ESDEVENIMENT ‘ONLINE’: ‘LA EDUCACIÓN IMPORTA’

6 claus per inculcar als nostres fills els valors i capacitats que els permetran construir un món més just

«L’empatia té un component genètic, però el pes més gran a l’hora d’aconseguir que una persona sigui empàtica el té el factor educatiu»

6 claus per inculcar als nostres fills els valors i capacitats que els permetran construir un món més just
4
Es llegeix en minuts

El 2007, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 20 de febrer de cada any com a Dia Mundial de la Justícia Social. La justícia no és donar o repartir sense més ni més, és saber decidir a qui li pertany per dret el que es reparteix. I aquí entra en joc el concepte d’equitat, que no és el mateix que igualtat. Equitat no és donar a tothom el mateix, és donar-ne més als qui menys tenen per a, així, equilibrar les desigualtats.

L’equitat, com veiem, és la base de l’estat de benestar, que va néixer concretament a Alemanya entorn de l’any 1850. L’Estat de benestar és un conjunt d’accions portades a terme per part dels governs per aconseguir una redistribució més gran dels recursos, millorar el benestar general de la població i combatre la desigualtat, repartint els beneficis de manera més equitativa entre la població.

Ensenyar als nostres fills la importància de l’equitat és fonamental si volem continuar avançant en la construcció de societats més justes. Un món amb menys pobresa, sense discriminació, en el que tots tinguem els mateixos drets i oportunitats... Però no només l’equitat, valors com la solidaritat, l’altruisme, l’empatia i el respecte són essencials si volem que es construeixin societats més justes. Les claus per aconseguir-ho ens les van donar els diferents experts que van participar en el programa:

 1. És urgent posar de moda les bones persones 

És urgent posar de moda les bones persones Totes les mares i pares volem que els nostres fills siguin feliços. Cal ensenyar-los que la felicitat no està en el fet de tenir un cotxe, més diners o una superfeina en una empresa gran, la felicitat és tenir una vida digna, sentir-nos satisfets amb el que tenim, ajudar la gent en el que puguem... En un entorn tan individualista, cal reivindicar l’altruisme, la solidaritat.... I, per descomptat, començar a valorar les persones per la seva bondat, que és el que realment els dona valor. Els teus fills ja ho fan, no et volen per tenir una tele enorme a casa, t’estimen perquè ets bona persona», Víctor Küppers (formador i conferenciant).

2. Educar en l’empatia és la clau per construir societats justes

2. Educar en l’empatia és la clau per construir societats justes«L’educació en empatia té en compte les necessitats i drets dels altres. Per tant, ens porta a crear societats justes. La bona notícia és que l’empatia té un component genètic, però el pes més gran a l’hora d’aconseguir que una persona sigui empàtica el té el factor educatiu. Podem ensenyar als nostres fills a ser empàtics. Està demostrat que quan estem empatitzant amb algú, no podem ser violents alhora, perquè les àrees cerebrals que actuen sobre les dues actituds se solapen, en gran part, per la qual cosa una inhibeix l’altra. Per tant, l’empatia i la violència són antagonistes. La millor forma, per tant, de prevenir societats violentes és educant en l’empatia», Luis Moya Albiol (catedràtic de psicobiologia i autor del llibre ‘Educar en la empatia: el antídoto contra el bullying’).3. Inculcar el valor de la solidaritat

«Luis Moya Albiol3. Inculcar el valor de la solidaritat«En un món tan individualista, superficial, hem de transmetre als nostres fills el valor de la solidaritat. L’exemple és una eina fonamental per fer-ho. Però siguem pacients, l’educació és un procés lent, cal sembrar i sembrar per després recollir, però val la pena l’espera. El resultat és meravellós», Padre Gonzalo Ruipérez (rector).

4. Permetem als nostres fills tenir amics

4. Permetem als nostres fills tenir amics«L’amistat porta implícits valors fonamentals per construir societats més justes: l’empatia, el respecte, la tolerància, la comunicació, la confiança... No impedim que els nostres fills passin temps amb els seus amics. Els amics són fonamentals perquè els nostres fills es desenvolupin, treballin les seves habilitats socials, psicomotrius, el respecte a l’altre, l’escolta i, per descomptat, la confiança. No menyspreem el valor de l’amistat», David Pastor Vico (filòsof).

5. L’escola és el lloc que representa la justícia per excel·lència

Notícies relacionades

5. L’escola és el lloc que representa la justícia per excel·lència«L’escola ha de ser aquest lloc que ens ajudi a equilibrar les desigualtats. És igual els llibres que hi hagi a casa teva, si tens ordinador o no, si els teus pares tenen més o menys cultura, quan entres a l’escola, ets igual a la resta. L’escola ens iguala a tots. Hem de treballar en això», Juan José Vergara (mestre i pedagog).

6. Sense educació universal, no hi ha justícia

6. Sense educació universal, no hi ha justícia«Actualment, hi ha 255 milions de nens i nenes al món que no tenen accés a l’educació. L’educació ha de ser un dret, avui és un privilegi a l’abast d’uns quants. L’educació és l’ascensor social que et permet sortir del cercle de la pobresa on neixen alguns nens», Pilar Orenes (directora general de l’ONG Educo).