El Periódico de l'Eixample

Eixample

Educació a Catalunya

Barcelona inaugura gairebé 30 anys després el reivindicat institut Angeleta Ferrer

  • Aprovat el 1994, l’equipament que rep el nom de la filla de Rosa Sensat va començar a funcionar en barracons el curs passat

  • Aquest serà el que es coneix com un centre d’innovació educativa i formació docent: hi passaran docents de tot Catalunya per formar-se

Barcelona inaugura gairebé 30 anys després el reivindicat institut Angeleta Ferrer

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé 30 anys després de la seva aprovació, el 1994, l’Eixample ha inaugurat durant el plujós matí d’aquest divendres l’institut Angeleta Ferrer, una de les assignatures educatives pendents al Fort Pienc (Barcelona). Donen fe de la importància del moment la quantitat d’alts càrrecs que hi han sigut presents, fet que no sol ser habitual en un institut públic. De l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al conseller d’Educació (i president del Consorci d’Educació de Barcelona), Josep Gonzàlez-Cambray, passant pel president del Barcelona Institute Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell, exconseller d’Economia.

El nou centre –que ofereix ESO i batxillerat– va començar a funcionar el curs passat en una ubicació provisional al recinte de l’Escola Industrial, als barracons de l’Escola Entença, en paral·lel a l’execució de les obres del nou edifici, que van començar el 2019 i en les quals s’han invertit 7.750.000 euros, després de dècades de retards i promeses incomplertes encadenades (l’Ajuntament de Barcelona va firmar la cessió del solar al carrer de la Marina, entre Consell de Cent i Diputació el segle passat, el 1999).

Tot i que aquest curs hi ha matriculats 142 alumnes, el flamant equipament, de 4.870,65 metres quadrats i un gimnàs-espai polivalent de més de 500 metres sota terra, té una capacitat per a 500 alumnes.

Nom de bruixa bona

«El nom d’aquest institut és una aposta de futur. És molt important que totes les nenes tingueu referents. Ara m’explicàveu que esteu estudiant les bruixes. Angeleta Ferrer era una bruixa bona, filla de Rosa Sensat, una altra referent. ¡Visca Angeleta Ferrer, visca la seva memòria i visca totes vosaltres!», ha animat les alumnes l’alcaldessa de Barcelona durant l’acte institucional d’inauguració.

Centre d’innovació educativa

Notícies relacionades

A més d’un institut, aquest centre del Fort Pienc serà el que es coneix com un «centre d’innovació educativa i formació docent en STEAM», «fruit d’un treball de tres anys del Departament i el BIST per actualitzar la manera en què s’aprenen les ciències i la tecnologia en el nostre sistema educatiu», ha assenyalat el president de BIST. Es tracta, expliquen amb convicció, d’un centre que «generarà innovació en els aprenentatges de les àrees STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques), i els vincularà a la recerca científica». L’Angeleta Ferrer vol així «contribuir a produir formació per als docents» , ha prosseguit Mas-Colell. «Aquest centre s’articularà en el marc de la funció ordinària d’un institut de secundària, però amb la doble funció d’innovació educativa i formació docent en STEAM d’una banda i d’educació secundària de l’altra», ha concretat.

En la mateixa línia s’ha expressat el conseller d’Educació. «L’objectiu és que els nostres professors es formin en un context real i després apliquin aquests coneixements als seus centres», ha indicat Cambray, que ha insistit en la necessitat d’aprendre de manera competencial «per enfrontar-se a un món canviant».