La meitat dels catalans ja compren aliments ecològics de manera habitual

Catalunya dedica un 25% del seu sòl agrícola a aquests cultius sostenibles, i amb això s’avança a l’objectiu que la UE marca per al 2030

La meitat dels catalans ja compren aliments ecològics de manera habitual

Crédito: dbreen en Pixabay.

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

De proximitat, de temporada i amb un impacte mínim sobre el medi ambient. El 88% dels catalans són capaços de definir què és un aliment ecològic, cinc punts més que el 2020, i un 47,5% reconeix que en compren de manera habitual: el 27% els adquireix almenys una vegada per setmana i el 6%, diàriament. Són dades del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics a Catalunya del 2024, un estudi que confirma que el sector "és robust i es troba en expansió", va afirmar ahir la directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Rosa Altisent, en la presentació de l’informe. L’anàlisi constata, no obstant, que la freqüència de compra s’ha ressentit lleugerament aquests últims anys per culpa de la inflació.

Millor qualitat

"La qualitat s’imposa com a criteri de compra, per sobre del preu", va afegir Altisent, que va visitar les instal·lacions de la cooperativa Covinyes, a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), una entitat que produeix vins i caves d’origen ecològic. La setena edició d’aquest baròmetre quadriennal indica així mateix que sis de cada 10 compradors trien menjar ecològic per raons de salut. Fruites, verdures, ous i llegums són els productes preferits pels consumidors d’aquest tipus d’aliments. "L’assignatura pendent és poder incrementar el consum de producció ecològica en àmbits com la carn o el vi", va remarcar la directora general d’Agricultura.

El baròmetre indica que un 30,7% de l’import del cistell de consum setmanal va destinat a productes ecològics. La compra es fa principalment en hipermercats, supermercats i grans superfícies i el 77% afirma que paga més diners pels productes ecològics en comparació amb la producció industrial convencional. La verdura, els llegums i els ous són els aliments més consumits.

La principal barrera per a aquells que no compren amb assiduïtat productes ecològics és l’econòmica. El 58,1% no ho fa perquè considera que són massa cars. Un 13,7% dels enquestats asseguren que són aliments que no els mereixen una total confiança, mentre que un 11,4% assenyala que no té costum o necessitat de comprar-ne.

Vinya i olivera, al capdavant

Tot i que tímid, també la producció ecològica ha experimentat un increment a Catalunya, fins a arribar a les 284.590 hectàrees cultivades, cosa que representa més del 25% de la superfície dedicada a l’agricultura actualment en aquesta comunitat. "Això ens col·loca ja en el llindar recomanat per la Unió Europea", va destacar Rafael Ramon, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Els sectors que més van créixer el 2024 van ser la vinya (un 6%) i l’oliverar (un 4,37%).

L’any passat un total de 5.290 agricultors catalans van estar inscrits al CCPAE, un 94% més que una dècada abans. En aquest mateix període, l’augment de sòl dedicat a l’ecològic va ser del 135,4%. "És tot un èxit, sobretot si es tenen en compte les crisis internacionals, que ho han posat tot més difícil quant a preus i de cara a la gran distribució", va indicar Ramon.

Un total de 1.122 explotacions ramaderes van criar el 2024 bestiar ecològic, fet que suposa també, respecte a 10 anys enrere, un increment del 45,53%. L’any passat va augmentar, així mateix, la xifra d’empreses de l’agroindústria ecològica –transformadores i comercialitzadores–, fins a les 2.918 companyies actives. L’augment respecte al 2014 va ser del 145,21%.

Notícies relacionades

Menys burocràcia

"És un mode de producció que fixa la població al territori, ja que pot desenvolupar-se en poblacions de tot tipus i, alhora, satisfà el consumidor local", va destacar el president del CCPAE. L’organisme reclama a les administracions el desenvolupament de noves mesures digitals que els permetin millorar la seva activitat, "sobretot a l’hora de reduir la burocràcia", va apuntar Ramon. Altisent va recordar, en aquest sentit, que l’any passat es va aprovar un pla d’acció per al sector, que culminarà el 2027.