Pausa d’hidratació

El PSC, a la trinxera de la cultura

Els socialistes catalans organitzen una trobada amb representants del sector per demanar mobilització davant «l’amenaça»

ERC adopta Irene Montero

Montañola, el guerriller del ‘peix al cove’

El PSC, a la trinxera de la cultura
2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Última setmana de campanya. Les enquestes pròpies que publica la premsa (el CIS menja a part) coincideixen a assenyalar que els socialistes ja van baixant la costa perquè a dalt al seu carrer s’ha acabat la festa. El PSC, que, com l’arbre talat que rebrota, encara té vida, es posa a disposició de Pedro Sánchez per liderar la contraofensiva i tria per començar el front de la cultura, on se sent més o menys fort i on pot presumir de suports llustrosos com el de Joan Manuel Serrat, cantautor a la reserva i home que, com és sabut, es porta bé amb gairebé tothom.

Serrat ocupa un seient de primera fila en la trobada que els socialistes catalans han convocat a la seva seu central amb un centenar llarg de creadors i representants de les indústries culturals del país (reproduir aquí la llista completa ocuparia molt espai i esmentar-ne només uns quants resultaria descortès amb la resta). L’acte s’obre amb l’actuació d’un duo de guitarra i contrabaix del Taller de Músics, però l’estela del seu jazz elegant queda aviat sepultada pels acords d’un ‘jingle’ electoral d’aire passat de moda en què es repeteix el cor «el camí cap a la dreta és equivocat». Es tracta de ‘No tornem enrere’, una cançó que el PSC va encarregar el 1993 a l’enyorat Josep Maria Bardagí i en la gravació de la qual hi van participar artistes com Moncho, Loles León, Carlos Segarra, Ramoncín i... Albert Boadella.

Petites coses

Que els socialistes hagin recorregut a una cançó d’una campanya de fa 30 anys diu una cosa una mica alarmant sobre el caràcter d’aquestes eleccions. Miquel Iceta, ministre de Cultura i número dos de la llista del PSC per Barcelona, ho planteja en aquests termes: «Estem en una batalla. Hi ha qui ha volgut declarar-li la guerra a la cultura, i per això és necessari que fem un esforç en defensa pròpia». Unes hores abans, i així ho recorda ell mateix, Iceta ha estat en el funeral de l’historietista Francisco Ibáñez, on ha sonat precisament una cançó de Joan Manuel Serrat, ‘Aquellas pequeñas cosas’. «La cultura és aquesta suma infinita de petites coses», diu el ministre en un rampell líric que el cantautor li agraeix amb un somriure.

Notícies relacionades

També la cap de llista, Meritxell Batet, recorda Ibáñez i cita una vinyeta en què apareix Mortadelo escrivint l’aforisme «La lectura perjudica seriosament la ignorància». Batet no té el ‘punch’ retòric d’Iceta per espavilar-se amb gràcia en el registre optimista, així que, com els predicadors del sud, busca guanyar-se l’auditori anunciant infern i tribulacions. «El PP està entregant la cultura sense cap pudor a l’extrema dreta i avala així la censura i la cancel·lació», assegura.

Igualment seriós es mostra en el torn final el líder del PSC, Salvador Illa, que exigeix «contundència» davant «una amenaça tan severa». A diferència d’Iceta i Batet, ell no cita Ibáñez, però no és difícil visualitzar en el seu discurs indignat un d’aquells entrepans ‘mortadelians’ amb caps de porc, ideogrames xinesos, bombes a punt d’explotar i signes d’exclamació. Cultura de la millor.