OBJECTIU DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DE L'ONU NÚMERO VUIT

La Diputació de Barcelona es compromet amb un creixement econòmic just

Nou iniciatives de l'organisme tenen per objectiu revertir dades com el 10,87% d'atur a Catalunya o el 40% de llocs de treball precaris

dipu1

dipu1

6
Es llegeix en minuts
Julio Márquez

El 2015, els Estats Membre de les Nacions Unides van adoptar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb l’objectiu de posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat per a l’any 2030.

Davant d’aquests reptes tota mena d’institucions, empreses i ciutadans van decidir afegir-se al compromís amb els ODS. Com la Diputació de Barcelona, que recolza els 17 objectius, centrant-se, especialment, en el número 8, el qual està dedicat al treball decent i creixement econòmic.

Des de la crisi econòmica de l’any 2008, el creixement ha sigut més lent, i això ha provocat un augment de les desigualtats i un dèficit de llocs de treball per absorbir la creixent força laboral. L’atur, en especial el juvenil, així com l’aparició de llocs de treball precaris, són les tendències en matèria laboral dels últims anys. La taxa d’atur a Catalunya, el mes d’octubre, se situava en un 10,87%, davant el 13,92% de la resta d’Espanya, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA). No obstant, les dades són lluny d’una plena ocupació de qualitat: segons un informe d’UGT del mes d’octubre, el 40% dels treballadors de Catalunya tenen llocs de treball precaris, cosa que significa que estan mal pagats, són insegurs, no tenen protecció ni de prou ingressos per sostenir les despeses de la llar.

Cadena de muntatge.

Contra aquestes xifres d’ocupació sorgides després de la recessió, la Diputació de Barcelona es compromet a dur a terme polítiques queestimulin l’esperit empresarial i la creació d’ocupació. Aquestes són algunes de les iniciatives amb què la Diputació de Barcelona ofereix recolzament a les empreses de la demarcació, amb l’objectiu de complir l’ODS 8:

Centres Locals de Serveis a les Empreses (CLSE)

Els CLSE són departaments d’ajuntaments que acompanyen emprenedors i empresaris amb l’objectiu de desenvolupar el teixit empresarial del territori, recolzant la creació, consolidació i creixement de les companyies. El 2018 hi havia 98 centres a la Diputació de Barcelona, que cobrien el 98% de la població de la província i comptaven amb 615 professionals que van atendre durant l’any 2018 a 71.831 persones emprenedores i 35.963 empreses. A més, els CLSE han ajudat a crear 3.293 empreses, que suposen 4.341 nous llocs de treball i 1.935 espais d’acollida empresarial. De fet, la taxa de supervivència després de tres anys d’una empresa nova que passa per l’assessoria d’un CLSE, respecte a la que no ho fa, és de tres punts més.

Xarxa dels Serveis Locals d’Ocupació (Xaloc)

Xaloc té per objectiu assessorar lespersones que busquen feina i les empreses que necessiten cobrir llocs vacants i intermediar entre uns i altres, acompanyant en l’àmbit de Recursos Humans. La xarxa Xaloc està formada pels Serveis Locals d’Ocupació (SLO), que tenen per objectiu potenciar la qualitat, l’impacte i l’eficiència del sistema públic local d’ocupació. Actualment, hi ha 155 SLO a la Diputació de Barcelona, que donen cobertura a 279 municipis, cosa que significa el 90% de la província. Segons dades del 2018, Xaloc va atendre 20.737 empreses; va gestionar 25.191 ofertes de treball; va realitzar 40.431 contractes; i la taxa d’inserció laboral que va aconseguir va ser del 24,9%.

Punts d’Atenció a l’Emprenedor (PAE)

Els PAE són oficines autoritzades pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme des d’on es realitza la tramitació de constitució de les formes jurídiques més habituals (autònoms, SL...) de manera telemàtica i gratuïta. L’any 2018, aquests espais públics gestionats per entitats locals van ajudar a constituir 1.645 empreses, que en conjunt, es van estalviar 477.000 euros. De fet, una de les novetats recents, en el primer trimestre del 2019, va ser que van ajudar a gestionar 449 altes d’autònoms i societats limitades.

Polígons d’Activitat Econòmica

A la província de Barcelona hi ha censats més de 1.000 polígons d’activitat econòmica. La Diputació de Barcelona, dins del pla de modernització de polígons, va realitzar una inversió de 30 milions d’euros, amb la previsió de millorar la competitivitat de 6.000 empreses i 12.000 treballadors. Una aposta per la modernització de les instal·lacions, que té per objectiu connectar els ciutadans amb les oportunitats futur.

Maquinària de la indústria tèxtil.

Col·laboracions publicoprivadas amb Pimec i Cecot

Entre les diferents actuacions hi ha ‘Accelera el Creixement’, en col·laboració amb Pimec: Es tracta d’un programa d’alt rendiment per al’acompanyament a pimes durant 9 mesos, a càrrec d’experts en quatre àrees de gestió empresarial, en què s’elaborarà un pla de creixement i es donarà recolzament a la seva execució. Està valorat en 5.500 euros, però amb el recolzament de Pimec i Diputació de Barcelona, l’empresa únicament paga 500 euros. El programa va començar el 2012 i, des d’aleshores, ja hi han participat 350 empreses amb grans resultats avaluats al cap de tres anys, i entre els quals destaquen, l’increment del 33% de facturació, del 23% de llocs de treball i del 83% de beneficis.

D’altra banda hi ha ‘Reempresa’, en col·laboració amb Cecot. Es tracta del mercat decompravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya. És un nou model d’emprenedoria i de creixement empresarial: un mecanisme professional pel qual un o més reemprenedors accedeixen a la propietat d’una empresa d’altres, en funcionament, per fer-la créixer sense haver de passar per la fase de crear-la. Els números avalen aquesta iniciativa amb 1.111 casos d’èxit, 2.914 llocs de treball salvats i 35 milions d’euros d’inversió induïda.

Formació especialitzada a les empreses i persones emprenedores

Des de fa 10 anys, la Diputació de Barcelona recull activitats de recolzament al teixit empresarial, amb la finalitat de posar a l’abast dels ens locals un conjunt d’activitatsd’acompanyament, formatives i informatives a pimes i persones emprenedores. En aquest temps, la Diputació ha ofert més de 300 activitats especialitzades per millorar habilitats i competències d’empreses i persones emprenedores.

Un operari metal·lúrgic en plena acció.

Treballant en sectors específics

En el sector industrial hi ha el projecte Ocupació a la Indústria Local (OIL), que té per objectiu fomentar projectes d’interès públic o social que tinguin per finalitat la promoció de la competitivitat de la indústria local. En aquest projecte ja hi han participat 1.203 empreses, de 6 sectors industrials, amb un 51,6% d’inserció.

Al sector agroalimentari es treballa amb la Xarxa de Productes de la Terra. Aquesta xarxa consisteix en una agrupació voluntària de 12 ens locals d’àmbit supramunicipal, constituïda el 2010 per enfortir el teixit empresarial del sector agroalimentari a la demarcació de Barcelona. Actualment compta amb un cens de més de 1.000 empreses. I quant al sector comercial, des de la Diputació de Barcelona hi ha diferents projectes centrats en el desenvolupament de l’activitat comercial, on destaquen, especialment els mercats, les fires locals, el comerç urbà, però també la seguretat alimentària i el recolzament econòmic als Serveis Municiapls de Consum (Omic).

Finalment, al sector turístic s’han emprès diferents activitats de dinamització turística amb l’objectiu que els 311 municipis de la província puguin ser visitats, tant a la costa com en els parcs naturals i des de la sostenibilitat.

Aportant informació socioeconòmica

Notícies relacionades

L’Observatori del Desenvolupament Econòmic (ODE) recopila, organitza, genera i difon informació territorial d’interès per a la presa de decisions. Mitjançant la informació estadística que procura el programa Hermes, elabora informes sobre la província i els municipis en qüestions sectorials, d’ocupació, anuals i d’estructura empresarial.

Projectes d’Economia Social i Solidària

Des de l’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic (OTEDE), la Diputació de Barcelona treballa per integrar l’economia social i solidària a les estratègies i els instruments de gestió de les polítiques de promoció econòmica i ocupació en els municipis de la demarcació.