ACCÉS A LA UNIVERSITAT

Medicina 'triomfa' en les notes de tall de la selectivitat

El 67% dels aspirants a universitari a Catalunya han aconseguit plaça al centre sol·licitat en primera opció

En 20 dels 471 graus oferts aquesta any s'exigeix més d'un 12 per entrar

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Medicina i en general tots els graus de l'àmbit biomèdic, des de Ciències Biomèdiques o Veterinària fins a Genètica, Bioquímica, Biotecnologia o Infermeria, mantenen l'atractiu per als estudiants catalans que acaben de realitzar la selectivitat i, molt particularment, per a aquells que han obtingut notes elevades. Segons les dades presentades per la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat, tots aquests estudis universitaris han tingut molts més sol·licitants que places ofertes, cosa que ha disparat un any més les notes de tall per sobre de l'11 o fins i tot del 12, sobre un màxim de 14.

Les dues primeres posicions, no obstant, les ocupen dos graus dobles i de "prestigi", com els defineix la Generalitat, que només ofereixen 20 places cada un: Física i Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la mateixa carrera a la Universitat de Barcelona (UB), que exigeixen per entrar un 13,147 i un 12,878, respectivament. Al 'top10' se situen a continuació Medicina (Clínic-UB), Filosofia, Política i Economia (UPF), Medicina (Bellvitge-UB), Medicina (UPF), Bioquímica i Biologia Molecular (URV), Física i Química (UAB), Medicina (UAB) i Ciències Biomèdiques (UAB).

En total, en 20 dels 471 graus oferts aquesta any a Catalunya s'exigeix més d'un 12 per entrar-hi, mentre que en 24 la nota necessària és un 11.

Una prova específica per accedir a magisteri

Aquest any s'han preinscrit per entrar en alguna de les universitats catalanes 46.107 estudiants, 1.601 menys que el 2015, dels quals 27.451 (67,82%) ja tenen assignada una plaça en la carrera que havien assenyalat com a primera opció. Jesús Maria Prujà, responsable de l'oficina d'accés a la universitat, ha comentat al presentar les dades que els resultats són els habituals de tots els anys, amb petites variacions derivades de l'evaluació del nombre total d'estudiants.

SUCCESSIVES OPORTUNITATS

SUCCESSIVES OPORTUNITATSPrujà ha recomanat als estudiants que no han aconseguit la plaça al centre desitjat, que "esperin uns dies" fins que finalitzin les reassignacions en segona i tercera opció. Tot i així, ha recordat que alguns possiblement no obtinguin plaça, com els que només van demanar Medicina -a totes les facultats- malgrat haver obtingut un 8.

Dels 46.107 estudiants preinscrits, 37.811 procedeixen de les proves d'accés a la universitat després d'haver cursat el batxillerat o un cicle formatiu de grau superior, mentre que la resta són titulats que volen realitzar un nou grau o que han accedit mitjançant la prova per a majors de 25 o de 45 anys.

Notícies relacionades

Mercè Jou, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, ha destacat que 10.705 dels sol·licitants per estudiar un grau universitari, el 23,2% del total, eren de fora de Catalunya (7,1% de nacionalitat estrangera) i 16,1% d'altres comunitats autònomes. Les xifres han crescut considerablement respecte de l'any anterior, ha afegit.

GRAUS MÉS SOL·LICITATS

GRAUS MÉS SOL·LICITATSEl grau més sol·licitat ha sigut Medicina al campus Clínic de la UB, que oferia 172 places i l'havien situat com a primera opció 955 estudiants, és a dir, que només un de cada cinc haurà vist complert el seu objectiu. En segona posició se situa Psicologia de la UB, amb 480 places per a 839 sol·licitants. En els primers llocs pel que fa a sol·licitants també hi ha Administració i Direcció d'Empreses a la UAB, Medicina a la UAB, Enginyeria Informàtica a la UPC, Medicina a la UdL i Enginyeria en Tecnologies Industrials a la UPC.

El pròxim curs també s'iniciaran tres nous graus de tres anys (180 crèdits) denominats Bioinformàtica (40 places), que oferiran conjuntament la UPF, UB i UPC; Estudis globals (40 places), de la UPF; i Creació i Producció Digital de Videojocs (80 places), de la UB.