El Periódico de l'Eixample

Eixample

Negociacions encallades

Veïns de l’Eixample temen una allau de peticions per obrir bars i botigues: «Destrossaria els nostres barris»

  • Entitats veïnals i comercials preguen a comuns i el PSC que arribin a un acord per aprovar les restriccions a l’obertura de restaurants, bars musicals i súpers de 24 hores

restauranteok

restauranteok

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A poques hores del ple de l’Ajuntament de Barcelona d’aquest divendres, les desavinences entre els dos socis de govern mantenen en suspens la sort del pla d’usos comercials de l’Eixample, que ha de regular l’obertura de nous locals d’hostaleria, oci nocturn i súpers de 24 hores per frenar la proliferació de negocis que fomentin el soroll, la massificació, l’encariment de lloguers i el tancament de comerços de proximitat. Barcelona en Comú i el PSC han continuat negociant al llarg d’aquest dijous, si bé les posicions entre les dues forces de l’executiu de l’alcaldessa Ada Colau pinten tan distanciades com en els últims dies. El pols es disputa a Sant Antoni. Associacions veïnals i comercials del barri i el seu entorn s’han reunit amb els comuns i els socialistes per separat per advertir-los que seria desastrós que la regulació quedés en paper mullat.

Entitats veïnals dels barris de l’Esquerra del Eixample, la Dreta del Eixample i Sant Antoni, a més de la plataforma SOS Enric Granados, han pregat a les forces polítiques que salvin el pla d’usos per impedir una allau de peticions de llicències de restaurants, bars, discoteques i colmados oberts també a la nit a partir de l’11 de març, quan finalitza la moratòria de dos anys per atorgar permisos d’obertura. «Si no s’aprova, ens podem trobar una allau d’activitats que destrossaria els nostres barris», ha alertat Xavier Riu, membre de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample.

El representant veïnal ha evitat carregar contra algun partit en concret. En tot cas, ha pregat «un últim esforç als grups municipals» abans de la sessió plenària «perquè disputes polítiques no rebentin una situació que pot ser irreversible».

Fracàs a la vista

Si no es produeix una nova pirueta en un debat ja prou enredat, el projecte de reglament per limitar l’obertura de restaurants, locals musicals i ‘badulaques’ se n’anirà en orris aquest divendres. A l’oposició, Junts reclama que el debat s’ajorni al febrer per continuar debatent la mesura, mentre que ERC estudia el sentit del seu vot. En qualsevol cas, el suport dels republicans resultarà insuficient si els comuns no troben més aliats. 

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha reiterat l’ultimàtum que ja va llançar als socialistes dimecres perquè s’avinguin a recolzar l’última proposta dels comuns, en la qual els carrers Bailèn, Roger de Llúria i Bruc quedaven exclosos de les restriccions més severes. «Si som forces responsables, que defensem el comerç, la diversitat, la vida dels veïns i el descans als barris, no hi ha més opció que aprovar aquesta proposta», ha afirmat la regidora dels comuns.

Tanmateix, els socialistes reclamen que, igual com els comuns han rebaixat les seves postures en l’entorn del carrer Girona, facin el mateix al barri de Sant Antoni. Com a exemple, proposen que artèries com Sepúlveda es retirin de les vies amb un barem de limitacions més estricte. En canvi, Barcelona en Comú reitera que el conjunt del barri de Sant Antoni ha de conservar la regulació rigorosa que ja s’hi aplica. «Ha d’estar protegit. És importantíssim. Ens juguem un barri», ha alertat Sanz.

La veu veïnal

Notícies relacionades

Les entitats veïnals que s’han reunit amb la tinenta d’alcalde dels comuns han secundat la seva postura. A la sortida de la reunió, s’han expressat en contra de suavitzar restriccions en un carrer com Sepúlveda, paradigma per al PSC de les vies de l’Eixample, que, lluny d’acotar l’activitat comercial, es fomenti la reobertura de negocis amb la persiana abaixada. 

«No estem disposats a cedir. No pot ser que un pla d’usos pactat amb els comerciants i treballat durant anys es tiri ara a la paperera per pactes polítics estranys», ha criticat Riu. Representants veïnals asseguren que l’aparició de negocis lligats al turisme i l’oci que releguen botigues tradicionals d’alimentació, roba i altres productes bàsics es nota més enllà de carrers com Enric Granados, amb una patent aglomeració de restaurants i terrasses, així com vies pacificades i els futurs eixos verds, inclosos a la zona de regulació més estricta. «El problema d’Enric Granados s’estén com una taca d’oli. Aribau també està ple de bars, l’entorn de la Model serà un caramel si no es regulen les activitats... No volem frenar-les, sinó regular-les per no caure en un monocultiu que ho mata tot», ha oposat Riu.