CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Unes 50 escoles estudiaran com actua el virus a les aules a Catalunya

El Govern llança un projecte per monitoritzar el comportament de la Covid-19 a les escoles

El 9% dels casos positius tenen entre 0 i 18 anys, adverteix la consellera de Salut, Alba Vergés

zentauroepp54827222 madrid 08 09 2020  sociedad  coronavirus covid 19  inicio de200909094403

zentauroepp54827222 madrid 08 09 2020 sociedad coronavirus covid 19 inicio de200909094403

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un projecte en què participaran 50 escoles repartides per tot Catalunya investigarà, durant els pròxims dos anys, com es comporta el coronavirus en escoles i instituts. Les conselleries de Salut i Educació han presentat aquest dimarts aquest pla d’escoles sentinella que servirà per testejar i monitoritzar el comportament de la Covid-19 en els centres escolars.

«Hi haurà contagis a les escoles. El 9% dels positius tenen entre 0 i 18 anys. Per això hem d’oferir les eines per poder gestionar-ho», ha defensat la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa. Vergés ha advocat per obrir les escoles per «garantir el dret a l’educació» de nens i joves. «No vivim, ni ara ni mai, en un risc zero», ha sostingut al costat d’ella el responsable d’Educació, Josep Bargalló. Tots dos han explicat que les escoles són un reflex del que passa a la comunitat i, alhora, els llocs «més segurs» només per darrere de les mateixes llars dels petits.

El projecte d’escoles sentinella (que encara no han sigut triades) es posarà en marxa en les pròximes setmanes i comptarà amb la col·laboració dels hospitals Vall d’Hebron, Sant Joan de Déu i ISGlobal. Aquestes escoles seran utilitzades com a unitats d’estudi en les quals es tractarà de respondre a 13 preguntes, com per exemple quina és la incidència del virus en els centres escolars, quina és la transmissió entre els nens, quins són els determinants dels brots que tenen lloc en el medi escolar o quin impacte té que les aules es ventilin d’una forma o una altra. Els resultats seran extrapolables al conjunt de totes les escoles catalanes.

Salut i Educació asseguren que «hi haurà contagis» a les aules, però que igualment són llocs «segurs»

El director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmisió Sexual i Sida de Catalunya (Ceeiscat), Jordi Casabona, ha detallat que el concepte de «població sentinella» està «molt consolidat» en l’àmbit de la salut pública i serveix precisament per analitzar en grups relativament petits el que li ocorre a una població molt més gran.

L’estudi s’efectuarà durant els pròxims dos cursos escolars i no té encara un pressupost determinat assignat, ja que per exemple encara no es pot assegurar quins tipus de tests es faran. El treball resultarà, en principi, en un mínim d’un informe cada mig any, però aquest serà «un procés dinàmic» que s’anirà adaptant al que creguin els investigadors que és més oportú.

Activitats extraescolars

A més, la consellera de Salut ha defensat la importància de mantenir el curs escolar al complet, incloses les activitats extraescolars, ja que formen part de l’«activitat formativa» dels alumnes. Per a això, s’han de seguir totes les mesures de seguretat, com l’ús de la mascareta, una bona higiene de mans i la distància social. El mateix que en els serveis d’acollida, és a dir, els espais de les escoles en els quals es queden els petits abans de començar les classes perquè els seus pares han d’anar a treballar.

Notícies relacionades

Per la seva part, Bargalló ha explicat que a Catalunya hi ha 1.700 professors amb algun tipus de vulnerabilitat davant la Covid-19, a qui s’aconsella no tenir contacte directe amb els nens. «800 d’ells tindran baixa mèdica i seran substituïts. Els altres tindran una adaptació del seu lloc de treball», ha dit.

I quant al robatori de tots els ordinadors que va patir recentment l’Institut Escola Puig i Gairalt, a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Bargalló ha lamentat que es tracta d’una cosa que ocorre «més sovint» del que es pensa, «sobretot durant les vacances». «Els ordinadors estaven assegurats. Estem treballant amb el centre. Valorarem si hem d’utilitzar un fons de contingència», ha dit.