La consellera Ruiz insisteix a ampliar l'escolarització obligatòria fins als 18 anys

La reforma implicaria allargar l'educació primària fins als 14 anys

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, aposta per modificar les etapes educatives. / FERRAN SENDRA / VÍDEO: ACN

3
Es llegeix en minuts

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, s'ha mostrat partidària d'allargar l'escolarització fins als 18 anys,allargar l'escolarització fins als 18 anys tal com proposa una ponència de la plataforma 'Ara és demà'. En una entrevista amb l'agència ACN, Ruiz ha declarat que ''si l'acord majoritari fos aquest", s'haurien de modificar les etapes actuals. Defensa que ''té més sentit'' fer una etapa de primària fins als 14 anys per permetre l'elecció de la formació dels 14 als 18 anys en un àmbit més acadèmic i professionalitzador. Ruiz considera que el futur serà ''tan complex'' que el que no tingui formació quedarà ''expulsat'' del món laboral, i per tant serà necessari tenir "més capacitació i més qualificació''. Per això, defensa que "com més anys de formació, millor''.

Una de les ponències que han elaborat experts en educació per al debat sobre el futur sistema educatiu a Catalunya aposta per ampliar l'escolarització dels 2 als 18 anys, una proposta que inclouria una reformulació de les etapes educatives actuals i passaria per allargar l'educació primària dels 12 fins als 14 anys.

L'etapa dels 14 als 18 també seria obligatòria, però amb diferents opcions, en funció dels interessos de cada alumne. Tot i que encara falten les aportacions de la comunitat educativa i el document no és definitiu, la consellera ja s'ha mostrat partidària d'obrir aquest debat i considera ''positiu'' que un país es plantegi quin nivell de formació vol donar als seus ciutadans.

Per Ruiz, si hi hagués acord majoritari, s'hauria d'allargar la primària fins als 14 anys i plantejar un ensenyament que "barregi' aspectes acadèmics i professionalitzadors entre els 14 i els 18 anys i que garanteixi que els alumnes puguin fer, una vegada acabada aquesta etapa, formació professional, universitat o accedir al mercat de treball.

La titular d'Ensenyament recorda que entre els 14 i els 15 anys, en plena adolescència, hi ha bastants alumnes que ''se'ns perden'' i, en general, necessiten un tractament diferent dels 12 anys. Per aquest sistema, Ruiz també aposta pels institut escolaun sistema que en els últims anys s'ha potenciat des del departament per donar resposta al projecte educatiu de les escoles i posant el focus, assegura Ruiz, en la continuïtat educativa.

Segons la consellera, per l'evolució ''psicològica i madurativa'' dels alumnes, els 12 anys són molt més semblants als 10 o 11 que als 15 i per això veu "elements molt positius" a allargar aquesta etapa de primària.

RESPOSTA A LA VAGA DEL 9-F

Per un altre costat, la consellera d'Ensenyament també ha respost a la jornada de vaga que han convocat els sindicats per al 9 de febrer. En la mobilització es reivindica, entre altres mesures, recuperar la jornada lectiva del 2010, quan a primària es feien 13 hores i a secundària 18.

Ruiz ha qualificat de "legítima" la reivindicació, però recorda que ja s'han incorporat mesures que demanaven els sindicats, com, per exemple, les millores en les substitucions. Ruiz destaca que per al 2017 s'ha augmentat en més de 330 milions d'euros el pressupost per a ensenyament i que es destinarà, a més de la millora de les substitucions, a l'atenció educativa de l'alumnat.

Notícies relacionades

La titular d'Educació obre la porta a "asseure's i avaluar" tota la jornada laboral, però alerta que, malgrat l'augment de recursos de la Generalitat, encara no és suficient.

Ruiz també ha defensat l'autonomia de centres i els decrets de plantilla que permeten a les direccions poder perfilar places per als centres en funció de les seves necessitats. Ruiz ha reconegut que se seguirà en la mateixa direcció i ha explicat que s'està treballant per prendre en consideració els docents que "fan una bona feina" i tenir-ho en compte per acumular estadis i millorar la seva carrera salarial.