PRIMER DIA OBERTES

Les guarderies obren sense compartir joguines i amb control de temperatura

Alguns municipis catalans posposen l'obertura de les escoles infantils municipals

undefined53690609 pla mitj  on es pot veure una professora de l escola bressol200608132009

undefined53690609 pla mitj on es pot veure una professora de l escola bressol200608132009 / Oriol Bosch

3
Es llegeix en minuts
ACN

La llar d’infants de Golmés (Pla d’Urgell) ha reobert les seves portes després d’estar tancada des de mitjans de març arran de la crisi sanitària de la Covid-19. Ho ha fet amb vuit dels 20 alumnes d’aquest curs i amb els protocols de seguretat fixats per les conselleries d’Ensenyament i de Salut.

La seva directora, Dolors Gou, ha remarcat que no els agrada obrir amb aquestes «condicions», que trenquen amb tots els valors amb què han treballat des de sempre, i per això ha assegurat que les tres professores faran tot el que puguin perquè els nens «no notin aquest canvi tan brusc». Mentre que a Lleida ciutat obren la majoria d’escoles bressol municipals, a Barcelona i Sabadell no ho faran fins al 15 de juny, i a l’Hospitalet i la majoria de municipis del Baix Llobregat tampoc obren.

Nens plorant

La Petita Estrella de Golmés, igual que el primer dia d’escola al setembre, ha vist com molts dels nens hi han anat plorant i amb dificultats per desprendre’s dels braços dels pares per entrar a l’aula.

Aquest dilluns, a més, la situació s’ha vist més «complicada» pel fet que les professores que els han rebut portaven mascaretes i eren més difícils de reconèixer. Així mateix, també ha calgut que es rentessin les mans amb gel desinfectant i prendre’ls la temperatura abans d’entrar a la classe.

Gou ha reconegut que els hauria agradat tornar a reprendre les classes de forma «normal», però que cal seguir els protocols de seguretat fixats pel Govern. Ara estan limitats a tenir cinc nens per aula i després de fer un sondeig la setmana passada entre les famílies, no s’ha hagut de prendre cap mesura excepcional perquè només vuit famílies van demanar de tornar a portar els nens al centre. 

Ni joguines ni plastilina

La directora de l’escola infantil ha afegit que han de vigilar amb les joguines que hi ha a les instal·lacions, ja que els nens no les podran compartir, i per això han optat per recollir material de les aules, cosa que els posa, creu,  «una mica tristos». Cada nen té ara el seu propi contenidor de joguines.

Gou ha explicat que els dies que queden del curs aprofitaran per sortir molt a jugar a l’exterior, fer excursions, passejar i fer treball d’investigació. Al centre caldrà aplicar molta solució desinfectant i rentar-se constantment les mans, i això els limitarà a l’hora de fer segons quines activitats «experimentals» amb plastilina o pintures. En aquest sentit, alguns materials no es podran rentar i per això s’hauran de tirar després d’utilitzar-los.

L’escola bressol municipal de Golmés obrirà amb l’horari habitual al matí i tarda durant juny i juliol. Així mateix, també ofereix el servei de menjador malgrat que de moment només hi haurà un alumne.

Gou ha assegurat que, malgrat tot, «hi havia ganes de tornar» i que també entenen que són un «gran puntal» per a aquelles famílies en què els pares treballen i necessiten portar els fills a l’escola.

Reobertura desigual

A Lleida ciutat han reobert en fase 2 aquest dilluns 13 de les 18 llars d’infants municipals. A Mollerussa, per exemple, també reobriran totes les municipals, però ho faran a partir de dimarts. A Tàrrega també estava previst obrir les dues escoles infantils municipals.

A Barcelona i Sabadell, les escoles bressol municipals no obriran fins al 15 de juny, i a l’Hospitalet i la majoria de municipis del Baix Llobregat no han reobert per falta de demanda.

Notícies relacionades

Concretament, l’Ajuntament de Sabadell està «treballant per acabar els tràmits administratius pertinents per tornar a posar en marxa el servei». La voluntat del govern sabadellenc, és que aquests equipaments recuperin la normalitat «al més aviat possible». Amb tot, adverteixen que s’hauran d’adequar les instal·lacions i aplicar les mesures de seguretat pertinents. En aquest sentit, remarca que es va descartar reobrir els centres el 8 de juny, coincidint amb l’entrada de la població en la fase 2 de la desescalada, perquè «no hi ha hagut demanda». La capital vallesana disposa d’onze guarderies municipals.

A Martorell ha obert una de les tres escoles i a Begues, també. D’altra banda, a Cerdanyola, Mollet, Rubí, Moncada i Ripollet tampoc han reobert i a Terrassa se n’ha obert només alguna per poder donar servei al conjunt de la ciutat.