Comerç

Espanya va vorejar al maig els 35.000 milions en exportacions

El creixement interanual creix el 0,8% i el dèficit es redueix a la meitat respecte al gener

Espanya va vorejar al maig els 35.000 milions en exportacions
2
Es llegeix en minuts

El comerç exterior espanyol manté el seu pols en un entorn econòmic internacional caracteritzat per la incertesa. Segons l’Informe mensual de comerç exterior publicat ahir pel Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, les exportacions de mercaderies van arribar als 34.999,5 milions d’euros al maig, xifra que suposa un creixement interanual del 0,8% i el segon valor més alt de tota la sèrie històrica per a aquell mes.

Ajustant les xifres a efectes estacionals i de calendari, el creixement s’eleva fins al 2,7% interanual, fet que reflecteix més fortalesa subjacent del sector exterior. En el mateix període, les importacions van créixer un 1,3%, fins als 37.542 milions, amb un increment del 3,1% en termes desestacionalitzats.

Aquest comportament positiu situa Espanya en una posició destacada davant d’altres grans economies europees. Mentre Alemanya va registrar un lleu creixement del 0,4%, França i Itàlia van patir caigudes del 2,4% i 1,9%, respectivament. A escala global, el dinamisme espanyol també supera el del Regne Unit (-5,5%) i el Japó (-1,7%), tot i que es manté per sota de les xifres de la Xina (+6,3%) i els EUA (+5,8%).

El dèficit comercial espanyol es va reduir significativament al maig, fins als 2.543 milions d’euros, menys de la meitat que al gener, quan va arribar als 6.193 milions. Aquesta millora respon al comportament sòlid de les exportacions i al descens del dèficit energètic, que es va reduir un 27,2% interanual.

En l’acumulat dels primers cinc mesos de l’any, el dèficit comercial va ascendir a 21.525 milions, amb una taxa de cobertura del 88,4%, 3,1 punts per sota de l’any anterior. El superàvit amb la UE continua sent un pilar del sector exterior, i es va situar en 11.147 milions entre el gener i el maig.

Sectors impulsors

Els mercats europeus continuen sent clau: el 63,2% de les exportacions al maig van anar a països de la UE, amb un augment del 6,7% interanual. Es van registrar xifres rècord per al mes a nou països, entre el quals hi havia Alemanya, Portugal, els Països Baixos i Romania. També hi va haver màxims històrics fora de la UE, en mercats com el Regne Unit, els Emirats Àrabs, Xile i el Perú.

Notícies relacionades

Per sectors, destaquen els superàvits en alimentació, begudes i tabac (1.724 milions), productes químics (706 milions), semimanufactures no químiques (683 milions) i automoció (571 milions). De fet, el maig va marcar màxims històrics en exportacions per als sectors de productes químics, alimentació i manufactures de consum.

A més, es consolida la base exportadora espanyola: el nombre d’exportadors regulars va créixer fins als 42.333 en els cinc primers mesos de l’any, i es van superar així les xifres del mateix període del 2024. Aquesta tendència reforça la resiliència del sector i la seva capacitat d’adaptació davant els desafiaments externs.