Obligació anual

¿Per què em surt a pagar en la declaració de la renda?

¿Per què em surt a pagar en la declaració de la renda?
2
Es llegeix en minuts
Lola Gutiérrez

Cada any, milions d’espanyols estan cridats a complir les seves obligacions amb Hisenda. Aquest any, la campanya de la renda s’ha iniciat el 6 d’abril i finalitza el pròxim 30 de juny.

La majoria de les declaracions de la renda surten a tornar (és a dir, és Hisenda qui ha de pagar al contribuent, ja sigui perquè ha tingut un percentatge de retenció més gran en la seva nòmina o per les deduccions fiscals a les quals té dret), perquè s’ha pagat de més al fisc.

Errors

Però hi ha vegades en què toca pagar l’Agència Tributària. Si normalment et surt a tornar, el fet que aquest exercici et surti a pagar pot ser perquè has comès un error a l’hora de fer la declaració, que no has fet les deduccions oportunes o que hagi canviat la teva situació econòmica i t’hagi tocat la loteria, per exemple.

Si normalment et surt a pagar, convé fixar-te en alguns errors comuns que, per la falta d’atenció o assessorament, es poden repetir any rere any i fa que sempre et toqui pagar.

Esborrany

Convé repassar l’esborrany de la renda amb atenció i estar al corrent de les deduccions fiscals que es tinguin a cada comunitat autònoma. Per exemple, si vius a Catalunya, hi ha deduccions fiscals diferents que disfruten, per exemple, els madrilenys, que són els que més deduccions fiscals tenen.

Notícies relacionades

Si es percep l’ingrés mínim vital o has estat en erto i has cobrat atur, és probable que hagis de fer la declaració de la renda i és probable que hagis de pagar, ja que les retencions en aquests casos solen ser menors per als receptors d’aquestes ajudes.

No declarar bé el lloguer o no consignar correctament les deduccions per maternitat són altres errors que poden fer que paguis més (o malament) en la declaració de la renda. També convé tenir en compte que, si has rebut alguna ajuda estatal o autonòmica, ho has de consignar en la declaració de la renda corresponent, ja que, com passa amb qualsevol ajuda governamental, no solen estar exemptes de declarar-se, igual com passa amb els premis o les apostes ‘online’.

Temes:

IRPF Hisenda