22 d’oct 2020

Anar al contingut

Nou model d'ensenyament

Educació defensa el reforç del castellà en escoles d'algunes zones

Bargalló nega que s'estigui relaxant la immersió i aposta perquè cada centre s'adapti a la seva realitat sociolingüística

El Periódico

Bargalló.

Bargalló.

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha defensat que es pugui donar més castellà en entorns catalanoparlants i més català en entorns castellanoparlants. "El que fem és adequar la didàctica de les llengües a la realitat sociolingüística actual dels nostres centres", ha argumentat, i ha remarcat que l’objectiu és aconseguir que tots els alumnes siguin "altament competents" en català i castellà. "I aquesta és una estratègia que s’ha de seguir de manera diferenciada a cada centre", ha insistit en una entrevista en la cadena SER.

Una de les novetats del nou model lingüístic que impulsa la Generalitat és que els centres podran modificar la presència dels diferents idiomes en qualsevol matèria. En aquest context, Bargalló ha defensat que el català continua sent la llengua vehicular, però insisteix que cada centre "s’ha d’adequar a quina és la primera llengua del seu alumnat" i, aleshores, "ensenyar totes les llengües a partir d’aquesta realitat".

Accions en favor del català

Quan li han preguntat si això significa reconèixer que hi ha zones on el castellà no es parla prou bé, el conseller ha respost amb l’argument contrari. "És una manera de dir que en algunes zones de Catalunya el català no és d’ús habitual en la majoria de les famílies ni al carrer, i que encara s’han de fer més accions en favor del català".

Quant a l’anglès, que també rep un impuls important en aquest nou pla lingüístic, el conseller ha remarcat que el Govern estarà a partir d’ara obligat a preparar millor els professors en aquest sentit.