L’FP guanya 7.500 places i millora el procés de matrículaL’FP guanya 7.500 places i millora el procés de matrícula
La Formació Professional amplia la seva oferta per respondre a l’interès de l’alumnat, alhora que l’assignació de places s’avança al 31 de juliol

Alumnos de Automatización y robótica industrial.
L’augment de l’interès per la Formació Professional ha inspirat les dues principals novetats per al curs vinent: una ampliació de l’oferta a més de 7.500 places i un avenç del període de matriculació en el cas dels cicles formatius de grau mitjà i superior, que quedarà resolt el 31 de juliol. El Govern de la Generalitat busca millorar l’accés a l’FP, així com garantir que el màxim nombre d’alumnes accedeixi a una plaça.
L’augment de l’oferta implica tant els graus mitjans i superiors, com els graus bàsics i els ensenyaments artístics, esportius i d’arts escènics. També els programes de formació i inserció (PFI) i els itineraris educatius específics (IFE). Les cinc famílies que més creixen són Sanitat, Administració i Gestió, Activitats Físiques i Esportives, Comerç i Màrqueting i Informàtica i Comunicacions. Així mateix, suposa un creixement de les dotacions professionals.
Per preparar la preinscripció, l’alumnat pot reproduir com serà el procés accedint al simulador de preinscripció d’FP. Així mateix, a fi d’ajudar l’alumne a sol·licitar una plaça que sigui realista amb la seva nota, s’ha estrenat un cercador de notes de tall de referència basada en les dades del curs anterior. La informació es pot filtrar per via d’accés i prioritat, territori, cicle, torn i centre. Es pot accedir a tots dos a través de la web preinscripcio.gencat.cat.
Inici del procés
La preinscripció dels graus mitjà i superior tindrà lloc del 23 al 29 de maig, un període durant el qual s’ha de realitzar la sol·licitud i presentar la documentació requerida.
El 27 de juny es publicarà la llista de sol·licituds amb la puntuació provisional i fins al 2 de juliol es podran presentar reclamacions si es detecta un error o anomalia en el barem assignat. El 4 de juliol es portarà a terme el sorteig per resoldre les sol·licituds empatades en puntuació, ja que cada centre té un nombre limitat de places.

Dates senyalades en el calendari de preinscripcions /
Després d’aquest primer pas, l’assignació de places s’efectuarà en tres tandes: el 10, 18 i 29 de juliol. En tots els casos, l’alumnat haurà de realitzar dues accions. D’una banda, confirmar en línia l’assignació o renunciar-hi voluntàriament i, per l’altra, completar els tràmits i la presentació de la documentació amb el centre corresponent.
També s’ha posat en marxa un paquet de millores en la comunicació, per guiar l’alumne al llarg de tot el procés de matriculació amb un llenguatge més planer. També s’enviaran SMS i correus recordatoris, s’elaborarà una enquesta per obtenir una estadística sobre les preferències de l’alumnat i es reforçarà el personal d’administració i serveis en centres d’FP.
Assignació de places per als cicles formatius de grau mitjà i grau superior
1- Primera tanda
- Publicació de totes les assignacions: 10 de juliol
- Només es permet la matrícula de les primeres peticions
- Confirmació de la matrícula en línia: 11-14 juliol
- Opcions: SÍ/NO
- Període per finalitzar el tràmit al centre de l’11 al 23 de juliol
2 - Segona tanda
- Publicació de totes les assignacions: 18 de juliol
- Es matriculen totes les peticions
- Quan no és la primera petició es pot intentar millorar l’assignació en la tercera tanda
- Confirmació de matrícula en línia: 21 i 22 de juliol
- Opcions: SÍ / Vull participar en la tercera tanda / NO
- Període per finalitzar el tràmit del centre del 21 al 23 de juliol
3 - Tercera tanda
- Publicació de totes les assignacions: 29 de juliol
- Matrícula de totes les peticions
- Confirmació de matrícula en línia: 30 i 31 de juliol
- Període per finalitzar el tràmit al centre del 30 de juliol al 4 de setembre
En totes les tandes, serà necessari finalitzar el tràmit aportant la documentació necessària al centre o es quedarà exclòs del procés.
Què s’ha de tenir en compte abans de portar a terme la preinscipció
Abans de decidir-se pel cicle d’FP a què es vol optar, l’alumne hauria de tenir en compte diferents aspectes clau, com són la via d’accés, la prioritat, l’afinitat i la qualificació mitjana dels estudis. Alhora, és aconsellable realitzar una investigació prèvia sobre el centre d’FP al qual es vulgui acudir, com el seu projecte educatiu, els horaris i metodologies i els serveis.
Des del Departament d’Educació recorden que s’ha de fer constar en la preinscripció el màxim d’opcions (10) per garantir l’accés. Com més opcions, més probabilitat d’obtenir plaça en algun centre.
La inserció laboral dels graduats es consolida en gairebé el 55%
Una de les evidències que expliquen l’augment de l’interès per la Formació Professional són les facilitats que ofereix per accedir al mercat laboral, o bé per continuar estudiant. Segons les dades de l’estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2024, la taxa d’inserció laboral dels graduats en FP es consolida en el 54,4%, una xifra similiar a la del curs anterior després de tres anys de creixement. De fet, ha augmentat 10 punts des de la pandèmia.
El percentatge fins i tot creix quan es tracta de l’FP Dual, modalitat amb un pes més gran de les pràctiques en empreses. En aquest cas, el percentatge arriba al 67,3%, mentre que l’alumnat que ha cursat el seu cicle amb el model de formació al centre de treball (FCT) té una inserció del 48,3%.
Tres de cada quatre alumnes consideren que el cicle cursat ha sigut útil per aconseguir la seva feina
Aquesta accessibilitat laboral de l’FP catalana s’explica per una oferta formativa adaptada tant al mercat com al territori, que cada any inclou nous cicles formatius. Una cosa que serveix no només perquè els joves puguin accedir al mercat laboral, sinó també per incrementar la competitivitat empresarial. Sense oblidar que l’FP representa també una via per accedir a la universitat.
Satisfacció de l’alumne
Notícies relacionadesL’informe, elaborat pel Departament d’Educació i FP i el Consell General de les Cambres de Catalunya, analitza la situació laboral i formativa de les persones graduades del curs 2022-2023, enquestades entre sis i nou mesos després de finalitzar els seus estudis. En termes generals, tres de cada quatre persones graduades perceben que el cicle que han cursat és útil per aconseguir una feina (un 73% en grau mitjà i un 78% en superior). A més, 7 de cada 10 consideren que el lloc de treball obtingut està relacionat amb els seus estudis.
La taxa d’inserció laboral continua superant el 50% en 19 dels 27 ensenyaments analitzats en l’estudi, i supera el 60% en 9 d’aquests estudis: fusta, moble i suro, ensenyaments esportius, instal·lació i manteniment, fabricació mecànica, química, indústries extractives, maritimopesquera, seguretat i medi ambient i indústries alimentàries.
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- incident als voltants de l’estadi Detinguda la dona que va atropellar 15 aficionats de l’Espanyol
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Radiografia d’un campió La Lliga de la revolució de Flick
- Treballadors de la DGAIA van alertar el 2023 del risc en les fugues de menors
- Col·loqui de Diario de Noticias i Prensa Ibérica Illa: «Fomentar l’eusquera o el català no és anar contra el castellà, és protegir el patrimoni de tothom»
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Pacte amb els Comuns El Govern tindrà en marxa el registre de grans propietaris de vivendes a l’octubre
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Succés Un home de 41 anys, ingressat a l'UCI en estat greu després de l'atropellament massiu a Cornellà