que no es farà, malgrat estar molt satisfets dels resultats. El motiu és que creuen que no podran garantir la seguretat dels visitants ni complir les distàncies i normes dels protocols contra la Covid-19. Aquests dies estan fent els cartells per informar que el bany als gorgs quedarà prohibit.

L’alcaldessa admet que controlar-ho no serà fàcil. «No es poden tancar portes a la muntanya», diu, però confia que amb els fons dels ajuntaments i l’ajuda de Protecció Civil podran controlar la zona. També es plantegen contractar algun vigilant. I avisen que els visitants que no ho respectin seran sancionats amb multes d’entre 600 i 1.000 euros per accedir a un lloc prohibit i sense permís. 

La zona del torrent de la Cabana té cinc propietaris i dos ajuntaments. Els últims anys es va acordar limitar l’aforament per garantir la seguretat i reduir l’impacte ambiental. Des de Campdevànol destaquen que deixar-lo un estiu sense visitants contribuirà a la regeneració natural de l’entorn. 

La Garrotxa també es planteja el tancament

Notícies relacionades

A la Garrotxa també s’ha obert el debat sobre la gestió dels gorgs. A les Planes d’Hostoles, on cada any contractaven dos vigilants per fer complir les normes i combatre l’incivisme, es plantegen un tancament total o parcial. El seu alcalde, Eduard Llorà, demana a la Generalitat una «pauta clara» per poder fer les contractacions a temps. Des de l’ajuntament creuen que tancar l’accés és «molt difícil» en el seu cas, perquè hi ha molts quilòmetres de riu i diferents accessos i reclamen recolzament econòmic.

Com a alternativa, creuen més viable limitar l’aforament i vetllar pel compliment de les distàncies de seguretat. Això vol dir més personal de vigilància i més cost. Llorà creu que el visitant haurà de pagar una taxa, perquè ja no és només un tema de preservació natural ni de civisme, com altres anys, sinó de salut pública. 

Temes:

Catalunya