TORNADA AL COL·LE A CATALUNYA

El curs escolar començarà amb 800 professors vulnerables de baixa

900 mestres més també en risc treballaran des de casa o adaptaran el seu espai de treball

Les classes comencen amb 9.000 alumnes menys i 8.000 professionals més i amb només un col·le tancat

zentauroepp54827271 madrid 08 09 2020  sociedad  coronavirus covid 19  inicio de200908103108

zentauroepp54827271 madrid 08 09 2020 sociedad coronavirus covid 19 inicio de200908103108

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al juny no van haver d’anar a treballar perquè no hi va haver temps de calibrar la urgència i gravetat de cada cas. Van ser prop de 12.800 els professionals de l’educació pública catalana els que van manifestar al Departament d’Educació la seva voluntat de no assistir presencialment a l’escola per la seva situació de vulnerabilitat davant la Covid-19. Ara, una vegada analitzada la salut de cadascun d’ells, només 800 podran tramitar una baixa mèdica, i 900 o realitzaran les seves funcions des de casa o es modificarà el seu lloc de treball perquè no corrin cap risc. La resta, prop d’11.000, s’espera que s’incorporin al seu lloc de treball dilluns que ve.

Les xifres les ha aportat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en una roda de premsa en la qual ha detallat tots els detalls tècnics del nou curs, com que hi haurà 9.000 alumnes menys (malgrat el fort creixement de la formació professional) però 8.000 professionals més per intentar reduir la ràtio en la mesura possible. El 30% dels grups estables de convivència en la primària estaran per sobre dels 20 alumnes per aula. Quant als docents de baixa, ha detallat el conseller, el 14 de setembre, primer dia de classe, ja tindran un substitut al seu lloc

Bretxa digital

Respecte als 300.000  dispositius promesos per a les famílies vulnerables i el professorat, de cara a evitar carències davant un possible nou confinament, el conseller ha dit que arribaran durant el primer trimestre, i que ara per ara ja estan disponibles 40.000 de les 85.000 màquines per als docents. Ha explicat, per argumentar el retard, que el sector dels ordinadors «està com estava el de les mascaretes al març».

Notícies relacionades

Bargalló ha explicat que els estudis que ja van iniciar la seva etapa dies enrere han deixat set positius en sis centres. Només hi ha un alumne contagiat, detectat a Salou, en un cicle formatiu de vela. Dos positius en un col·le de Sant Vicenç dels Horts obligaran a retardar la seva obertura. Es tracta de l’Escola Juncadella,  i serà l’única de tot Catalunya, per ara, que retardarà l’obertura. Apujarà la persiana el 17 de setembre. 

A tots ells, als que dilluns es planten davant els nens, el president Quim Torra els ha adreçat aquest dilluns unes paraules. Es va reunir amb les juntes de directors d’infantil, primària i secundària, als quals va recordar la tasca d’«ascensor social de l’educació» i va admetre l’«error» de no haver considerat serveis essencials la cultura i l’ensenyament.