23J

Aragonès posa preu a Sánchez: acabar amb el dèficit fiscal, traspàs de Rodalies i taula de diàleg

Aragonès augura que Sánchez recibirá el 24J llamadas de poderes fácticos para abstenerse

Aragonès augura que Sánchez recibirá el 24J llamadas de poderes fácticos para abstenerse / Alberto Estevez

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC no vol deixar cap marge de dubte sobre el seu futur suport, en funció dels resultats de diumenge vinent. ERC recolzarà Pedro Sánchez com a president del Govern sempre que els vots sumin. I els republicans no volen donar peu a una fuga de vots perquè hi hagi qui dubti que, arribat el cas, recolzaran Sánchez.

Això sí, en la negociació per a l’eventual investidura del socialista, el preu que ERC fixarà serà acabar amb el dèficit fiscal de Catalunya (ni més ni menys); el traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat i la resurrecció de la fins ara criogenitzadataula de diàleg, negociació i pacte sobre el conflicte polític entre Espanya i Catalunya.

La resposta de l’altre gran partit independentista, Junts per Catalunya, no s’ha fet esperar. En un acte a Banyoles, el secretari general postconvergent va assegurar que no havia anat tres anys i mig a la presó per fer un front comú sobre el dèficit fiscal i Rodalies. Avui no hi ha gent a l’exili per fer un front comú d’aquest tipus»

Aragonès respon

Aragonès responLa sortida a escena, contundent, d’Aragonès, per l’absència en el programa de l’acte de l’Hospitalet del president del partit, Oriol Junqueras, obeeix a la voluntat de clarificar ràpidament la posició d’ERC després que la candidata de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras, llancés dimarts, en el debat de TV-3, la proposta a Gabriel Rufián de no investir cap president del Govern si no transfereix a Catalunya les competències per organitzar un referèndum acordat. És més, dimecres al matí, Nogueras va traslladar a la militància republicana la mateixa proposta, amb l’objectiu de generar una contradicció interna.

I si Aragonès, a banda de sancionar el suport, si és possible, a Sánchez, va fixar el preu de la investidura va ser perquè Nogueras havia fet el mateix a l’apuntar que «els mínims» per a una investidura són «l’autodeterminació i l’amnistia».

«En aquestes eleccions ens ho juguem tot», va exclamar Pere Aragonès a l’Hospitalet de Llobregat. «Ens juguem la manera de viure que, amb més o menys encert, tenim a Catalunya», va assenyalar el president. I va seguir: «Som la garantia que hi haurà un Govern d’esquerres, si els números surten. Si d’ERC depèn, frenarem el PP, perquè els republicans faran «el que han fet sempre», va dir Aragonès, i amb resultats que serveixin per defensar Catalunya.

Tempteig i error

Rufián, per la seva banda, va insistir que ERC no és la responsable de la gestió del PSOE, sinó de les seves rectificacions. i contra més vots, més possibilitats que aquestes esmenes als plans inicials «tirin endavant».

Notícies relacionades

Seguint un altre debat, el que dimecres a la nit reunirà els candidats del PSOE, Sumar i l’extrema dreta («Alberto Núñez Feijóo no hi participarà perquè ha patit una estrebada muscular», es va delectar Rufián en el míting), el candidat republicà va mostrar la seva estranyesa per l’exclusió «dels partits que sí que decidirem qui governarà a Espanya», amb referència a la seva força i EH Bildu.

Amb tot, Rufián sí que va llançar una pregunta tant a Pedro Sánchez com a Yolanda Díaz: «¿Quin projecte tenen per a Catalunya?». Una manera de fer evident que després d’anys de diàleg i mentre l’independentisme ha posat sobre la taula la seva proposta, el referèndum d’autodeterminació, el Govern de l’Estat encara no ha badat boca.