Barcelona, protagonista

El jove darrere la segona joventut de l’orxata Siper

La família Subirana facturarà el doble aquest estiu impulsada per la producció de nous formats per a nous públics. Ara en distribueixen una en envàs de plàstic i una altra d’ecològica sense sucre.

El jove darrere la segona joventut de l’orxata Siper
3
Es llegeix en minuts
Natàlia Ríos
Natàlia Ríos

Cap de la secció d'Economia.

ver +

L’avi la va distribuir. El seu pare va recuperar la marca. I Alfons Subirana, de 24 anys, vol introduir-la en un mercat molt més jove explorant nous formats i amb l’ajuda de les xarxes socials. Són tres generacions d’Alfons Subirana (comparteixen el mateix nom i cognom) vinculats professionalment i emocionalment a l’orxata Siper.

Als anys 60 va néixer a Barcelona una orxata fresca envasada en ampolla de vidre. Era Siper. La van començar a produir al Poblenou un grup de valencians d’Alboraia amb xufles amb DO. El seu nom procedeix de la denominació científica de la xufla: Ciperus esculentus. Es va convertir en un referent.

Alfons Subirana era llavors el cofundador, president i gerent de la cooperativa de llet fresca Corele –una altra marca històrica amb seu a Badalona–, i va començar a distribuir l’orxata Siper al costat de la seva llet en petites furgonetes isotèrmiques. "Tot l’any es repartia llet, però a l’estiu el producte estrella era l’orxata", recorda el seu fill. No obstant això, el 2010, amb l’entrada de nous competidors i la crisi econòmica, el producte del Poblenou va deixar de produir-se i vendre’s.

Cinc anys després, el fill del cofundador de Corele, Alfons Subirana (de 63 anys avui), després de veure un estudi de mercat de Nielsen on s’indicava que la segona marca d’orxata més coneguda continuava sent Siper, només per darrere de Chufi, va decidir intentar recuperar l’orxata barcelonina i rellançar-la. Juntament amb el seu fill, Alfons Subirana també, van iniciar contacte amb Jose Tessi, antic productor i propietari de la marca, per convèncer-lo que els vengués tant la firma com la recepta, cosa que van tancar definitivament fa un any "perquè a Tessi li feia il·lusió continuar vinculat, d’una manera o una altra, al projecte que havia iniciat".

El grup Petit Plaer, creat per la segona generació d’Alfons Subirana, es va fer càrrec de Siper poc abans que el món s’aturés per la pandèmia. Després es van posar a buscar on podien produir-la perquè fos "la millor orxata fresca de totes les que hi havia al mercat". Van trobar una fàbrica a Alboraia (València), d’on procedien els seus primers impulsors. "El productor té plantacions de xufla, és un artesà, però també compta amb l’última tecnologia, que permet allargar la caducitat del producte fins als 25 dies", expliquen els Subirana. Elaboren la nova Siper amb la seva fórmula original, "que conté canyella i més quantitat de xufla que d’altres". I, a més, "és xufla valenciana, que ja n’hi ha algunes que porten xufla del Marroc".

Van començar a distribuir-la amb Condis. El primer any van vendre 20.000 ampolles, però en aquests moments en produeixen 300.000 de maig a finals de setembre. Distribueixen a tot Catalunya i tenen presència a tots els supermercats excepte a Mercadona, Caprabo i Lidl.

Temporada de cinc mesos

"Hem registrat creixements de més del 30% des que vam començar, tot i que som conscients que les altes temperatures també ens estan ajudant", indiquen. L’any passat van facturar 300.000 euros i aquest any, en els cinc mesos que dura la campanya, esperen arribar als 600.000. Actualment, busquen poder arribar a la gent jove que no coneix la marca. I una línia de treball per aconseguir-ho són els nous formats: vendre, a més de l’envàs de vidre de litre, un envàs de plàstic reciclat més petit; i, en segon lloc, hem començat amb una nova fórmula d’orxata sense sucre ecològica. En aquest cas, la producció va a càrrec d’un altre històric d’aquest producte: Orxata Fillol, de Badalona. I tot això incorporant la difusió en xarxes socials.

Notícies relacionades

El grup Petit Plaer, que preveu generar un volum de negoci de 2,2 milions d’euros aquest 2025, es va fundar el 2018 per produir i vendre productes d’alimentació de qualitat a la gran distribució i compta amb una plantilla de sis persones. Els seus principals productes són els ous ecològics i els iogurts, als quals han afegit ara l’orxata fresca amb què asseguren que ostenten el 70% del mercat a Barcelona. Petit Plaer forma part del grup Làctics del Montseny amb una facturació total de 5,8 milions d’euros.

Els Subirana no es plantegen obrir punts de venda propis, però sí participar com a pop ups en mercats d’estiu, com per exemple la Santa Market, i han iniciat converses per posar orxateres de la marca Siper en bars i restaurants".