Catalunya auditarà els laboratoris que tracten la pesta porcina africana
La Generalitat reforçarà els controls després que els tècnics hagin advertit que la malaltia infecciosa podria haver sortit de Bellaterra
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha avançat una auditoria sobre tots els centres de recerca que tracten el virus de la pesta porcina africana (PPA). Són "no més de cinc centres", segons va afirmar el president. El principal és el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA), un laboratori de referència en salut animal que es troba ubicat al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. El Govern reacciona així a la línia d’investigació oberta pels científics del Ministeri d’Agricultura sobre el possible origen de la malaltia.
Aquests van fer públic aquest divendres passat que el focus del brot podria haver sortit d’un laboratori, ja que la seva composició genètica difereix de la soca que corre actualment per una desena de països d’Europa. Fins ara la principal hipòtesi sobre l’origen del virus era un entrepà amb embotit en mal estat portat des d’algun país de fora de la Unió Europea. "Hem encarregat una auditoria d’instal·lacions i una revisió de protocols, és un criteri de prudència", va assenyalar Illa. Si bé, des de l’Administració han mantingut la "màxima confiança" en la diligència dels laboratoris catalans i els seus protocols de seguretat biològics.
Línies d’investigació
"El CReSA és l’únic centre a Catalunya que treballa amb el virus de la pesta porcina africana, però també hi ha altres institucions que impulsen línies d’investigació que poden estar vinculades. Per exemple, a la zona afectada hi ha campus universitaris amb diversos grups d’investigació. Per transparència i per explicar-ho tot també podríem fer prospecció", apunten fonts consultades del Govern.
Illa també va anunciar que les ajudes econòmiques previstes per al sector, i que el Consell Executiu començarà a desplegar a partir d’aquest dimarts, estaran condicionades al manteniment de l’ocupació. És a dir, les companyies que s’acullin a aquestes ajudes no podran acomiadar personal de la seva plantilla. El Govern habilitarà un primer fons de 10 milions d’euros per subvencionar les companyies afectades pel brot.
"L’objectiu prioritari és la contenció del brot", va afirmar el president. El Govern prossegueix en els seus esforços per intentar que el virus no surti de la muntanya de Collserola. Catalunya compleix una setmana i un dia des que es va detectar el primer senglar infectat per PPA i des d’aleshores el dispositiu desplegat per les autoritats ha aconseguit que el virus no hagi transcendit, ni tampoc hagi arribat a cap granja de porcs.
Segons l’últim càlcul oficial, s’han detectat un total de 13 senglars morts per pesta porcina i tots s’han localitzat dins del primer perímetre de sis quilòmetres de la zona zero del contagi. La Generalitat ha analitzat més de 70 animals abatuts o capturats que no han donat positiu, segons va informar Illa ahir, des de l’avançada de Torreferrussa. De moment, no s’ha detectat cap positiu en porcs de granges.
Per minimitzar el risc que el virus desbordi Collserola, el Govern ha decretat restriccions de mobilitat en un total de 91 municipis ubicats dins del perímetre de 20 quilòmetres des de la zona zero del brot. Els ciutadans tindran vetat l’accés a boscos, parcs, rius i camps de cultiu, més enllà dels camins delimitats. Els parcs de Collserola, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la serralada litoral, la serralada de Marina, el parc fluvial del Besòs, Sant Miquel del Fai i Montserrat (des de Collbató) es mantindran tancats al públic fins, com aviat, el 14 de desembre.
"La carn és segura"
Notícies relacionadesDins d’aquest perímetre de 20 quilòmetres, identificat com a zona infectada, estan ubicades un total de 55 granges, que entre totes allotgen un total de 80.000 porcs. Si bé la xifra inicial de sacrificats era de 30.000 animals, des de 39 granges, la redefinició del perímetre suggerida des de la Unió Europea ha elevat aquestes xifres. El Govern va acordar aquest divendres passat amb representants del sector començar a sacrificar-los a partir de la setmana vinent i permetre així als propietaris comercialitzar-los. "La carn és totalment segura", va insistir ahir el president. I és que durant els últims dies les autoritats sanitàries han efectuat diferents proves per certificar que el virus no havia arribat a aquestes granges, i totes han donat negatiu.
Des del sector van reclamar sacrificar els animals per generar una sensació de confiança cap a l’exterior i contenir així la depreciació de la carn de porc.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Londres 1960 L’única vegada que Espanya tampoc va participar a Eurovisió: aquest va ser el motiu
- Ensenyament A 4t d’ESO triaran entre matemàtiques acadèmiques o pràctiques
- Per indemnitzacions Les velles patates Corominas de Badalona deixen un deute de 200.000 euros al final de la seva liquidació
- La cuina d’una obra mestra Rosalía, una cap que sap escoltar
- Pensions ¿Quan es cobra la paga doble de Nadal? Bones notícies per als jubilats
