IRPF 2020

¿Què és Renda WEB i com funciona?

El servei per tramitar i presentar la declaració va substituir amb la renda 2015 el programa Padre, nascut el 1988

¿Què és Renda WEB i com funciona?
2
Es llegeix en minuts

Renda Web és un servei que l’Agència Tributària va crear per facilitar la tramitació i presentació de la declaració de la renda de tots els contribuents. Quan s’ha identificat, té accés a les dades fiscals i l’esborrany de declaració. Tot això, al moment, ‘online’. Aquest sistema es va estrenar amb la renda 2015, va substituir el programa Padre, creat el 1988, i va provocar a l’inici alguns col·lapses a la xarxa per l’allau d’usuaris que van voler utilitzar-lo.

Amb Renda Web no és necessari descarregar-se cap programa a l’ordinador, ja que la informació es guarda al servidor de l’Agència Tributària. I a més és accessible des de qualsevol dispositiu, inclosos els mòbils i permet iniciar la declaració en un i finalitzar-la en un altre.

Un altre dels seus avantatges és que permet realitzar i presentar una rectificació d’una declaració ja tramitada, si fos necessari. La declaració es pot presentar de manera immediata, sense desplaçaments, quan s’ha revisat l’esborrany.

Notícies relacionades

Per començar és imprescindible identificar-se. A la web de l’Agència Tributària cal seleccionar «servei de tramitació esborrany/declaració (Renda Web)». La primera vegada que l’utilitzi li demanarà que confirmi el seu domicili o el modifiqui si és necessari. Atès aquest pas, veurà que té una proposta de declaració confeccionada. Cal revisar-la i aportar dades si és que en falten. Amb tot això es podrà obtenir el resum de resultats. Si hi està d’acord podrà presentar la declaració marcant l’opció «Presentar declaració».

I ¿com identificar-se?

  1. Mitjançant la Cl@ve PIN. És una manera de realitzar tràmits per internet amb validesa limitada en el temps i que es pot renovar cada vegada que es necessiti. Está basat en l’ús d’un codi triat per l’usuari i un PIN comunicat al telèfon mitjançant l’app Cl@ve PIN o amb un missatge SMS. Es pot obtenir a les oficines de l’Agència Tributària després de sol·licitar cita prèvia o bé a través d’internet amb certificat electrònic, videoconferència o mitjançant un codi segur de verificació (CSV), que es pot sol·licitar a través de correu postal.

  2. El número de referència, que s’obté mitjançant el servei REN, amb la casella 505 de la declaració de la renda 2019, la data de validesa o expedició del DNI o el número de suport del NIE i l’IBAN (compte corrent) de la que sigui titular si la casella 505 és igual a zero o per a nous declarants. Si no té la declaració del 2019 pot accedir a la mateixa a la web de l’Agència Tributària amb Cl@ve PIN o certificat o DNIe.

  3. El certificat electrònic o DNIe. A la web de l’Agència Tributària trobarà tota la informació per obtenir i utilitzar el certificat i el DNI electrònic com a mitjà d’identificació.