Eleccions generals 23-J

Nogueras es perfila com a candidata de Junts a Madrid però Giró li disputarà el lloc

Turull torna a oferir a ERC la candidatura conjunta a les generals

  • Eleccions generals 23-J, les claus

  • Manifest de Junts contra els pactes amb el PSC

Nogueras es perfila com a candidata de Junts a Madrid però Giró li disputarà el lloc

Carola López / ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Míriam Nogueras. Aquest és el cap visible de Junts al Congrés i ella serà, llevat de sorpresa, la candidata del partit a les eleccions generals, i així ho ha beneït ja en un tuit l’expresident Carles Puigdemont en una maniobra que semblava anticipar la notícia de la tarda en el partit: l’exconseller Jaume Giró, cap visible del sector moderat, ha anunciat a l’executiva que es presentarà a les eleccions primàries per encapçalar la candidatura a les generals.

Però Nogueras és la preferida sens dubte no només per Puigdemont sinó pel secretari general, Jordi Turull. Amb ella, els debats interns sobre l’estratègia a seguir no tindran gaire sentit, perquè Nogueras ha demostrat que el seu estil és clar: combat dialèctic amb el PSOE, equiparant-lo al PP, i ni un gram de pactisme al Congrés, per marcar distàncies amb ERC.

De fet, la gestió de Nogueras a Madrid s’ha caracteritzat clarament per un estil agressiu. Ha carregat constantment contra ERC per haver negociat amb el Govern i avalat mesures com els pressupostos generals de l’Estat o lleis de pes com la llei de vivenda, que Junts també ha votat en contra amb arguments com que envaeix competències de la Generalitat.

L’opció de Giró

Notícies relacionades

Per la seva banda, Giró està decidit a explotar la tesi interna dels moderats segons la qual la victòria de Xavier Trias a Barcelona és la demostració que el partit ha de canviar el rumb cap al pragmatisme i evitar l’unilateralisme. La seva decisió de presentar-se la va prendre ja al març i la va comunicar al secretari general, Jordi Turull i a l’expresident Puigdemont. I l’anunci formal de la decisió aquest dilluns ha causat sorpresa i en la direcció es comenta que no és una decisió útil a les portes de cap altra campanya electoral en la qual Junts també s’hi juga molt.

Turull insisteix en la candidatura conjunta amb ERC

«Davant la desmobilització, la crida a passar de nou a l’acció de forma unitària, llancem la proposta» d’una candidatura unitària en les eleccions generals amb ERC i la resta de l’independentisme, ha anunciat el secretari general de Junts, Jordi Turull, amb l’objectiu que les eleccions generals se centrin en la qüestió sobiranista. «Tornar al batec que hi ha en la ciutadania, que molts s’han desmobilitzat, situem el tema català de forma clara a Madrid», ha proposat, deixant oberta la fórmula concreta per a la candidatura.