Vins escumosos

Celler Kripta (Agustí Torelló) s’incorpora a Corpinnat i abandona la DO Cava

El celler de la família Torelló Sibill justifica la decisió per la necessitat de reforçar la identificació dels seus vins escumosos amb el Penedès

L’empresa, que elabora mig milió d’ampolles a l’any, va facturar 5,2 milions d’euros el 2024 i exporta a més de 30 països

Pere Llopart (Corpinnat), Gemma Torelló, Sofia Torelló, Marc Torelló, Àlex Torelló (Celler Kripta) i Roc Gramona (Corpinnat)

Pere Llopart (Corpinnat), Gemma Torelló, Sofia Torelló, Marc Torelló, Àlex Torelló (Celler Kripta) i Roc Gramona (Corpinnat) / Óbal Estudi / Jaume Vilaseca

6
Es llegeix en minuts
Sergi Saborit Vilà
Sergi Saborit Vilà

Periodista

Especialista en especialitzat en el sector de l'alimentació i el gran consum, grups familiars catalans i banca

Ubicada/t a es troba a la ciutat de Barcelona

ver +

Un nou revés per al sector del cava. Un dels seus cellers més icònics, Celler Kripta, fundada per un dels prohoms de la denominació d’origen, Agustí Torelló Mata, anunciarà avui la seva decisió d’abandonar la DO Cava per incorporar-se a la marca col·lectiva Corpinnat. 

El Celler Kripta segueix així els passos d’altres firmes de referència en el sector dels vins escumosos de qualitat elaborats al Penedès, com Recaredo, Gramona, Torelló, Nadal, Llopart o Sabaté i Coca. Totes van apostar fa set anys per abandonar la marca cava per arrecerar-se sota el paraigua de Corpinnat, que amb Celler Kripta suma ja 16 socis que comercialitzen conjuntament prop de tres milions d’ampolles a l’any. Es tracta d’una xifra ínfima en comparació amb els 218 milions d’ampolles que mou la DO Cava. 

Corpinnat no és una denominació d’origen i, per tant, no depèn ni està supervisada per cap administració. No obstant, els seus socis s’han autofixat uns protocols estrictes d’elaboració i la seva normativa, supervisada per la firma internacional Bureau Veritas, està considerada com una de les més exigents del món, per la qual cosa molt pocs cellers del Penedès estan en disposició de poder incorporar-se a l’associació, que s’articula com una marca col·lectiva de la Unió Europea.

Cal tenir en compte que Celler Kripta ja era actualment un dels 17 únics cellers dels 200 que integren la DO Cava a poder lluir el segell d‘Elaborador Integral’, la restrictiva distinció que atorga el Consell Regulador del Cava per acreditar els cellers que duen a terme tot el procés d’elaboració, des del premsat i vinificat a l’embotellat, en la seva mateixa propietat. Juvé i Camps, Alta Alella, Vins el Cep, Parés Baltà, Can Sala i Mas Tinell són altres coneguts productors de la DO Cava que també són titulars de la bolla d’‘Elaborador Integral’, que ara aglutinarà només 16 cellers.

Una imatge d’arxiu d’Agustí Torelló Mata, fundador de Celler Kripta. /

JOSEP GARCIA

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Celler Kripta ha superat amb èxit totes les auditories de Bureau Veritas que avalen el compliment de les normes que estipula Corpinnat. Després d’obtenir aquesta certificació, la família Torelló, propietària de la companyia, i després d’una profunda reflexió, ha optat per fer el pas de donar-se de baixa de la DO Cava i pujar al tren de Corpinnat. 

«Es tracta d’una aposta valenta i necessària per preservar la tradició, la innovació i la investigació», assenyalen des de Celler Kripta. «Corpinnat –destaquen– no és només una etiqueta, és una garantia d’origen, un compromís lligat a un territori únic amb qui compartim els valors de qualitat i sostenibilitat que han fet del Penedès la terra d’uns escumosos únics al món».

«Es tracta d’una aposta valenta i necessària per preservar la tradició, la innovació i la investigació»

Celler Kripta

L’empresa fundada per Agustí Torelló Mata el 1978, a qui s’atribueix que va posar el nom a la DO Cava, justifica així les raons que l’han portat a trencar amb el Consell Regulador presidit per Xavier Pagès:  «Avui, les empreses líders del sector [del cava] no estan vinculades al Penedès, hi ha una altra realitat, una altra filosofia, i és el moment d’encarar el futur i el canvi generacional al celler, mantenint les nostres arrels al Penedès com un dels pilars essencials que ens identifica», expliquen.

Fan així referència a la recent incorporació a Celler Kripta de Sofia i Marc Torelló, membres de la tercera generació, que ocupen ja responsabilitats en les àrees d’exportació i enologia del celler, respectivament. Sota la sempre atempta mirada del fundador, la saga familiar està avui liderada pels germans Gemma (directora general) i Álex Torelló Sibill (enòleg i responsable de producció), que, a principis del 2024 van adoptar una altra decisió transcendental per adaptar-se als nous temps: el canvi de nom de l’empresa, que va passar a dir-se Celler Kripta en homenatge al Kripta, el seu escumós més emblemàtic, reconegut en el sector per la seva icònica ampolla amb forma d’àmfora.

Celler Kripta va tancar l’exercici del 2024 amb una facturació de 5,25 milions d’euros i un benefici de 723.500 euros. En total, va comercialitzar 509.200 ampolles de cava (un 5% menys en sintonia amb el conjunt del sector), de les quals va exportar prop del 25% (126.000 ampolles) a més de 30 països.

Els motius per abandonar la DO Cava

El celler de Sant Sadurní d’Anoia destaca que el mercat del vi mira cada vegada més cap a l’excel·lència i considera que el consumidor ja no busca només la qualitat, sinó també «una història i una connexió amb el territori». «Des de la primera ampolla de Kripta elaborada per Agustí Torelló Mata el 1978 hem mantingut una trajectòria vinculada sempre al Penedès i a les varietats autòctones úniques al món que donen als nostres escumosos una singularitat pròpia. Macabeu, xarel·lo i parellada formen part de l’ADN del nostre celler, són un dels nostres pilars identitaris», remarquen.

«Kripta va néixer amb el cava, hem crescut amb el cava i avui emprenem un nou camí amb Corpinnat, assumint el llegat de la història com un bagatge irrenunciable de la nostra realitat i com la base ineludible del nostre futur», afegeix la família Torelló. A més de l’aposta per les varietats autòctones del Penedès, Celler Kripta posa en valor la seva aposta per les vinyes singulars, la verema manual, el cultiu ecològic, la mínima intervenció en la vinya, la fermentació amb llevats propis, l’elaboració de tots els vins base i les llargues criances.

Tots aquests elements són els que li permeten incorporar-se a Corpinnat, marca col·lectiva que inclou únicament escumosos de qualitat (elaborats amb el mètode tradicional de doble fermentació en ampolla) fruit de vinyes ubicades al cor del Penedès (i no en regions diferents d’Espanya com la DO Cava). Corpinnat obliga també que el raïm siguin ecològiques en un 10% i que les veremes es facin a mà. A més, els vins base s’han de vinificar exclusivament a la propietat (no es poden comprar a tercers) i els escumosos han de sortir al mercat amb una criança mínima de 18 mesos (davant els nou mesos dels caves més joves).

Els 16 socis de Corpinnat

Notícies relacionades

«No som un celler individual que camina sol, sinó que sempre hem sigut, i som, uns ferms defensors del conjunt. Per aquesta raó, no anem sols, sinó que ens afegim a les altres famílies del Penedès que elaboren grans espumosos lligats al territori sota el segell col·lectiu de Corpinnat», conclouen els Torelló. La verema d’aquest 2025, que arrencarà d’aquí uns dies, ja no es registrarà a la DO Cava, sinó a Corpinnat, i donarà pas «a una nova història» i amb «la il·lusió de continuar sent una marca referent de la riquesa singular dels grans escumosos nascuts al cor del Penedès».

Els cellers que formen ara part de Corpinnat són: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet de Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí, Can Descregut, Pardes, Bufadors, Cisteller, Viader, Mas de la Basserola i Celler Kripta.