15 anys de "ressaca"
Malgrat el creixement dels visats d’obra nova, continua sent molt insuficient

Viviendas en construcción en Barcelona /
Els visats d’obra nova el 2024 han sigut 154.357. La xifra més alta des del 2008. Un 35% més del que es va visar el 2020. Més del doble del que es va fer el 2016, gairebé el triple del que va fer el 2013. Llegit així fins i tot podria semblar que vivim una nova bombolla constructora. Si no ha aparegut ja, trigarem cinc minuts a sentir algun expert alertant sobre una nova bombolla immobiliària. D’altres diran "ja els havíem dit que construint no se soluciona el problema. ¡Cal regular més!". No es deixin enganyar.
Posem les xifres en context. Els 154.357 visats d’obra nova són la millor xifra en molts anys, però continua sent una xifra que fa que el mercat del 2025 estigui més tensionat que el del 2024. Continua sent molt insuficient per atendre simplement la demanda que prové de les noves llars que s’han generat a Espanya el 2024. Segons l’estadística de projecció de llars noves a Espanya (INE), aquest 2025 es crearan 361.000 llars noves a Espanya. És a dir, com veuen, aquests visats no ens arriben ni per cobrir la meitat d’aquestes noves llars. És veritat que estem en un moment extraordinari, bàsicament per l’arribada de llars estrangeres, ja que el ritme habitual està en 250.000-300.000; però és que ni tan sols estem construint al ritme que necessitaríem en un any estàndard. Si aquest fos el primer any en què això ens passa, seria assumible. Però portem així... ¡15 anys! En els primers 4 o 5 anys era raonable, perquè hi havia estoc de vivendes sense vendre dels anys dels excessos. Si volen veure fins a quin punt els 154.357 visats no són gairebé res, sempre els poden comparar amb els més de 700.000 que es van fer anualment del 2003 al 2007. Però aquest estoc ja no existeix i el que queda està en llocs sense demanda (localitzacions vacacionals, per exemple). Des de la meitat de la dècada passada estem generant un dèficit de vivenda que el Banc d’Espanya ha xifrat en 700.000. Doncs bé, el 2025 no només no reduirem aquest dèficit, sinó que l’ampliarem.
I, és clar, la conseqüència de l’escassetat és un mercat de la vivenda molt tensionat, que primer vam veure en el mercat del lloguer i que ja s’ha traslladat al mercat de la propietat. I la tensió produeix preus alts... perquè literalment... les vivendes, als promotors, "els les prenen de les mans". ¿I per què no construïm més i més ràpid? Doncs aquesta sí que és una bona pregunta. Hi ha moltes traves en totes les fases del procés. En obtenir sòl urbanitzable, en consolidar-lo i després en construir. Molta lentitud. Més de 10 anys en completar tot el procés i moltes opcions de paralitzar-lo en qualsevol moment. Cal canviar moltes coses i no sembla que es farà ràpidament, per part del sector públic. D’aquí l’afany de buscar enemics fora, quan és a casa. Fa 15 anys ens vam emborratxar, sí, molt, va ser una gran festa, molts excessos i molt llarga... però és que portem 15 anys de ressaca. Això tampoc és normal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- El truc infal·lible per treure les taques de suor del coixí
- Reactivada la recerca de dues persones que haurien caigut al riu Foix a Cubelles
- Continua la recerca dels dos desapareguts a Cubelles La dana a Catalunya deixa inoperatiu l’hospital de Vilafranca, que estarà tancat tres setmanes
- Club d’Estil Núria Marín: «No sé si Elionor serà una bona reina, es necessita alguna cosa més que saber on és babord i estribord»
- El Cruïlla salva el tancament amb una feminista Alanis Morissette